Skocz do zawartości

Pieczone prosię


kilim

Rekomendowane odpowiedzi

widze ze jestes zielony

Qrde! Cymu ten zielony ludzik z podpisem "online"przy moim nicku stoi ?

Taki jakiś mizerny , :cry: i :blush:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

fentel słodkie nadzienie mozesz stosowac do mniejszych pieczeni dlatego ze szybko osiągasz wysoką temp a przy prosiaku przez pierwsze 2do3 h temp w srodku prosiaka wynosi 20do 40 st C tu jest problam własnie wczoraj to sprawdzałem.jak robiłem nadzienie słodkie to prosiaka wyrzucałem i dlatego proponuje kasze a wybor nalezy do ciebie
Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

i dlatego proponuje kasze

Polecam dodać 20% kaszy gryczanej ( ale wcześniej uprażonej + przyprawy :grin: )

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam sos czosnkowy

Szczepan, bądź tak miły i podaj własny przepis na " sos czosnkowy"

Moja babujaga Ewcia jest specjalistką od sosów " czosnkowych" "chrzanowych" "musztardowych" ........a w/g zasady - całe życie trzeba się uczyć - czekamy na ciekawy przepis.

P.S.

Propozycja - otworzyć nowy dział - z dodatkami do naszych "wspaniałych wyrobów"

(czasami mięsko lekko nieudane a podane w sposób "parlamentarny" robi FURORĘ :wink: )

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

już się pogubiłem ponieważ nie wiem komu wierzyć

w temperaturze 80 - 90 st. C woda/piwo przy grzałce

Prosiaka do 10 kg piecze się do 3 godziny

od 10 - 20 kg 5 do godzin

od 20 - 30 kg 7 do godzin

od 30 - 40 kg 9 do godzin

od 40 - 50 kg 12 do godzin

natomiast Szczepan podaje "Czas pieczenia

25-30kg-5h w temperaturze 200 st C"

Może ktoś wyjaśni rozbierzności.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że Dymek wyjechał, a to znaczy, że jego znajomy swoje dziki, prosiaki etc.to parzy a nie piecze chyba, że parzenie odbywa się w piekarniku i stąd nazwa pieczenie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla Kilima

 

przepis na prosiaka

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

panowie 80-90st C to nie jest temperatura pieczenia tylko pasteryzacji

pieczenie zaczyna sieod 180 st C

... no to się dowiedzieliście, że na Zlocie jedliśmy dzika pasteryzowanego :shock: (wg Szczepana) :lol: :lol: :lol:

 

Pozdrawiam niezmiernie serdecznie

 

ps - wpadnę na dłużej może jutro (mam teraz wielkie sprzątanie, po sobotnio niedzielnych "Barwach Jesieni w Kórniku)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

..ale wesoło!!! :grin:

Wychodzi na to ,że w Laboratorium "Podravki" w Czechosłowacji(wtedy jeszcze Czechosłowacji!) w 50-tych latach pracował nasz MIESZKO I.

VEGETA bowiem to "dziecko" tej firmy.W tym roku obchodzi jubileusz 45 lat.

Moze pracownik-Mieszko jak Lenin..wiecznie zywy???? :grin:

 

Ten "pasteryzowany" :wink: dzik był bardzo smaczny.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

napewno nie jedliscie pieczonego,bo dymek podaje 80-90stC woda

... napewno :grin: ... pewnie się "pasteryzował" :sad: :shock: :wink:

 

http://www.route66.com.pl/napoleon/Nap11.jpg

 

pozdrawiam serdecznie

 

ps - temperatura przez cały czas pieczenia (12 godzin) była w granicach 80-90*C :grin:

ps2 - Dymek wodę lub piwo stawia w komorze wędzarniczej (blisko źródła ciepła) aby mięsko było bardziej soczyste ... czasami zresztą również tak robię :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wprowadzajcie błednych pojęc pieczenia

 

 

ps - temperatura przez cały czas pieczenia (12 godzin) była w granicach 80-90*C ycin

... Szczepan ... masz jakiś problem :wink: ... raz jeszcze powtarzam temperatura pieczenia była cały czas w granicach 80-90*C ... widziało to przynajmniej 50 osób ... w drzwiach komory jest zainstalowany termometr

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

80-90st C pieczenia? to mnie irytuje napisz parzenia i ok

... Szczepanie ... czy to co widzisz na zdjęciu wygląda na parzenie czy może raczej na pieczenie w gorącym dymie :devil:

... może wypróbuj lub choć poczytaj trochę jakie procesy zachodzą w trakcie obróbki mięsa metodą BBQ

 

pzdr

 

ps - Twoje "autorytarne" wypowiedzi również czasami mnie irytują :grin: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.