Skocz do zawartości

Pelamida w płatach


Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich jestem studentem Technologii Żywności i Żywienia Człowieka w Szczecinie, mam problem muszę napisać do czwartku projekt o produkcji pelamidy w płatach, może posiadacie jakieś informacje lub znacie czasopisma/ksiązki/publikacje gdzie mogę znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ponieważ przeglądając zasoby naszej biblioteki dużo informacji niestety nie znalazłem =/.

 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ponieważ przeglądając zasoby naszej biblioteki dużo informacji niestety nie znalazłem =/.

...a i na Naszej stronie pewnie, znajdziesz niewiele, a jest to wynikiem takowego otóż faktu iż,,zarówno strona jak i forum poświęcone są głównie "Wyróbowi wędlin sposobem domowym", a nie przetwórstwu ryb oceanicznych( z rodziny makrelowatych) ,

z których jedna... w języku Hindi nosi nazwę " अटलांटिक bonito " ...być może jestem w błędzie i ktoś z forumowiczów będzie się interesował, tymże to właśnie tematem i udzieli Ci wszelkich informacji... :lol: :lol:

...ja osobiście szukałbym owych informacji na jakimś forum wędkarskim, rybackim.. czy na forum byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego( istnieje takowe... :lol: )...no ale ja mam czas, bo nie jestem studentem... :grin:

...jestem studentem Technologii Żywności i Żywienia Człowieka w Szczecinie, mam problem muszę napisać do czwartku...

...Swoją drogą ,podziwiam Waszych wykładowców...za fantazję :wink: :lol: :lol:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bartosz, rozwiń ten temat. Co to ma być: ryba wedzona, czy tylko płaty mrożone? Jaka technologia (maszyny i urządzenia)? Co to za ryba? Jak widzisz swoją pracę (plan)? Mam trochę materiałów, ale bezt takich informacji po prostu nie mozna Ci pomóc.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bartosz, rozwiń ten temat. Co to ma być: ryba wedzona, czy tylko płaty mrożone? Jaka technologia (maszyny i urządzenia)? Co to za ryba? Jak widzisz swoją pracę (plan)? Mam trochę materiałów, ale bezt takich informacji po prostu nie mozna Ci pomóc.

Ma to być swieża ryba, ale informacje odnośnie wędzenia i mrożenia jak najbardziej mogą być mogę je dodać jako dodatki. Ryba po przetworzeniu ma być w formie płatów, Pelamida to ryba z rodziny makrelowatych, czyli ogólnie przetwórstwo ryb z tej rodziny może być przydatne bo pewnie nie wiele różnią się od siebie. CO do technologi nie mam wytycznych sam mam dobrać i zaplanować proces wytwarzania tych płatów. Co do planu to w zamyśle jest taki

 

 

1. Charakterystyka surowca

2. Ogólna instrukcja technologiczna.

3. Technologia produkcji pelamidy w płatach - surowiec

4. Schemat technologiczny produkcji pelamidy w płatach

5. Pelamida w płatach. Wspólne wymagania i badania

6. Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa rybnego

 

Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kilka pozycji z zakresu technologii przetwórstwa ryb.

1. Technologia Przetwórstwa ryb - tom 1 i 2, "AQUA - Agro Project" 2005 r.

2. Maszyny i urządzenia przetwórstwa rybnego. Wiktor Adamkiewicz, WM Gdańsk 1973

3. Przetwórstwo ryb - Tilgner (nie podaję dokładnych danych, gdyż musiałbym jej szukać).

4. Kilka innych, mniej istotnych.

Te trzy pozycje, nawet dwie pierwsze, w zupełności wystarczą do opracowania tematu.

teraz trzeba się zastanowić jak Ci ten materiał przekazać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam kilka pozycji z zakresu technologii przetwórstwa ryb.

1. Technologia Przetwórstwa ryb - tom 1 i 2, "AQUA - Agro Project" 2005 r.

2. Maszyny i urządzenia przetwórstwa rybnego. Wiktor Adamkiewicz, WM Gdańsk 1973

3. Przetwórstwo ryb - Tilgner (nie podaję dokładnych danych, gdyż musiałbym jej szukać).

4. Kilka innych, mniej istotnych.

Te trzy pozycje, nawet dwie pierwsze, w zupełności wystarczą do opracowania tematu.

teraz trzeba się zastanowić jak Ci ten materiał przekazać.

Jutro przejde się do biblioteki może beda mieli te tytuły =], mam taka nadzieje no bo skanować ksiązke to troche sporo czasu by wyszło =//

 

Pozdro

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta pierwsza na pewno załatwi Ci sporo tematu. Druga to wsparcie techniczne. Dość szczegółowo napisana i zilustrowana.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Byłem w bibliotece... nic dosłownie nic tam nie ma o przetwórstwie rybnym przewertowałem pare książek zbliżonych ale nie ma tam nawet zbytnio maszyn do obróbki ryb a co dopiero Pelamidy... Tych książek co podałeś niestety nie udało mi się znależć u mnie w bibliotece jak i w książnicy pomorskiej =/ nie mam zbytnio z czego tego napisać...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bartosz, może za jakieś niewielkie pieniądze wyrwiesz bo wcześniej nikt nie kupił :grin:

http://www.allegro.pl/item616047688_maszyny_i_urzadzenia_przetworstwa_rybnego.html

 

to powinno pomóc jakaś praca tu jest http://ryby.rsi.org.pl/dane/download/przetworstwo_ryb.pdf

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli przełożysz jakoś pracę, to najwyżej te ksiązki Ci wyślę, a Ty po wykorzystaniu mi je odeślesz.

Podaj tylko adres.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podsyłam spisy treści.

1. Spis treści Technologia Przetwórstwa ryb tom I:

 

 

2. Spis treści tom II:

 

[ Dodano: Pią Cze 05, 2009 9:37 am ]

1. Spis treści książki Maszyny i urądzenia przetwórstwa rybnego autorstwa Wiktora Adamkiewicza:

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.