Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kaczka faszerowana


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 19 maj 2009 - 15:19

To teraz pokażę co mi wyszło wczoraj :)

Galantyna na ostro z kurczaka

To jest galantyna, którą nawet można by nazwać balotyną, gdyż nie usuwamy podczas przygotowań całego mięsa a faszerujemy skórę z mięsem mieszanką mięsa z dodatkami. Jedyna różnica z typową balotyną to kształt. A dodatki stanowią szynka szwarcwaldzka, kapary, śliwki wędzone i wątróbka.

Dołączona grafika


Galantyna na słodko z pomarańczami

To jest typowa delikatna galantyna z kurczaka, którą przygotowałam na słodko a więc z morelami suszonymi, orzeszkami pistacjowymi, odrobiną szynki szwarcwaldzkiej aby był posmak wędzonki, do tego skórka z pomarańczy i sok z pomarańczy.

Dołączona grafika

Galantyna z indyka w wersji light

To galantyna, którą można nazwać nawet wytrawną, jest delikatna i soczysta. Ma znacznie mniej kalorii niż typowa galantyny, gdyż farsz jest zawijany w pierś z indyka. Dodatki smakowe stanowią szynka szwarcwaldzka, spora ilość jak na galantyny wątróbki, morele suszone, orzeszki i śliwki suszone.

Dołączona grafika

Przepisy dokładne podam jutro na razie tylko zdjęcia.
A właśnie galantyna przed pieczeniem wygląda tak jak na zdjęciu.

Dołączona grafika

Teraz mam w piekarniku galantynę z kaczki, czyli właśnie tematyczną kaczkę faszerowaną. Zdjęcia jutro wstawię, bo danie jest w trakcie :)

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5826 postów

Napisano 19 maj 2009 - 15:53

Już nie wyrabiam.Ślinka mi cieknie a to jeszcze trzeba czekać do jutra :grin:

#23 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 19 maj 2009 - 16:15

Przepraszam Arkadiuszu, ale nie wyrabiam się z opisywaniem, skończę pewnie dzisiaj w nocy :)
A kaczuszka już stygnie :) Sama jestem ciekawa jak wyszła, jak na razie wygląda i pachnie świetnie.

#24 mirdac

mirdac

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 19 maj 2009 - 18:20

Robię coś podobnego od lat, ale u mnie nazywa się to - rolada drobiowa. Kurczaka luzuję, dodaję dodatkowo pierś. Cały płat + pierś posypuję peklosolą zmieszaną z vegetą i do lodówki na kilka godzin. Następnie wyciągam to, rozkładam, przykrywam folią i tłukę lekko tłuczkiem do mięsa. Dodaję posiekany koper na roztłuczony płat i zawijam w folię do gotowania, sznuruję i parzę w brytfannie w temp 72-75 przez godz. na 1 kg. mięsa. Schładzam i następnego dnia pychota.

#25 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 19 maj 2009 - 18:27

Świetnie wyglądają twoje wyroby i świetnie zaprezentowane.

#26 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 19 maj 2009 - 20:06

mirdac - galantyny i balotyny mają to do siebie, że farsz do nich używany musi być bardzo drobno zmielony robi się to w kutrach ostatecznie w melakserach. Potem powinno się go jeszcze przetrzeć przez sito. Przy pieczeniach się pekluje ale nie rozdrabnia mięsa aż tak :)

jacekn- bardzo dziękuję za pochwałę :)

Jutro opiszę dokładnie Galantynę z pomarańczami na słodko i pokaże kaczkę faszerowaną, na którą czeka Andrzej. Już jest chłodna ale wolę aby przez noc mocniej zastygła.
Przepraszam za podpisywanie zdjęć ale wstawiam je z bloga, a tam podpisywać trzeba bo inaczej zmieniają ino mig właścicieli w sieci ;)

#27 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 20 maj 2009 - 07:48

Opisałam na początek Delikatna i słodka galantyna z kurczaka
Kaczę pokażę za kilkanaście minut :)

#28 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1524 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 20 maj 2009 - 09:23

Olga nie widziałem Cię :wink: ,ale kocham Cię za to co robisz bez względu na wszystko
jesteś niesamowita,bardzo dobry blog gratuluje,takie jedzonko to jest lepsze od....bo
jeszcze można się oblizywać ze smaczkiem :tongue: :tongue: :tongue:

słonecznie pozdrawiam
Marek z Bielska

#29 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 20 maj 2009 - 10:54

Kaczę pokażę za kilkanaście minut :)

No to czekamy na kaczuszkę.
Niecierpliwie pozdrawiam.

#30 kempes

kempes

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1731 postów
  • MiejscowośćKonstantynów Łódzki

Napisano 20 maj 2009 - 11:40

OlgaSmile, jakie piękne równe sznurowanko - brawo :!:
a na końcu to jest klips ?

#31 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 20 maj 2009 - 12:01

Już jestem z kaczuszką. Zaraz odpiszę a teraz pokażę, bo w końcu Andrzeja przetrzymałam z kaczuszką tak, że aż mi głupio :)

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Przepis opiszę wieczorkiem, bo zaraz uciekam z galantynami do znajomych :)

[size=9][ Dodano: Sro Maj 20, 2009 1:09 pm ][/size]
Marek z Bielska - bardzo mi miło, dziękuję za komplementy aż się czerwienię jak nastolatka!

jarkof - ufff już jest :)

kempes - dziękuję :) Tak to klips, łatwiej z klipsiarką niż sznurować, bo się bardzo zsuwa, ale się da. Klipsy też trzeba dwa lub trzy założyć bo inaczej galantyna lata, gdzie chce ;)

#32 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16257 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 maj 2009 - 12:19

Nie chciałbym Olgo, abyś się bez przerwy czerwieniła :grin: , dlatego napisze "tylko" - portal, zdjęcia, przepisy SUPER. :grin:

#33 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 20 maj 2009 - 12:26

Olga, ŚWIETNE :!: :!: :!:
Może wybierzesz się na zlot i pokażesz nam na żywo, jak to się robi? Byłoby super!

#34 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 20 maj 2009 - 13:41

Maxell - jeszcze raz dziękuję za miłe słowa :) :) :)

pawelk3333 - dziękuję :) Intensywnie myślę o zlocie. Nie wiem jak czas mi pozwoli w czerwcu, ale jeżeli się pojawię (a oczywiście dam znać wcześniej, że mogę itd) to chętnie pokażę kaczkę faszerowaną lub inne galantyny :)

#35 kempes

kempes

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1731 postów
  • MiejscowośćKonstantynów Łódzki

Napisano 20 maj 2009 - 14:55

OlgaSmile, zlot jest w sierpniu to kruca bomba sporo casu /jednocześnie mało :lol:/ i kaczuszki już będą młode :lol:
Pozdrawiam, a Twoja kaczuszka wygląda odlotowo :lol:

#36 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 20 maj 2009 - 15:25

Oglądam stronkę OlgiSmile i jakoś niezbyt pasuje mi początkujący przy jej nick'u na naszym forum.

#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5826 postów

Napisano 20 maj 2009 - 16:00

To chyba mnie a nie Andrzeja przetrzymałaś z tą kaczką.Kiszki mi się już skręcają a tu przepisiku ani widu ani słychu.Co mi po zdjęciach/świetnie wygląda-gratulacje o to mi chodziło/ jak ja bym coś zeżarł.Pozdrawiam :tongue: :tongue: :wink:

#38 OlgaSmile

OlgaSmile

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 20 maj 2009 - 18:56

kempes - o w sierpniu, to troszkę wiecej czasu. Myślałam o szkole/kursie i on chyba jest w czerwcu, dlatego o nim pisałam. Ale sierpień brzmi dobrze. Idę poszukać tematu o zlocie :)

salvado - może być początkujący, jakoś kojarzy mi się to z młody ;) ;) ;) wiekiem hihihihihi a to lubię :)

arkadiusz - kajam się nisko :blush: ! Oczywiście, że o Ciebie mi chodziło a nie o Andrzeja, przejęzyczenie zupełne, wielkie sorry!!!

Przepis opisuję i dzielnie wstawię wieczorem, bo dopiero wróciłam i dziecię spać położyć muszę.

[size=9][ Dodano: Sro Maj 20, 2009 8:12 pm ][/size]
Dziecko pozwoliło wcześniej więc już jestem i się wywiązuję z obietnicy:

Składniki:

* 1 kaczka – z niej skóra i 300 g zmielonego mięsa
* 100 g wątróbki indyczej
* 100 g śliwek suszonych
* 2 czubate łyżki zmielonej naci pietruszki ( na oko 1/2 średniego pęczka)
* 100 g śmietany kremówki 36% (ja kupuję Piątnicy w kubeczku)
* miąższ z 1 kajzerki
* 1 łyżka majeranku
* 2 łyżeczki soli kamiennej
* 1/2 łyżeczki białego pieprzu

Przepis jest generalnie podobny do pozostałych galantyn. Kaczkę luzujemy, mięso oddzielamy od kości i skóry. Skórę wkładamy do lodówki a mięso mielimy maszynką do mięsa z najdrobniejszymi, jakie mamy oczkami. Ze średniej kaczki wychodzi około 650-750 g mielonego mięsa. Potrzebujemy połowę, więc około 300-350 g. Resztę zamrażamy lub wykorzystujemy do innego celu. Moje galantyny nie są zbyt grube, gdyż zwijam je jakby w szerz, wiec są dłuższe niż grubsze, mniej więcej wychodzą wielkości i grubości jak sucha krakowska, że tak kiełbasianie porównam :). Mielimy również wątróbkę, śliwki i pietruszkę. Masę mięsną wraz z dodatkami schładzamy przez około 20-30 minut w zamrażarce. Następnie kutrujemy lub mielimy kilka minut w dowolnym melakserze. Ja doprowadzam masę do kremowej konsystencji dodając w trakcie przyprawy, miąższ z bułki i śmietanę (koniecznie z lodówki). Masę schładzam ponownie, gdyż podwyższyła swoją temperaturę podczas rozdrabniania. Po około 15 minutach w zamrażarce można zwijać galantynę. Skórę układam na foli żaroodpornej (przecięty na pół rękaw do pieczenia), nakładam całą masę rozkładając równomiernie na foli i kształtuję masę w wałek, aby dała się łatwo zwinąć. I zawijam w skórę, następnie w folię, spinam dokładnie boki pozbywając się powietrza, obwiązuję sznurkiem i piekę w piekarniku na kratce do pieczenia, a pod kratką stawiam duże naczynie z wrzącą wodą. Tak na oko piekę około 60 minut w 160 C. Studzę, schładzam w lodówce i serwuję na zimno :)

#39 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 5826 postów

Napisano 20 maj 2009 - 19:52

Serdeczne dzięki.Już sobie wydrukowałem .Niestety teraz nie zrobię bo mam trochę roboty przy domu, ale jak kaczusię zrobię to się pochwalę.Jeszcze raz dzięki :grin:

#40 jarkof

jarkof

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 468 postów
  • MiejscowośćWodzisław Śląski

Napisano 20 maj 2009 - 20:06

Dzięki za przepis OlgaSmile, teraz tylko troszkę dobrych chęci i do dzieła.
pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Google (1)