Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie i wedzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomasz123

Tomasz123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 17 gru 2008 - 19:25

Witam mam pytanko czy jak wyciagnę mieso na kiełbasę z pekli to opłukać pod woda czy nie?
Jak długo wędzić i w jakiej temperaturze

#2 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5134 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 17 gru 2008 - 19:28

A jak to jest to mięso zapeklowane na te kiełbasy bo mam wrażenie że w solance. Pozdrawiam

#3 Tomasz123

Tomasz123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 17 gru 2008 - 19:31

Tak w peklosoli

#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5134 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 17 gru 2008 - 19:36

Dalej nie rozumiem napisz co to jest po twojemu solanka. Pozdrawiam

#5 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 17 gru 2008 - 19:50

Tomeczku "Nie idż tą drogą", nie na skróty sam troszkę poszukaj mój imienniku
,zagądnij tu http://www.wedlinydo...s.php?topic=100, a "akademię Dziadka " to trzeba "wciągnąć" -obowiązkowo pozbędziesz się wielu problemów :wink: :lol:

#6 Tomasz123

Tomasz123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 17 gru 2008 - 19:59

Ja peklowalem w peklosoli kupionej w markecie 15 dkg na 5 l wody na 10 kg miesa no i nie wiem czy płukać z tych przypraw i tej mieszani peklujacej ??

#7 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5134 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 17 gru 2008 - 20:06

Nie mogę się połapać chyba już starość doskwiera -co chcesz robić kiełbasę czy wędzonki jak to mięso zapeklowane, w solance czy na sucho.

#8 frapio

frapio

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 536 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 17 gru 2008 - 21:00

15 dkg na 5 l wody na 10 kg miesa

wychodzi na to że Tomasz123 pekluje "na mokro" w solance.
Tomaszu, na kiełbaski to pekluje się "na sucho", tzn. bez dodatku wody. Widzę że nie poczytałeś o metodach peklowania w zaleznosci od tego co masz zamiar wyprodukować. Jak z tego wybrnąć to już muszą wypowiedzieć się fachowcy. Ja jestem "za cienki" mimo 110 cm w pasie :grin: .

#9 Tomasz123

Tomasz123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 17 gru 2008 - 21:17

To kielbasy nie mozna na mokro hmm za pózno się wziołem za czytanie waszego forum.To proszę pomozcie jak z tego wybrnać`bo mieso jest zalane 5 litrami wody z 15 dkg peklosoli no i przyprawy .Czy płukać te mięso przed przepuszczeniem przez maszynkę.Czym przyprawiacie miesko do giełbaski proszę o jakieś sugestie ?.Przepraszam za lamerskie pytania ale to druga kielbasa w moim życiu pierwsza była 7 lat temu i robiłem ja na mokro i wyszła przepyszna.

#10 demon_

demon_

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 518 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 17 gru 2008 - 21:28

Musisz sprawdzić "na smak". jeżeli będzie za słone opłucz.
Jeżeli chodzi o dalszą obróbkę , proponuję się trochę streszczać by Ci mięsko nie zszarzało.
Dodatek wody też bym zmniejszył :grin: i powinno być OK.

#11 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 611 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 17 gru 2008 - 22:10

Witam!

zalane 5 litrami wody z 15 dkg peklosoli no i przyprawy

Jakie przyprawy????
Na 5 l wody 15 dag solanki to bardzo mało , Chyba że w przyprawach dodatkowo jest sól????
Ale nie ma się czym przejmować , na 10 kg mięsa na sucho średnio daje się 15-20 dag na sucho bez wody!!!
Napisz jak długo się pekluje mięso w tej miksturze ,którą przygotowałeś i w tedy ktoś Ci podpowie co będzie najlepsze :wink:
Pozdrawiam.

#12 demon_

demon_

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 518 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 17 gru 2008 - 22:27

Faktycznie, spec202 ma rację. nie przeczytałem że to na 5l wody.
Zdecydowanie zaniżyłeś stężenie solanki.
Jeżeli nie chcesz po kilku dniach przerabiać mięsa na karmę dla psa, radzę zwiększyć ilość peklosoli. :sad:

#13 Tomasz123

Tomasz123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 17 gru 2008 - 22:29

do solanki dalem jeszcze 10 dkg soli kuchennej ,mieso leży już 4.5 dnia i chcialem juz jutro je wyciagać ?

#14 demon_

demon_

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 518 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 17 gru 2008 - 22:35

To naprawdę niewiele zmienia.
Sprawdź: http://www.wedlinydo...apeklowania.htm
Przy peklowaniu 14 dni na litr wody powinieneś dać 100 gram peklosoli ( można mieszać z solą zwykłą ) - twoja solanka otrzymała 50 gram ....

#15 andrzejmysłowic

andrzejmysłowic

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 230 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 18 gru 2008 - 06:51

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika
Świąteczne wędzenie - ilość surowca 12,5 kg
- peklowanie mokre 7 dni
- zalewa peklująca / 5 l wody + 598 g peklosoli + maggi + czosnek/
- ociekanie 8 godzin
- podsuszanie w chłodnym miejscu 12 godzin
- suszenie na dzialce 2 godziny
- wędzenie 3 godziny w tem. 50-55 st.C
- drewno grusza + trochę olchy.
W sobotę dalsza część zadymiania.
Pozdrawiam i życzę powodzenia a zwłaszcza początkującym.

#16 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8101 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 gru 2008 - 11:20

Witam


Świąteczne wędzenie - ilość surowca 12,5 kg


Piękna robota i zamiast liści wiszą wędzonki super :smile:

Pozdrawiam

#17 Iza i Jan

Iza i Jan

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 20 gru 2008 - 22:00

piękne szyneczki ale czy u Ciebie nie ma kotów ?ja tylko na chwilę zostawiłam michę z kiełbasą na tarasie altany i zaraz się kotka do niej dorwała i to przez folie wyczuła co tam jest :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych