Skocz do zawartości

Salcesony


grzes855

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 1 miesiąc temu...

Witam

 

pedro . Zapewne dobrze umyć na początek w soli tak jak węgorze później pod bieżącą wodą. Przewracamy tak jak jelita na drugą stronę Napełnić w miarę luźno . Po sparzeniu obciążyć salceson do wystygnięcia . Zaszyć przędzą albo dobrze zawiązać .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wymoczyć , umyć żołądek wp. tak - NIE nadziewać w odwrócony żołądek wp/ . żoładków wp nie odwraca się .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIE nadziewać w odwrócony żołądek wp/ . żoładków wp nie odwraca się

No to teraz zgłupiałem. Ale z Dziadkiem się nie dyskutuje w tych tematach. :grin:

 

W żołądku ścianka ze śluzem z punktu widzenia przetwórstwa jest stroną zewnętrzną.

Czy ścianka ze śluzem to ta od środka (wewnątrz) ? Więc odwracać czy nie :mellow:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdy odwrócisz żołądek wp do nadziania to Twój salceson moze wyglądać tak jak ktoś kto założy marynarkę odwróconą poszewką na wierzch .Najlepiej iść do sklepu i obejrzeć salceson w żołądku . Względy estetyczne wyglądu zewnętrznego .Wszystko zależy jak został przygotowany żołądek w czasie obróbki .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ścianka ze śluzem to ta od środka (wewnątrz) ? Więc odwracać czy nie

Temat został rozbujany.

Zoładek na jednej stronie ma ścinę ze śluzem, który należy usunąć poprzez solenie lub zeskrobanie, lecz nie nalezy usuwać całej ścianki, która jest lekko brązowa.

Druga strona to biała bez śluzu, natomiast może zawierać pozostałości tłuszczu otokowego.

Żoładek wieprzowy pozyskujemy z komletu jelit. Jego obróbka sprowadza się do usunięcia przyczepionej sieci (nyc) wraz ze śledzioną oraz odcięcie przełyku, dwunastnicy i tłuszczu otokowego, następnie następuje przecięcie żołądka w celu usunięcia z niego treści pokarmowej. Po usunięciu zawartości, żołądek jest płukany i odwracany na druga stronę(zawiera śluz), a później konserwowany za pomoca soli. W tej postaci służy po odpowiednim przygotowaniu (moczenie, oczyszczanie) za osłonkę do produkcji.

Oprócz zaszycia żołądka, należy zawiąć pozostałe końcówki (przełyk, dwunastnica).

Dlatego Dziadek napisał, że żołądków nie odwracamy!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pedro

 

chyba już zrobiłeś salceson ale co tam napiszę swoje doświadczenia

farsz musisz trochę przesolić, a najlepiej posolić przed napełnieniem żołądek od środka

zależy jaki masz żołądek ale jeśli duży to się nie przejmuj wielkością - skurczy się

trudno utrafić z ilością farszu dlatego jeśli wydaje się Ci , że jest za mało to on dopasuje się.

Szycie najlepiej dużą dratwą - igłą tak z minimum 10 cm dł. szpagatem

pilnuj temperatury aby nie była za wysoka i czasu parzenia, można igłą trochę ponakłówać.

Powodzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety żołądek pękł w czasie parzenia. :devil: Część farszu udało mi się uratować (kosztem lekkiego poparzenia rąk) i poszedł w osłonki. Żołądek był bardzo duży, a pękł w miejscu, gdzie jego ścianka była najcieńsza. Usiłowałem jeszcze go zawiazać, ale darł się jak stare prześcieradło. I tak muszę obejść się ze smakiem. Na pocieszenie pozostaje "cwaniak" w osłonkach :mellow: Nie poddaję się. Następnym razem kupię mniejszy żołądek i tę cienką ściankę zawiążę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.