miro Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Stycznia 2013 W przypadku wędlin jest zapewne tak jak przy ludziach: "Nie szata zdobi człowieka" Stąd też pewnie moda na przemysłowe wędzonki w siatce "string", czyli niby sznurowane, stąd pewnie swojskie dziwnie swojsko zadymymione/okopcone rzekłbym wyroby na półkach sklepowych. Czy wyrób z klipsem jest gorszy ? Nie, to nie klips osłonka czy sznurek świadczy o jakości wyrobu. Dobry wyrób obroni się sam, bez względu na to w co jest "ubrany". Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ale zastanówmy się :question: sznurek piękny kolorowy na naturalnie wędzonym produkcie :grin: . Myślałem że wędlinka pod wpływem wędzenia nabiera koloru a sznurek, lub jak kto woli przędza wędliniarska np. biała pod wpływem dymu nabiera kolorów szarości więc poco stosować kolorowe sznurki a następnie je wędzić z wędlinami? Po to żeby straciły swój blask, swoje piękno nie rozumiemSznurek,przędza podczas wędzenia tradycyjnego nie nabiera koloru dymu :smile: Często stosuję kolorowe przędze /białą, biało-czerwoną, czerwoną/ aby łatwiej odróżnić po wędzeniu, parzeniu szynkę od baleronu, lub różne gatunki kiełbas grubych, jeśli są tego samego kalibru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Stycznia 2013 wiedział byś że ładny sznurek i odpowiednia metka, to prestiż i wyróżnienie najwyższej klasy wyrobu i zapewne przez to co raz więcej na byle jakich półkach można spotkać wędliny ze sznurkiem imitujące te niby swojskie :wink: Próbowałem zrobić kopię, jednak cena wyszła w granicach 3500 zł. a taka klipsownica ręczna, na zasadzie nitownicy itp Mi ogólnie klipsownica raczej potrzebna do wyrobów w osłonce barierowej itp. ostatnio przez złe zawiąanie cały galaretka z kiełbasy uciekła :sad: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Ale zastanówmy się :question: sznurek piękny kolorowy na naturalnie wędzonym produkcie :grin: . Myślałem że wędlinka pod wpływem wędzenia nabiera koloru a sznurek, lub jak kto woli przędza wędliniarska np. biała pod wpływem dymu nabiera kolorów szarości więc poco stosować kolorowe sznurki a następnie je wędzić z wędlinami? Po to żeby straciły swój blask, swoje piękno nie rozumiemSznurek,przędza podczas wędzenia tradycyjnego nie nabiera koloru dymu :smile: Często stosuję kolorowe przędze /białą, biało-czerwoną, czerwoną/ aby łatwiej odróżnić po wędzeniu, parzeniu szynkę od baleronu, lub różne gatunki kiełbas grubych, jeśli są tego samego kalibru. to nie wiem jak to wyjaśnić bo przysiągłbym że do osznurowania tych wędzonek i aby zrobić im pętelki do zawieszenia na kij użyłem śnieżnobiały sznurek lub jak kto woli przędze a na produkcie go nie widzę, jest i widzę sznurek którego barwa podchodzi mi pod kolor pomarańczowy, rdzawy, lub jasnobrązowy jak kto woli (wszystko zależy od gęstości dymu w komorze i czasu wędzenia) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Stycznia 2013 i zapewne przez to co raz więcej na byle jakich półkach można spotkać wędliny ze sznurkiem imitujące te niby swojskieJak wszyscy wiemy, oszustów można spotkać wszędzie, ale czy należy brać z nich przykład, lub stawiać za wzór ??? To jest pytanie na które każdy musi odpowiedzieć sobie sam... Chyba nikt przecież nie uwierzy, że właśnie ten siermiężny, druciany klips na kiełbasie, jest świadectwem doskonałej jakości i certyfikatem tradycyjnego regionalnego, czy też domowego wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Klips, flok, czy sznurek sa tylko zabezpieczeniami batonów przed wypływem farszu. Ja osobiście ich nie jadam, ale jeśli jest możliwość szybkiego i prostego zamknięcia "wlotu i wylotu" , to dlaczego nie? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Nie każdy musi się z moimi poglądami zgadzaćWłaśnie. Moja prośba dotyczyła tego, byś na siłę nie forsował swoich poglądów na forum. Podziel się z forumowiczami swoim zdaniem i na tym poprzestań, gdyz w przeciwnym razie zaczynają ożywać nowe tematy, w niewłaściwych miejscach i prowadzące w większości przypadków, do konieczności usuwania postów, co jest niewdzięczne i zupełnie niepotrzebne, gdyż psuje z zasady ciekawy temat. Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Klips, flok, czy sznurek sa tylko zabezpieczeniami batonów przed wypływem farszu. Ja osobiście ich nie jadam, ale jeśli jest możliwość szybkiego i prostego zamknięcia "wlotu i wylotu" , to dlaczego nie? zgadzam się. Uważam że niema aż takiego znaczenie czym zakończymy nasze osłonki przed wyciśnięciem farszu a najważniejsze że te rozwiązania ułatwiają i przyśpieszają naszą pracę. A dla naszych znajomych większe znaczenie ma świadomość to że my je robimy i wiedza jak je robimy niż jak je zakończymy (bo tak naprawdę to konsument decyduje o tym czy je zje czy nie). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Stycznia 2013 zgadzam się. Uważam że niema aż takiego znaczenie czym zakończymy nasze osłonki przed wyciśnięciem farszu a najważniejsze że te rozwiązania ułatwiają i przyśpieszają naszą pracę.Przecież jak pisałem wcześniej, całkowicie i zupełnie się z takim poglądem i przyspieszaniem masowej produkcji zgadzam. Moje obiekcje, jak też wyjaśnienia i osobiste spostrzeżenia wynoszone podczas pobytów chociażby na Grüne Woche w Berlinie, w Szwecji i nie tylko też odbywają się targi żywności tradycyjnej czy też ekologicznej, o Polsce nie wspominając, ale np w Kazimierzu nad Wisłą też bywam.(super nalewki mają) są właśnie takie jak pisałem i pokazywałem w odnośnikach. Każdy ma jednak prawo do własnej oceny elegancji czy apetycznego wyglądu "wyrobów tradycyjnych". Boże Broń nikomu niczego nie narzucam i jestem jak najdalszy od tego. Każdy producent tak konfekcjonuje swoje wyroby jak uważa za ładne, wygodne i stosowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Grüne Woche AD. 2013 Berlin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Stycznia 2013 http://www.gazetawschowska.pl/aktualnosci/rusza-grune-woche-2013/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Lutego 2013 O klipsownicy to mi się wczoraj intensywnie myślało. Wstyd przyznać ale w trakcie robienia drobiowych i krakowskich dla siostry na emigracji na zielonej wyspie miodem podobno płynącej okazało się że mi się sznurek skończył a tu jeszcze z 10 batonów do napełnienia i zawiązania :devil: Przewaliłem cały dom i doopa - ni ma. Ale żeby się dobro nie zmarnowało wynalazłem w szafie takie opaski zaciskowe do wiązania kabli elektrycznych, po zaciśnięciu trzymało jak diabli - normalnie klipsownica za darmo :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Lutego 2013 po zaciśnięciu trzymało jak diabli - normalnie klipsownica za darmo zgadzam się z tobą. Też je wykorzystuję i podobnie jak i ty jestem z tego rozwiązania zadowolony. Ładnie ściągają a co najważniejsze nie rwą osłonki jak to bywa przy przędzy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Lutego 2013 Koledzy. ale jak to się teraz ma, jeśli będziemy wyroby (batony) podpiekać albo parzyć..?Te klipsy (opaski) zaciskowe, nie są chyba dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością ani też do obróbki termicznej..? :rolleyes: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Lutego 2013 Posiadam klipsownicę niemiecką (zapewne lata 80) na kształt zszywacza. Jedyny minus jest taki, że nie zawsze zacisk wychodzi. Połowa klipsów które robiłem się udała, a drugą połowę musiałem wiązać przędzą. Jakoś ogólnie mnie te klipsy nie przekonują. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Lutego 2013 Koledzy. ale jak to się teraz ma, jeśli będziemy wyroby (batony) podpiekać albo parzyć..? Te klipsy (opaski) zaciskowe, nie są chyba dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością ani też do obróbki termicznej..? :rolleyes:Oczywiście że nie są Ale jak pisałem potrzeba metką wynalazku :grin: Podpiekałem krakowskie i te opaski dały radę bezproblemowo. Zawsze to jakaś alternatywa w razie awarii ale raczej nie stosowałbym tego na co dzień Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Lutego 2013 Oczywiście że nie są Ale jak pisałem potrzeba metką wynalazku Podpiekałem krakowskie i te opaski dały radę bezproblemowo. Zawsze to jakaś alternatywa w razie awarii ale raczej nie stosowałbym tego na co dzień Napewno bezpieczniej niż w ręce trzymać i kciukiem zaciskać osłonkę podczas podpiekania/parzenia wyrobów.. Ale paluchy "weg" od taśmy klejącej albo izolacyjnej.. :grin: :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zawsze można użyć samej osłonki wiążąc na supełek, tylko trzeba zręczności użyć aby węzeł był tam gdzie trzeba. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zawsze można użyć samej osłonki wiążąc na supełek, tylko trzeba zręczności użyć aby węzeł był tam gdzie trzeba. :grin: O wykałaczce już nie wspomnę.. :wink: (flokowaniu) ale czy idzie też to ze sztucznymi osłonkami..?? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Lutego 2013 miro, Gregtom, życzę powodzenia w wiązaniu czy flokowaniu ścisło batonów z krakowską :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Lutego 2013 życzę powodzenia w wiązaniu czy flokowaniu ścisło batonów z krakowską Tomku, a ile dasz.. Zakładzik..? :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Lutego 2013 w imię niezaspokojonej ciekawości i poznania nowych technik, gotów jestem przegrać zakład jeśli pozwoliłby mi zobaczyć prawidłowo (ścisło) zaflokowany baton z krakowską Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Lutego 2013 w imię niezaspokojonej ciekawości i poznania nowych technik, gotów jestem przegrać zakład jeśli pozwoliłby mi zobaczyć prawidłowo (ścisło) zaflokowany baton z krakowską A o co się założysz..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Lutego 2013 wiele nie mam to i o wiele założyć się nie mogę... :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Lutego 2013 wiele nie mam to i o wiele założyć się nie mogę... :lol: Ja jeszcze mniej.. :wink: Ale zapisz się na nasz II zlot GDO oraz przywieź coś ze sobą.. Oto moje warunki.. Zakład stoi..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.