kempes Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Września 2007 Dzięki dziadku za informację i szczegółowe zdjęcia :grin: czyli mogę takie listki zmielić w starym młynku elektr. jak to dawniej były do mielenia kawy - blaszany pazurek z podgjętymi końcami.warunek drobne mielenie :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Września 2007 Czesc Kempes ja tak miele i jest ok! przyprawy sa w pyl zmieloneale pieprz wole na takim na korbke (zarnowy)mieli grubiej. Pozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Września 2007 Jasiu lubję jak przez jelito widać w kiełbasie grubsze części pieprzu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Października 2007 Właśnie zabrałem się za wyrób salcesonu, po raz pierwszy w żołądku wieprzowym.Czy są jakieś specjalne wskazania przed napełnieniem żołądka tj. czy należy go wyparzyć wrzątkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Października 2007 Nie musisz parzyć a napełnij 3/4 no może trochę więcej bo w czasie gotowania się skurczy. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Października 2007 A jak poradzić sobie z zaszyciem żołądka, tzn. czym zaszyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Października 2007 Na " gwożdzia " ,to znaczy gwożdziem dużym takim wielo -calowym zaszywasz jak np.zawijanego wolowego to widac na zdjęciu mojego salsesonuna 2 stronie , ale możesz zaszyć sznureczkiem ale dokładnie by nie wyciekł smaczek :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Października 2007 Witam pedro . Zapewne dobrze umyć na początek w soli tak jak węgorze później pod bieżącą wodą. Przewracamy tak jak jelita na drugą stronę Napełnić w miarę luźno . Po sparzeniu obciążyć salceson do wystygnięcia . Zaszyć przędzą albo dobrze zawiązać . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Października 2007 No proszę znowu się czegoś dowiedziałem. Że umyć - wiadomo, ale że przewrócić na drugą stronę to nie wiedziałem. Dzięki za rady. "Człowiek się uczy całe życie i głupi umiera" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Października 2007 Wymoczyć , umyć żołądek wp. tak - NIE nadziewać w odwrócony żołądek wp/ . żoładków wp nie odwraca się .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Października 2007 W żołądku ścianka ze śluzem z punktu widzenia przetwórstwa jest stroną zewnętrzną. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Października 2007 NIE nadziewać w odwrócony żołądek wp/ . żoładków wp nie odwraca się No to teraz zgłupiałem. Ale z Dziadkiem się nie dyskutuje w tych tematach. :grin: W żołądku ścianka ze śluzem z punktu widzenia przetwórstwa jest stroną zewnętrzną. Czy ścianka ze śluzem to ta od środka (wewnątrz) ? Więc odwracać czy nie :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Października 2007 Witam DZIADKU Jeżeli się żołądków wp. odwróconych nie nadziewa to proszę podać dlaczego ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Października 2007 Gdy odwrócisz żołądek wp do nadziania to Twój salceson moze wyglądać tak jak ktoś kto założy marynarkę odwróconą poszewką na wierzch .Najlepiej iść do sklepu i obejrzeć salceson w żołądku . Względy estetyczne wyglądu zewnętrznego .Wszystko zależy jak został przygotowany żołądek w czasie obróbki .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Października 2007 Czy ścianka ze śluzem to ta od środka (wewnątrz) ? Więc odwracać czy nieTemat został rozbujany. Zoładek na jednej stronie ma ścinę ze śluzem, który należy usunąć poprzez solenie lub zeskrobanie, lecz nie nalezy usuwać całej ścianki, która jest lekko brązowa. Druga strona to biała bez śluzu, natomiast może zawierać pozostałości tłuszczu otokowego. Żoładek wieprzowy pozyskujemy z komletu jelit. Jego obróbka sprowadza się do usunięcia przyczepionej sieci (nyc) wraz ze śledzioną oraz odcięcie przełyku, dwunastnicy i tłuszczu otokowego, następnie następuje przecięcie żołądka w celu usunięcia z niego treści pokarmowej. Po usunięciu zawartości, żołądek jest płukany i odwracany na druga stronę(zawiera śluz), a później konserwowany za pomoca soli. W tej postaci służy po odpowiednim przygotowaniu (moczenie, oczyszczanie) za osłonkę do produkcji. Oprócz zaszycia żołądka, należy zawiąć pozostałe końcówki (przełyk, dwunastnica). Dlatego Dziadek napisał, że żołądków nie odwracamy! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Października 2007 Witam Serdeczne dzięki za wypowiedź fachowców Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Października 2007 pedro chyba już zrobiłeś salceson ale co tam napiszę swoje doświadczenia farsz musisz trochę przesolić, a najlepiej posolić przed napełnieniem żołądek od środka zależy jaki masz żołądek ale jeśli duży to się nie przejmuj wielkością - skurczy się trudno utrafić z ilością farszu dlatego jeśli wydaje się Ci , że jest za mało to on dopasuje się. Szycie najlepiej dużą dratwą - igłą tak z minimum 10 cm dł. szpagatem pilnuj temperatury aby nie była za wysoka i czasu parzenia, można igłą trochę ponakłówać. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Października 2007 Ja robię takie "maćki"i tu widać moje "wiązanie" :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 31 Października 2007 Tomuś normalnie gwoździami przetykasz ?trochę to zdjęcie nie pasuje, a co na to technolog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 31 Października 2007 Opis produkcji dałem wcześniej ale tak jak to robi Niedościgniony Dziadek dam zdjęcia. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 31 Października 2007 Kempes ja do" szkól nie chadzałem " :lol: :shock: , ale podpatrywałem wiejskich masarzy a oni dawali sobie radę i mieli swoje "knify" :wink: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 31 Października 2007 Szkoda, że salceson jest krótkotrwałym wyrobem jeśli chodzi o przechowanieto jest często tak : zjadło by się jak nie ma, a jak jest to jakoś tak przez kilka dni ciężko zjeść :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Października 2007 Salceson w sztucznych osłonkach można zamrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Października 2007 Fentel mrozi ten w żołądkach/oczywiście w kawałkach / i sobie chwali Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 31 Października 2007 Niestety żołądek pękł w czasie parzenia. :devil: Część farszu udało mi się uratować (kosztem lekkiego poparzenia rąk) i poszedł w osłonki. Żołądek był bardzo duży, a pękł w miejscu, gdzie jego ścianka była najcieńsza. Usiłowałem jeszcze go zawiazać, ale darł się jak stare prześcieradło. I tak muszę obejść się ze smakiem. Na pocieszenie pozostaje "cwaniak" w osłonkach :mellow: Nie poddaję się. Następnym razem kupię mniejszy żołądek i tę cienką ściankę zawiążę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.