Skocz do zawartości

Rola cukru podczas peklowania


arkdom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ile szkół tylu nauczycieli i dlatego zdania naukowców są podzielone.

Ile/ilu by ich nie było zawsze coś smacznego można się dowiedzieć :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie.

No to chyba mam problem...

Jestem w połowie peklowania mięsa,zacząłem w czwartek (26.11) - wędzenie zaplanowałem na 03.12. a do solanki zapomniałem dodać cukru (fatalne przeoczenie).

Czy mogę jeszcze naprawić ten błąd i uzupełnić zalewę cukrem?

Czy lepiej będzie zrobić nową solanke już z zawartością cukru?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Quot Capita, Tot Sensus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli użyłeś peklosól a nie mieszaninę soli i saletry to obejdzie się bez cukru.Poczytaj o denitryfikacji np .na stronie głównej.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dopiero zaczynam przygodę z wyrobami domowymi i zadymianiem ,dlatego lekko spanikowałem;

 

Na razie zacząłem skromnie: razem 5 kg mięska- karkówka,szynka(myszka) i polędwica wp.

- chciałem obniżyć koszty ewentualnej porażki :wink:

 

Jeszcze raz dzięki za wsparcie.

Quot Capita, Tot Sensus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aron2, Brak cukru to nie problem! W pewnych okolicznościach brak jest zbawienny na wyroby.

O jakie okoliczności się rozchodzi :question: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O jakie okoliczności się rozchodzi

Cukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów.

Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier przecież może być również doskonałą pożywką dla bakterii niepożądanych dla naszych celów.

Z tego co pamiętam DZIADEK już dawno pisał, że w okresie letnim ze względu na temperatury nie używa w ogóle cukru podczas peklowania.

A gdybym w lecie w lodówce chciał zapeklować kilka kg (takie małe wędzenie) to śmiało można cukier dodać.Tak :question: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkich zainteresowanych rolą cukru podczas peklowania zapraszam do pierwszych wpisów w tym wątku. (temat został scalony z dyskusją, która już na ten temat była)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Czy jak w przepisie jest podane cukier 2g to jak zamiast cukru dam glukozę to też 2g

tak też dwa gramy

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.