Maxell Opublikowano 19 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Stycznia 2009 Przykładowy opis kursu Tematyka: „Domowe przetwórstwo mięsa” - profil podstawowy Piątek Rozpoczęcie zajęć godz. 15.00 Wprowadzenie i kilka słów o zagadnieniach BHP oraz zagrożeniach epidemiologicznych. 1. Rozbiór półtuszy wieprzowej na elementy zasadnicze. 2. Przygotowanie elementów mięsnych na wędzonki. 3. Klasyfikacja mięsa 4. Peklowanie suche i mokre pozyskanych mięs i elementów na wędzonki i kiełbasy. 5. Produkcja kaszanki gryczanej Sobota Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00 1. Wykonanie kiełbasy jałowcowej 2. Wykonanie kiełbasy grubej typ: mielonka 3. Produkcja wędzonek: baleron, polędwica sopocka, szynka 4. Przygotowanie i wykonanie pieczeni: rolady schabowej pieczonej-„zylc” 5. Omówienie i wykonanie wyrobu z szynkowarki 6. Produkcja salcesonu 7. Wędzenie a) budowa i zasady działania różnego rodzaju wędzarni i urządzeń wędzarniczych do użytku domowego, b) rodzaje i sposoby wędzenia, c) materiały wędzarnicze, d) błędy popełniane podczas wędzenia. Niedziela Rozpoczęcie zajęć od godz. 8.00 1. Podsumowanie i zakończenie kursu 2. Degustacja wyrobów wykonanych przez uczestników szkolenia. 3. Rozdanie pamiątkowych dyplomów Jest to przykładowy opis kursu. Zmiany asortymentu wykonanych wyrobów są dokonywane na prośby osób zapisujących się na dany kurs. Po ich uwzględnieniu przygotowujemy szczegółowy plan kursu, na pewno nie zabraknie w nim miejsca na zajęcia integracyjne, ogniska i wspólną zabawę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.