Skocz do zawartości

Łopatka z dzika


roj61

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Dosłownie przed chwilą dostałem udziec z dzika, waga 2 kg.

Czy można go zapeklować tak jak mieso wieprzowe i potem uwedzić w całości ?

Wędził będę w przyszłą sobotę.

Niecierpliwie czekam na jakieś podpowiedzi.

Jeszcze nie "bawiłem" sie z dziczyzną ;)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten pośpiech ... :blush:

Udziec po drugim spojrzeniu okazał się ....łopatką :grin:

Już się "moczy" :)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Bagno.

Znalazłem http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682

Szkoda tylko, że mam łopatkę :wink:

W każdym razie wyciąłem łopatkę z łopatki (jakkolwiek by to nie brzmiało :D )

i mięsko jest w solance. W piątek postaram się jakoś sensownie opleść je sznurkiem i zobaczymy co mi wyjdzie :D

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję za wszystkie sugestie :)

Ponieważ wczoraj usunąłem łopatkę i mięsko włożyłem do zalewy peklującej, poprowadzę "eksperyment" dalej :D

Mam zamiar pojutrze dolac do zalewy wywar z zaparzonych przypraw - takich jakich używa ChefPaul do udźca i w sobotę mięsko uwędzić. Powinno być chyba zjadliwe ? ;)

Swoja drogą dziczyzna chyba będzie pojawiać się u mnie częściej - cioteczny brat żonki zaczął bawić się w polowania :D

Myślę, że czasem coś nam podrzuci ;)

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roj ja też kiedyś złapałem się na mięsko z udżca szpikowane słoniną i czosnkiem , "niebo w gębie" .

Mięsko w marynacie ok 10 dni następnie /, w mięsko powciskane cienkie paski słoninki i i pokrojone na wąskie paski ząbki czosnku do tego 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina,wszystko wstawione w dużym żeliwnym garnku lub "gęślarce" do pieca temp. 140-160 stopni cały czas polewając sosem jak odparuje dolewamy wina ,pieczemy do miękości zależy od wielkości ,do tego żurawina i żurawinówka , ćwikła z chrzanem lub sam chrzan z pigwówką np. :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Wczoraj otrzymałem dwie szynki z kością z dzika do uwędzenia na zimno. Nie doczekawszy się kursu pt. dziczyzna jestem zmuszony wykonać to sam.

Przeczytawszy przepis ChefPaula na stronie głównej mam nieco obaw.

Chef pisze:

-Trzy łyżki soli peklowej na 3 litry wody?

-Szynkę nacinamy od góry do dołu przy kości - na fotach żadnych nacięć nie widziałem.

Szynki są duże, "odyniec" ważył 79kg.

Nie wiem czy solanka może być taka jak na szynkę ze świni plus przyprawy z przepisu Chefa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PISu,

 

cóż mogę Ci powiedzieć:

- trzymaj w solance 12 dni do piątku, wędź powiedzmy sobota w zimnym dymie, zaparz, niedziela znowu w zimnym (8-9.05). Schowaj do spiżarni niech skruszeje od niedzieli (09.05) wieczór do piątku rano (14.05). Wsadzasz w samochód, przywozisz do Pajtun, zrobimy sałatkę z rukoli z balsamico i czosnkiem, i Ci powiemy, że dziczyzna jest super!!!

 

:grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyjdźmy z tej zasady, że dziczyzna jest takim rarytasem, że zachowajmy jej naturalny aromat. Niech odda nam to, co ma najlepsze. A gdy nam się zacznie nudzić, to zaczniemy kombinować z przyprawami. Do dziś pamiętam wędliny KITa. Ten to ma talent. Normalnie dary w ludziach. :grin: :thumbsup: :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Już 8 dni wędzę szynkę z kością z dzika zimnym dymem. Po nocnym odpoczynku zawsze wyleci parę kropel solanki. Według uczonych już powinna być dobra, lecz mam pewne obawy i nie wiem czy jeszcze wędzić, czy podsuszyć, czy może podpiec? :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynki są duże, "odyniec" ważył 79kg.

Zastanawiam się czy mięso z "samca dzika"

będzie miało podobne "zalety" jak "knura/wnętra świni".

 

Forumowicze pisali, ze mięso knura nie nadaje się na wędliny,

czy samiec dzikiej świni, jaka jest odyniec smakuje inaczej?

 

Ciekawe jak to jest, bez owijania w bawełnę? :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682 Z tego przepisu korzystałem wędząc 10 dni szynkę z dzika na zimno. Niestety w środku trochę jeszcze niedowędzona, szczególnie błony łączne, dość wilgotna. Dopiero po trzech godzinach przypieczenia w wędzarni doszła.

Coś te wędzenie na zimno dużych wędzonek mi nie wychodzi i chciałbym zobaczyć jak zrobić, by wyszło , chyba trzeba trzymać wyższą temperaturę w wędzarni. Już się osusza następna szynka, tym razem zwiększę temperaturę wędzenia. Ale smak bez zarzutu na szczęście. :cool: Czekam na wskazówki, szynka waży ponad 8kg. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

co oznacza termin 'bejcowanie' i jak to się robi ?

Wystarczy wpisać w google bejcowanie dziczyzny :

 

https://www.google.pl/search?q=bejcowanie+dziczyzny&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

 

lub poszukać na naszej stronie :

 

http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=574&Itemid=4

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekam na wskazówki, szynka waży ponad 8kg.

To ja doradzę ,żeby tej szynki nie wędzić.Wędzonki z dzika są suche i twarde prócz wędzonej na zimno lub gorąco polędwiczki i polędwicy.Dziczyzna to strasznie żyłowate mięso i tego nie przeskoczysz.Reasumując.Wędzonki nie ,kiełbasy tak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pis67 napisał/a: Czekam na wskazówki, szynka waży ponad 8kg.

Arkadiuszu, post jest z maja 2010 roku.

Wędzonki z dzika są suche i twarde prócz wędzonej na zimno lub gorąco polędwiczki i polędwicy

Nie koniecznie.

Robiłam niedawno szynkę z dzika wg przepisu Szczepana, z wódką gorzką, żołądkową.

Wyszła bardzo soczysta i mięciutka. Ale to na pewno zależy również, a może przede wszystkim od wieku zwierzęcia.

Przepis ten, w zastosowaniu do dzika, polecił mi kol. Kaciak: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=240650#240650

Przekrój mojej szynki: https://wedlinydomowe.pl/forum/templates/lightbrown/images/icon_minipost.gif.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłam niedawno szynkę z dzika

A możesz to porównać do szynki z wieprzowiny bo ja odniosłem się do tych dwóch rodzajów mięs.

Zwróć jeszcze uwagę ,że kol. Kaciak robił tą szynkę ze świniodzika a to nie to samo co dzik.Szkoda, że mam tak daleko bo chętnie bym tej szynki spróbował.Proces peklowania nie bardzo odbiega od mojego z tym ,że ja nie daje alkoholu, ale za to długo mrożę, żeby mięso skruszało.Wędzę w podobnej temperaturze (45 C) i parzę.Niestety dla mnie to nie to co szynka z wieprzowiny.

 

Arkadiuszu, post jest z maja 2010 roku.

Tego nie zauważyłem :blush: , ale nie zaszkodzi podyskutować o wyrobach z dziczyzny. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.