Zbój Madej Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam, ile szkół tylu nauczycieli i dlatego zdania naukowców są podzielone.Ile/ilu by ich nie było zawsze coś smacznego można się dowiedzieć :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron2 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam serdecznie.No to chyba mam problem... Jestem w połowie peklowania mięsa,zacząłem w czwartek (26.11) - wędzenie zaplanowałem na 03.12. a do solanki zapomniałem dodać cukru (fatalne przeoczenie). Czy mogę jeszcze naprawić ten błąd i uzupełnić zalewę cukrem?Czy lepiej będzie zrobić nową solanke już z zawartością cukru?Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Quot Capita, Tot Sensus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Listopada 2009 Jeśli użyłeś peklosól a nie mieszaninę soli i saletry to obejdzie się bez cukru.Poczytaj o denitryfikacji np .na stronie głównej. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Listopada 2009 zapomniałem dodać cukru (fatalne przeoczenie).Nie takie fatalne Będzie dobrze! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron2 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Listopada 2009 Użyłem peklosoli (robię metodą wg SZCZEPANA), wszystkie Wasze cenne wskazówki wziąłem pod uwagę... jedynie ten cukier. :blush: Dzięki za pomoc. Wracam uzupełniać podstawową wiedze... Cytuj Quot Capita, Tot Sensus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Listopada 2009 Aron2, Brak cukru to nie problem! W pewnych okolicznościach brak jest zbawienny na wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aron2 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Listopada 2009 Dopiero zaczynam przygodę z wyrobami domowymi i zadymianiem ,dlatego lekko spanikowałem; Na razie zacząłem skromnie: razem 5 kg mięska- karkówka,szynka(myszka) i polędwica wp.- chciałem obniżyć koszty ewentualnej porażki :wink: Jeszcze raz dzięki za wsparcie. Cytuj Quot Capita, Tot Sensus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Listopada 2009 Aron2, Brak cukru to nie problem! W pewnych okolicznościach brak jest zbawienny na wyroby.O jakie okoliczności się rozchodzi :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Listopada 2009 O jakie okoliczności się rozchodziCukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów. Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Listopada 2009 Cukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów. Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania.A gdybym w lecie w lodówce chciał zapeklować kilka kg (takie małe wędzenie) to śmiało można cukier dodać.Tak :question: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Listopada 2009 Wszystkich zainteresowanych rolą cukru podczas peklowania zapraszam do pierwszych wpisów w tym wątku. (temat został scalony z dyskusją, która już na ten temat była) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Listopada 2009 Latem także można używać cukru, ale dawka powinna być o 1/3 obcięta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Listopada 2009 Cukier przecieżLatem także możnaDzięki serdeczne :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Czy jak w przepisie jest podane cukier 2g to jak zamiast cukru dam glukozę to też 2g czy w innej proporcji? Chodzi dokładniej o chorizo. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Będzie dobrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Czy jak w przepisie jest podane cukier 2g to jak zamiast cukru dam glukozę to też 2g tak też dwa gramy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.