Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ile soli do kielbasy ??


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

#1 MiniMax

MiniMax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćFreiburg

Napisano 18 gru 2008 - 18:36

Witam.

Moj problem:


Rok temu robilem kielbase wedlug przepisu DZIADKA.
teraz tez chce zrobic i nie moge znalesc. TABELKI na peklowanie do kielbasy.
Kiedys byla i zniknela. Nie wiem ile peklosoli i normalnej soli mam dac.
Prosze o rade bo miesko juz okroilem i musze dalej dzialac.

Pozdrawiam
Marian

#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3807 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 18 gru 2008 - 18:40

Witam.

18g soli/peklosoli na kg mięsa.Ja daję proporcję sól/peklosól - 60/40.Ostatnio robiłem na samej soli.
Poczytaj.
http://wedlinydomowe...opic.php?t=2591

Pozdrawiam :wink:

#3 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 18 gru 2008 - 18:55

Tabela peklowania na sucho według Dziadka
http://www.wedlinydo...peklujacych.htm

#4 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3807 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 18 gru 2008 - 19:05

Witam.
Kiedyś też robiłem według zasady 2kg soli na 100kg mięsa czyli 20g na 1 kg mięsa.Teraz robię 18g i jest dobrze a niektórzy jak nie przeznaczają kielbasy do parzenia po wędzeniu dają 16g soli/peklosoli na 1kg mięsa.Pawełk 3333 daj 18g na kg mięsa i będzie dobrze, chyba że lubisz słońsze.Co do proporcji sól/peklosól to według uznania(wolna amerykanka)
Jak byś śledził również tabelę peklowania mokrego to byś zauważył, że Dziadek też idzie w kierunku zmniejszania soli/peklosoli.

Pozdrawiam :wink:

#5 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 18 gru 2008 - 19:22

Oczywiście, że normy podają to, co podają, a ja zawsze i tak robię po swojemu, po przeczytaniu kilku przepisów i uśrednieniu ich do swoich kubków smakowych. Jak komuś podaję przepis, nigdy nie piszę, ile należy dać przypraw, a jakie też ogólnie, bo każdy powinien dawać to, co lubi, i co jemu najbardziej smakuje.
W przypadku kolegi MiniMax chciałem tylko podać lokalizację tabelki :lol:

#6 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3807 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 18 gru 2008 - 19:43

W przypadku kolegi MiniMax chciałem tylko podać lokalizację tabelki :lol:


Moja pomyłka, nie zauważyłem że pierwszy post napisał MiniMax (myślałem, że Ty).Chyba czas do okulisty :grin: , albo się zakochałem :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:

#7 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 18 gru 2008 - 19:53

albo się zakochałem


Ja zawsze, jak jestem zakochany, to przesalam, ale podobno tak już jest (tak twierdzi moja teściowa) :grin: :grin: :grin:

#8 MiniMax

MiniMax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćFreiburg

Napisano 18 gru 2008 - 20:20

Dziek,i dzieki za odpowiedzi,

Ale jeszcze calkiem nie kumam odpowiedzi
Czy tylko jest dodawana sama peklosol czy moze mieszanka to zanaczy :peklosol +sol (normalna)ß

#9 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3189 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 gru 2008 - 20:23

Można dodać samą peklosól lub mieszaninę soli i peklosoli.

#10 MiniMax

MiniMax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćFreiburg

Napisano 18 gru 2008 - 20:35

@Bagno

o to mi wlasnie chodzi
kiedys , pierwszym razem zapeklowalem mieso na kielbase wedlug przepisu sama peklosola i byla po paru dniach gdy wisiala w piwnicy : twarda u slona.

Wiec pytam ile potrzeba peklosoli zeby produkt mial w batonie czerwony kolor ale tez
dobrze smakowal?

Przepraszam ze nie ma polskich znaczkow, ale sie postaram.

Marian

#11 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 3189 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 gru 2008 - 20:41

Odnośnie znaków, nie ma problemu.
Koledzy stosujący mieszaninę soli i peklosoli dają - 40%peklosól +60% sól.

kiedys , pierwszym razem zapeklowalem mieso na kielbase wedlug przepisu sama peklosola i byla po paru dniach gdy wisiala w piwnicy : twarda u slona.

Wynikaz tego, że nie lubisz słono lub pomyliłeś proporcje.
Jeśli dotychczas stosowałeś 20g na 1mkg mięsa, miałeś za słone to, zmniejsz do 16gna 1kg.
Musisz do odpowiedniej dawki soli dojść sam.

#12 MiniMax

MiniMax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćFreiburg

Napisano 18 gru 2008 - 20:47

@ Dziekuje Bagno

Nie bede juz wiecej dzisiaj studiowal i biore sie zaraz za robote bo w poniedzialek bedzie wedzenie
a pozniej degustacja.


PS. Tym razem robie fotki i napewno podesle.



Marian

#13 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5754 postów

Napisano 18 gru 2008 - 20:56

pierwszym razem zapeklowalem mieso na kielbase wedlug przepisu sama peklosola i byla po paru dniach gdy wisiala w piwnicy : twarda u slona.

ale to akurat nie ma nic do rzeczy - w sensie składu peklosól to praktycznie sama sól (zawartość azotynu to ok 0,6%)
tak więc po prostu musisz zmniejszyć ogólną ilość soli czy peklosoli
dla wybarwienia wystarczy niewielka ilość peklosoli zmieszanej z solą, ale to wybarwienie może być nietrwałe
wiele też zależy od "wieku" peklosoli
spokojnie możesz użyć proporcji 50/50 - później możesz eksperymentować

#14 MiniMax

MiniMax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćFreiburg

Napisano 19 gru 2008 - 12:03

To byl efekt moich zakupow w ubojni.
Przepraszam boczku bylo 8,0 Kg. Dołączona grafika

A to wyszlo mi po wstepnej obrobce.
Dołączona grafika

No i mam pytanie czy powinienem dokupic jeszcze jakiegos miesa?
Czy kielbasa z tych skladnikow nie bedzie za tlusta?
A jaka kielbase z tego zrobic powinienem ?


Pozdrawiam
Marian

#15 MiniMax

MiniMax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćFreiburg

Napisano 19 gru 2008 - 14:35

Jak widac nikt nie kwapi sie do opowiedzi na moje pytania ? :???:

No wiec czy ktos wie na forum ile tluszczu zawiera srednio boczek ? Reszte juz sam sobie przelicze.


Pozdro Marian

#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16401 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 gru 2008 - 14:49

Wizualnie, to masz Kolego (na kiełbasy), ok. 8,0 kg mięsa i ok. 2,4 kg tłuszczu.
Ten Twój boczek jest chudy i można przyjąć zawartośc tłuszczu na poziomie 50-55%. Do tego dochodzi jeszcze tłuszcz z wołowiny.
Możesz sobie zawsze zrobic przyrząd do takich uogólnionych pomiarów zawartości tłuszczu. Wycinasz koło o średnicy np. 10 lub 15 cm (może być grubszy papier lub tekturka). Następnie w wyciętym kole robisz jakimś dziurkaczem 100 otworów (o takiej średnicy, by wszystkie zmieściły sę w kole. Przykładasz taki przymiar do pokrojonego i rozłozonego bezładnie mięska w misce i obliczasz ilość otworków z tłuszczem i ilość z mięsem. masz przybliżoną zawartość procentową tłuszczu. Zaznaczam - przybliżoną.

#17 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 19 gru 2008 - 14:54

Kolego,na spokojnie.Sam oceń widząc swój boczek ile jest w nim tłuszczu.
Ja do swoich kiełbas tłustego mięsa dodaję znacznie więcej.Ty masz jeszcze wołowinę
i jak widać tam też jest trochę tłuszczu.Zrób z tego co masz,to napewno będzie zjadliwe a następne kiełbasy zrób na podstawie tego wykonania.I pamiętaj,z samego chudego mięsa nigdy nie zrobisz dobrej kiełbasy.I dobierz odpowiednie przyprawy w/g swojego smaku.
Rób.

Pozdrawiam serdecznie.

#18 MiniMax

MiniMax

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćFreiburg

Napisano 19 gru 2008 - 14:59

@Maxell
@chlop z warmii

Dzieki, dzieki

juz zabieram sie za robote !

#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16401 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 gru 2008 - 15:05

Na początek, wybierz sobie jakąś kiełbaskę ze strony głównej www.wedlinydomowe.pl i dozuj bardzo ściśle ilości i rodzaje przypraw. Niewielka zwyżka jakiejkolwiek z nich może zdominować jej smak w gotowej kiełbasie, nie zawsze w korzystnym wymiarze. Pierwsza kiełbasa musi byc udana. Na ekserymenty z przyprawami i mięsem, będziesz miał jeszcze czas.
Te wszystkie przepisy, które zamieszczamy na stronie głównej są wielokrotnie sprawdzone i smakowo pewne. Możesz sobie "luknąć" przy okazji na komentarze pod przepisem, ale raczej potraktuj je na poczatek informacyjnie.
Ilość peklosoli na 10 kg mięsa przyjmij w granicach 18-20 dkg.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 19 gru 2008 - 15:06

I jeszcze jedno.Boczek i wołowinę koniecznie zmiel na najmniejszych oczkach.Ukryjesz tłuszcz w kiełbasie.
Powodzenia.

Pozdrawiam serdecznie.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych