RaV22 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Ja też "dojrzewam" do startu z produkcją, ale przerażają mnie te wszystkie formalności. Ile potrzeba czasu na załatwienie wszystkiego? Produkcja do 1,5 t tygodniowo (jak się już rozkręci) Max 3 osoby przy produkcji (biznes rodzinny). Czy pomieszczenie 30 m kw. wystarczy? Jest jakiś "przewodnik" jak i gdzie pozałatwiać? Mam 50 tys na rozruch. Wystarczy? Czy darować sobie nerwów? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Witam.Mam również pomieszczenia do produkcji u siebie,może być mała rozbudowa tylko nie wiem jak to wypali i na jak długo.Pracowałem w kilku zakładach i wiem,że weterynaria lub inna instytucja potrafi krwi napsuć.Na razie widzę czarne chmury,brak mi wsparcia. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sly1234 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 1 Lutego 2011 witam serdecznie jak tam wam idzie chłopaki z produkcją?ja ma również kilka pytań? czy można otworzyć wędzarnie w mieście? przy założeniu że wszystko będzie produkowane z półproduktów. mięso będzie kupowane od rzeźników jako składniki do gotowych uwędzonych wyrobów. Nie zamierzam rozbierać półtusz etc. Cała produkcja to przygotowywanie szynek boczków i kiełbas, czyli obsługa maszynki do mielenia oraz jakieś mieszarki. oczywiście będzie jeszcze proces peklowania. -rozumiem odpowiednia technologia (projekt)-zgoda weterynarii?-ochrona środowiska też?co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 1 Lutego 2011 Z tego co się dowiadywałem, jeżeli nie będziesz robił rozbioru to wystarczy sanepid. Możesz robić jako catering/restauracja. Opinia środowiskowa i projekt są potrzebne, oczywiście odbiór sanepidu (na 14 lub 30 dni - sprawdź, nie jestem pewien - przed rozpoczęciem produkcji). Takie informacje uzyskałem w urzędzie gminy i w sanepidzie. Dodam jeszcze, że jeśli chcesz sprzedawać do dalszej odsprzedaży, musisz zrobić etykietę (badania bakteriologiczne, skład i przechowalnicze) Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Marca 2011 RaV22 czy coś się ruszyło w temacie u Ciebie.Jeśli można to przydałby się dokładny opis punkt po punkcie (w Twoim przypadku) co ,jak i gdzie załatwić.Przyznam że i ja jestem zainteresowany otwarciem takiego "Cateringu/Restauracji".Czy pomieszczenie 30m2 wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Marca 2011 W naszym kraju to tylko przepisy, przepisy, a człowiek to już chyba się nie liczy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 3 Marca 2011 Nie ruszyło się, moja podstawowa działalność gospodarcza trochę się rozkręciła i nie mam czasu zająć się formalnościami cateringu. Pomyśl czy nie lepiej/taniej (w Twoim przypadku) będzie wynająć kuchnię (stołówka pracownicza, szkoła prywatna) po godzinach i w weekendy, może być sporo taniej a i całe formalności odpadną. Poza tym przy kontroli taniej będzie "zadowolić" kontrolerów Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roszej Opublikowano 19 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 19 Listopada 2011 Przepisy, przepisy, skąd ja to znam. Właśnie mam w głowie pewien absurdalny. Abym robił badania wody, której używam w produkcji - wody którą używa całe miasto... czy to jest normalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
federn Opublikowano 20 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Lutego 2012 A jak to jest ze sprzedażą wyrobów mając gospodarstwo. Z tego co mi wiadomo rolnik może sprzedawac swoje wyroby,ale nie może przekroczyc 5 tys.zł rocznie bo bedzie musiał płacic podatek dochodowy.Czy sanepid i weteryniarza :grin: tez trzeba powiadomić.Pozdrawiam federn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 21 Lutego 2012 Tu trochę informacji http://www.podatki.egospodarka.pl/77350,Produkcja-wedlin-to-nie-dzialalnosc-rolnicza,1,65,1.html Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
federn Opublikowano 21 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 21 Lutego 2012 Przychody uzyskane z tytułu sprzedaży wędlin (przetworzone produkty zwierzęce pochodzące z własnej hodowli trzody) nie mieszczą się w definicji działalności rolniczej i podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym jako pozarolnicza działalność gospodarcza. Stanowisko takie zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej z dnia 07.02.2012 r. nr IPTPB1/415-279/11-6/KSU. To mnie wkurza najbardziej w tym wszystkim -interpretacji indywidualnej :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Lutego 2012 federn, W naszym kraju przeszkadza się ludziom zap...ać. Dlatego rób tak, jak robisz i nie pchaj się w "papiery". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lama Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Marca 2012 witamzastanawiam się nad zbudowaniem profesjonalnej wędzarni ryb i sprzedażą swoich wyrobów. mam możliwość reaktywowania 10 letniej wędzarni (zostały po niej pomieszczenia - na komory wędzarnicze i pomieszczenie do przygotowania ryb; przystosowane do takiego celu: kafelki itp.), ale nie wiem jak wygląda procedura uruchomienia wędzarni - potrzebne zezwolenia, pozwolenia itp. i gdzie je uzyskać, do kogo się zgłosić. czy mogę mój budynek jeszcze rozbudowywać? w promieniu 15 m mam sąsiada (działka przylegająca do mojej), czy muszę mieć jego zgodę na piśmie? za pomoc bardzo dziękujępozdrawiam ps. przepraszam jeżeli ten temat został już poruszony, ale nigdzie nie znalazłem zadowalających mnie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Marca 2012 lama, To jest problem z wyższej półki ponieważ uzyskasz bez problemu działalność gospodarczą i co dalej 1000 zł miesięczne do zapłaty na "marmury". Uzyskasz działalność jako rolniczą - rybołówstwo i przetwórstwo czyli wędzenie rybek i to jest to, co szukasz, Rejestruj jako działalność rolniczą. Co do przetwórstwa to inna beczka odbierasz certyfikat od sanepidu i do wędzenia. W zapisie radzę rozszerzyć działalność o wszystko co możliwe, ale z zakresu działalności rolniczej z działalnością główną przetwórstwo ryb. A czy będziesz pakować w puszki, czy wędzić lub wciskać w tubki to już nie jest ważne. :wink: Ps: zgraj tak zezwolenia - umowy żeby działalność ruszyła razem z wędzeniem, obniżysz koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Marca 2012 Andyandy,gdybyś w dobroci swojej podał jeszcze żródło tych informacji.Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 18 Marca 2012 chłop z warmii, Obawiam się, że co kraina to inne obyczaje i wszystko zależy od gminy. W Gdańsku jest inaczej, ograniczenia wymogi itd, a 65 km dalej jest dozwolone co nie jest zabronione i żadnych ograniczeń. Niestety każdy urząd ma swoje racje. Działalność rybołówstwo z ustawy podlega pod rolniczą, ale można też prowadzić jako działalność gospodarczą pozarolniczą i tu jest pułapka. W urzędach rejestruję firmę tak jak podasz działalność tylko dodatkowe numery statystyki i regon musi być dostosowany do tego co podasz. Nie ma różnicy czy hoduje rybki czy wieprzki, ale handel to już należy lokalne przepisy poznać, oczywiście jako drugorzędna działalność sezonowa dotycząca wyłącznie własnych produktów. Najlepiej skonsultować z lokalnym fiskusem. Ps: dotyczy to właścicieli jezior, stawów lub dzierżawców - rybaków producentów. Zakup ryby i przetwórstwo to pozarolnicza działalność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieko Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Maja 2012 Witam.Od niedawna obserwuje wasze forum i naszła mnie taka myśl w związku z dzieleniem się swoimi wyrobami, a może otworzyć agroturystykę - ale tylko taką z jedzeniem - czy może ktoś juz ma z tym doświadczenie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Maja 2012 Nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam tego linka ( i tekst z niego), ale może komuś pomoże. http://www.przegladrolniczy.pl/artykuly/Dodatkowy-dochód-ze-sprzedaży-bezpośredniej,22,324.html Dodatkowy dochód ze sprzedaży bezpośredniejRośnie zainteresowanie rolników zasadami sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych bezpośrednio w gospodarstwie oraz kryteriami weterynaryjnymi, jakie należy spełnić, aby można było, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, je zbywać. Zainteresowanie to wynika z tego, że poprzez sprzedaż bezpośrednią można między innymi poprawić efektywność ekonomiczną gospodarstw rolnych, eliminując pośredników, co pozwala przejąć marżę handlową, a także rozpoznawać i szybko reagować na potrzeby, gusta i oczekiwanie klienta. Sprzedażą bezpośrednią w ramach prowadzonej produkcji zwierzęcej mogą być objęte produkty pochodzenia zwierzęcego wyprodukowane tylko w gospodarstwie oraz niewielkie ilości tusz lub tuszek zwierząt łownych, tj. tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej lub tuszek drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej. Wymagania te zostały określone w ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127 i Nr 171, poz. 1225) i rozporządzeniu MRiRW z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej – Dz.U Nr 5, poz.38 z dnia 12 stycznia 2007 r.). W tych prawnych aktach określono:– wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji i przez produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej,– wielkość, zakres i obszar produkcji produktów zwierzęcych,– wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej,– warunki uboju zwierząt i zapewnienie warunków technicznych i sanitarnych produkcji, przechowywania i zbytu.Istotna informacja:– działalność w ramach dostaw bezpośrednich może być prowadzona na terenie województwa, na obszarze którego prowadzona jest produkcja lub na terenie województw przyległych.– rolnik ma obowiązek powiadomić powiatowego lekarza weterynarii co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia działalności w zakresie produkcji produktów przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej o: zakresie, wielkości produkcji, rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane,– jeżeli sprzedaż bezpośrednia będzie odbywać się na obszarze powiatu innego niż powiat, gdzie prowadzona jest produkcja, należy o tym zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce sprzedaży w terminie 7 dni przed jej rozpoczęciem,– sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego może być dokonywana ze specjalistycznych środków transportu, przy czym w przypadku sprzedaży jednocześnie więcej niż jednego rodzaju produktów, zapewnia się rozdzielenie tych produktów w sposób uniemożliwiający zanieczyszczenie,Sprzedaż bezpośrednia obejmuje:– surowce pochodzenia zwierzęcego, tj. : surowe mleko i surową śmietanę, jaja konsumpcyjne, produkty pszczele nieprzetworzone (miód, pyłek pszczeli, mleczko pszczele),– niewielkie ilości tuszek drobiowych i tuszek zajęczaków (np. króliki, nutrie), z tym że pozyskanych ze zwierząt poddanych ubojowi wyłącznie w gospodarstwie,– niewielkie ilości mięsa zwierząt łownych (tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej lub tuszki drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej),– żywych produktów rybołówstwa albo poddanych schłodzeniu lub czynnościom takim jak uśmiercanie, wykrwawianie, patroszenie, odgławianie lub usuwanie płetw.W ramach sprzedaży bezpośredniej dopuszcza się:1. Dla drobiu:a) ubój drobiu w gospodarstwie rolnym producenta, którego roczna produkcja nie przekracza 2.500 sztuk w przypadku indyków lub gęsi, albo 10.000 sztuk w przypadku innych gatunków drobiu, oraz sprzedaż tuszek drobiowych przeprowadzoną zgodnie z przepisami o ochronie zwierząt oraz przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,b) sprzedaż tuszek drobiowych:– konsumentowi końcowemu w miejscu prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, w tym znajdujących się na terenie gospodarstw rolnych,– konsumentowi końcowemu na targowiskach,– do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.2. Dla zajęczaków:a) ubój zajęczaków w gospodarstwie rolnym producenta, przeprowadzony zgodnie z przepisami o ochronie zwierząt, przepisami o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, i sprzedaż tuszek zajęczaków,b) sprzedaż tuszek drobiowych:– konsumentowi końcowemu w miejscu prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, w tym znajdujących się na terenie gospodarstw rolnych,– konsumentowi końcowemu na targowiskach, – do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.3. Dla zwierząt łownych – sprzedaż:a) tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej lub tuszek drobnej zwierzyny łownej nieoskórowanej,b) tuszek drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej – po odstrzale wykonanym zgodnie z prawem łowieckim, konsumentowi końcowemu w miejscach prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.4. Produktów rybołówstwa:a) sprzedaż przez uprawnionego do rybactwa, w rozumieniu przepisów o rybactwie śródlądowym lub przez wykonującego rybołówstwo morskie, w rozumieniu przepisów o rybołówstwie, żywych lub schłodzonych produktów rybołówstwa, niepoddanych czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną:– konsumentowi końcowemu ze statków, z wyłączeniem statków zamrażalni i statków przetwórni,– konsumentowi końcowemu w miejscach prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, w tym znajdujących się na terenie gospodarstw rybackich, – konsumentowi końcowemu na targowiskach, – do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego,b) uśmiercanie, wykrwawianie, odgławianie, usuwanie płetw i patroszenie produktów rybołówstwa,c) sprzedaż produktów rybołówstwa konsumentowi końcowemu ze statków, z wyłączeniem statków zamrażalni i statków przetwórni, – konsumentowi końcowemu w miejscach prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, w tym znajdujących się na terenie gospodarstw rybackich, – konsumentowi końcowemu na targowiskach, – do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.5. Dla żywych ślimaków lądowych – sprzedaż:a) konsumentowi końcowemu w miejscach prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, w tym znajdujących się na terenie gospodarstw rolnych, b) konsumentowi końcowemu na targowiskach, c) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.6. Dla mleka surowego lub surowej śmietany pozyskanych w gospodarstwie rolnym producenta – sprzedaż:a) konsumentowi końcowemu w miejscu prowadzenia sprzedaży bezpośredniej, w tym znajdujących się na terenie gospodarstw rolnych, b) konsumentowi końcowemu na targowiskach, c) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.7. Sprzedaż jaj konsumpcyjnych, pozyskanych w gospodarstwie rolnym producenta:a) konsumentowi końcowemu na targowiskach, b) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego.7. Sprzedaż produktów pszczelich nieprzetworzonych, takich jak: miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele, pozyskanych z pasiek będących w posiadaniu producenta:a) konsumentowi końcowemu w miejscu prowadzenia sprzedaży bezpośredniej w tym znajdujących się na terenie gospodarstw rolnych,b) konsumentowi końcowemu na targowisku,c) do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego – jeżeli zostały opakowane w opakowania jednostkowe. Wielkość produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego pochodzących z własnego gospodarstwa, przeznaczona do sprzedaży bezpośredniej zgodnie z rozporządzeniem, nie może przekraczać:a) do 1.000 litrów tygodniowo – dla mleka surowego,b) do 500 litrów tygodniowo – dla surowej śmietany,c) od 350 do 2.450 sztuk tygodniowo – dla jaj konsumpcyjnych,d) do 50 sztuk tygodniowo – dla tuszek indyków lub gęsi,e) do 200 sztuk tygodniowo – dla tuszek innych gatunków drobiu,f) do 100 sztuk tygodniowo – dla tuszek zajęczaków,g) w przypadku pozostałych produktów tj. produktów pszczelich, produktów rybołówstwa, ślimaków lądowych oraz tusz lub tuszek zwierząt łownych (tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej lub tuszek drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej) maksymalne wielkości produkcji nie zostały określone. Nie należy zapominać o pomieszczeniach, w których produkuje się lub sprzedaje produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej. Powinny być:1. Skonstruowane w sposób zapewniający przestrzeganie zasad higieny oraz wyposażone w:– sprzęt i urządzenia zapewniające ochronę przed gromadzeniem się zanieczyszczeń i przestrzeganie zasad higieny,– wentylację wykluczającą powstawanie skroplin na ścianach i sufitach oraz na powierzchni urządzeń,– naturalne lub sztuczne oświetlenie niepowodujące zmiany barw produktów,– bieżąca ciepła i zimna woda przeznaczona do spożycia przez ludzi, w ilości wystarczającej do celów produkcyjnych i sanitarnych; lód używany do produkcji lub przechowywania produktów powinien być pozyskany wyłącznie z takiej wody.2. Zabezpieczone przed dostępem zwierząt, w szczególności owadów, ptaków i gryzoni. Powinno:– posiadać ściany, posadzki, sufity, drzwi i okna w dobrym stanie technicznym oraz łatwe do czyszczenia i dezynfekcji (okna i drzwi powinny być szczelne),– w pomieszczeniach, w których produkuje lub sprzedaje się produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, powinna być zapewniona możliwość zmiany odzieży własnej na odzież roboczą lub ochronną, zmiana obuwia oraz oddzielne przechowywanie odzieży własnej.Ponadto w miejscach prowadzenia sprzedaży bezpośredniej należy zapewnić:– wyodrębnione miejsce na sprzęt i środki do czyszczenia i dezynfekcji,– co najmniej jedną umywalkę przeznaczoną do mycia rąk, z ciepłą i zimną wodą, zaopatrzoną w środki do mycia rąk i ich higienicznego suszenia,– toaletę spłukiwaną wodą, której drzwi wejściowe nie otwierają się bezpośrednio do pomieszczenia, w którym znajdują się produkty pochodzenia zwierzęcego, wyposażoną w naturalną lub mechaniczną wentylację,– miejsca, w których prowadzi się sprzedaż bezpośrednią, muszą być utrzymane w czystości poprzez właściwe czyszczenie i dezynfekcję.Osoby, mające kontakt z produktami pochodzenia zwierzęcego przy wykonywaniu czynności związanych ze sprzedażą bezpośrednią, powinny:– przestrzegać zasad higieny w procesie produkcji i sprzedaży,– posiadać orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy wymagającej kontaktu z żywnością, wydane na podstawie przepisów o chorobach zakaźnych i zakażeniach,– używać czystej, w jasnym kolorze, odzieży roboczej, nakrycia głowy zasłaniającego włosy oraz obuwia roboczego,– myć ręce przed każdym przystąpieniem do pracy lub po ich zabrudzeniu.Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej:– powinny być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu,– należy je przechowywać w sposób uniemożliwiający ich psucie się. Należy również pamiętać, że zgodnie z ww. rozporządzeniem temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:4°C – dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej,3°C – dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej,7°C – dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej,6°C – dla mleka surowego i surowej śmietany,2°C – dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej powinny być schłodzone niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa. Pakowanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w miejscu sprzedaży powinno odbywać się w obecności konsumenta końcowego, z wyłączeniem tuszek drobiowych, tuszek zajęczaków oraz produktów pszczelich, jeżeli zostały opakowane w opakowania jednostkowe w miejscu produkcji.Jeżeli producent prowadzi sprzedaż bezpośrednią poza terenem gospodarstwa rolnego lub miejscem przyległym do miejsca produkcji, jest zobowiązany:– umieścić na opakowaniach zbiorczych lub transportowych informację zawierającą: jego imię i nazwisko (albo nazwę) oraz adres miejsca prowadzenia działalności,– informacja ta powinna być umieszczona dodatkowo w miejscu sprzedaży w sposób czytelny i widoczny.Również odstrzelone zwierzęta łowne, przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej, należy:– poddać oględzinom przez osobę przeszkoloną zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 853/2004,– wytrzewieniu na łowisku – w przypadku grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej.I jeszcze istotna informacja – tusze dzików i tuszki nutrii przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej muszą być poddane badaniu na włośnie.Obowiązkiem wszystkich produkujących, przetwarzających i wprowadzających do obrotu żywność pochodzenia zwierzęcego w ramach sprzedaży bezpośredniej jest:– zagwarantowanie, że produkcja żywności jest bezpieczna dla zdrowia i życia konsumentów,– zapewnienie właściwych wymogów higieny produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego określonych prawem. tekst Ryszard JasińskiZODR Barzkowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fatum Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Maja 2012 Bardzo dobrą publikację na temat sprzedaży bezpośredniej napisał lek. wet. A. Arszułowicz. Dotyczy ona tematyki pszczelarskiej, ale większość przepisów (bardzo dobrze i komunikatywnie opisane) jest wszędzie identyczna. http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=1891&c=7186 W dodatku autor jest pracownikiem SANEPiD-u, co ma ogromne znaczenie, bo wiele uwarunkowań dotyczy spraw sanitarnych,a nie są one gdzie indziej dostatecznie wyjaśnione. Polecałbym tą publikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelec Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Stycznia 2013 hmm przeczytałem te 5 str i wychodzi na to ze pomysł o swojej małej własnej masarni jest ciężki do zrealizowania ... a może ktoś jednak przebrnął przez te ciężkie procedury :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Stycznia 2013 a może ktoś jednak przebrnął przez te ciężkie procedury :question: Znam parę osób, które to, zrobiły. Bardzo dużo zależy od podejścia Powiatowego Inspektoratu Weterynaryjnego. W myśl zasady " nie przeszkadzać". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaja.olk Opublikowano 15 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Maja 2013 Witam serdecznie.Bardzo proszę o jakąś informację na temat ile na dzień dzisiejszy potrzebuję środków aby zbudować własną małą masarenkę. Dodam iż mam własną działkę na której miała by ona powstać. Masarnia miałaby mieć około 150-180 m2. Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź.Z poważaniemkaja.olk Cytuj kaja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 16 Maja 2013 To raczej pytanie do architekta. Chyba że masz na myśli wyposażenie masarni. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 13 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 13 Czerwca 2013 Moja projektantka jest po rozmowie z Powiatowym Lekarzem Weterynarii (Opole).Uzyskała takie informacje.Jeżeli otworzymy kuchnię cateringową (odbiór tylko przez San-Epid) to możemy w niej produkować nasze wędzonki(praktycznie wszystko),ale pod warunkiem,że sprzedaż będzie odbywała się "na zamówienie" czyli pan X zamawia u Nas 10kg wędzonek ,a My je produkujemy i dostarczamy do Pana X.Możemy też własną produkcję serwować na imprezach typu wesele,na które przygotowujemy inne posiłki lub dostarczamy tylko tzw. stół wiejski.Oczywiście nie ma mowy o rozbiorze,surowiec kupujemy w Hurtowni.Do tego momentu nie potrzebujemy zgody Inspekcji Weterynaryjnej.Natomiast jeśli chcemy nasze produkty sprzedawać we własnym sklepie lub dostarczać do innych sklepów to już niestety wymogi i nadzór Inspekcji Weterynaryjnej.Wiem ,że "Co kraj to obyczaj",ale chciałem przedstawić stanowisko Opolskiei IW.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaki Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witajcie, temat będę ćwiczył od poniedziałku więc podziele się z Wami swoja wiedzą, miłego weekendu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.