Bartosz Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Maja 2009 Witam, wszystkich jestem studentem Technologii Żywności i Żywienia Człowieka w Szczecinie, mam problem muszę napisać do czwartku projekt o produkcji pelamidy w płatach, może posiadacie jakieś informacje lub znacie czasopisma/ksiązki/publikacje gdzie mogę znaleźć jakiekolwiek informacje na ten temat ponieważ przeglądając zasoby naszej biblioteki dużo informacji niestety nie znalazłem =/. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Maja 2009 ponieważ przeglądając zasoby naszej biblioteki dużo informacji niestety nie znalazłem =/....a i na Naszej stronie pewnie, znajdziesz niewiele, a jest to wynikiem takowego otóż faktu iż,,zarówno strona jak i forum poświęcone są głównie "Wyróbowi wędlin sposobem domowym", a nie przetwórstwu ryb oceanicznych( z rodziny makrelowatych) , z których jedna... w języku Hindi nosi nazwę " अटलांटिक bonito " ...być może jestem w błędzie i ktoś z forumowiczów będzie się interesował, tymże to właśnie tematem i udzieli Ci wszelkich informacji... :lol: :lol: ...ja osobiście szukałbym owych informacji na jakimś forum wędkarskim, rybackim.. czy na forum byłych studentów Wydziału Rybactwa Morskiego( istnieje takowe... :lol: )...no ale ja mam czas, bo nie jestem studentem... :grin: ...jestem studentem Technologii Żywności i Żywienia Człowieka w Szczecinie, mam problem muszę napisać do czwartku......Swoją drogą ,podziwiam Waszych wykładowców...za fantazję :wink: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Bartosz, rozwiń ten temat. Co to ma być: ryba wedzona, czy tylko płaty mrożone? Jaka technologia (maszyny i urządzenia)? Co to za ryba? Jak widzisz swoją pracę (plan)? Mam trochę materiałów, ale bezt takich informacji po prostu nie mozna Ci pomóc. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Bartosz, rozwiń ten temat. Co to ma być: ryba wedzona, czy tylko płaty mrożone? Jaka technologia (maszyny i urządzenia)? Co to za ryba? Jak widzisz swoją pracę (plan)? Mam trochę materiałów, ale bezt takich informacji po prostu nie mozna Ci pomóc. Ma to być swieża ryba, ale informacje odnośnie wędzenia i mrożenia jak najbardziej mogą być mogę je dodać jako dodatki. Ryba po przetworzeniu ma być w formie płatów, Pelamida to ryba z rodziny makrelowatych, czyli ogólnie przetwórstwo ryb z tej rodziny może być przydatne bo pewnie nie wiele różnią się od siebie. CO do technologi nie mam wytycznych sam mam dobrać i zaplanować proces wytwarzania tych płatów. Co do planu to w zamyśle jest taki 1. Charakterystyka surowca 2. Ogólna instrukcja technologiczna. 3. Technologia produkcji pelamidy w płatach - surowiec 4. Schemat technologiczny produkcji pelamidy w płatach 5. Pelamida w płatach. Wspólne wymagania i badania 6. Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa rybnego Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Mam kilka pozycji z zakresu technologii przetwórstwa ryb.1. Technologia Przetwórstwa ryb - tom 1 i 2, "AQUA - Agro Project" 2005 r.2. Maszyny i urządzenia przetwórstwa rybnego. Wiktor Adamkiewicz, WM Gdańsk 19733. Przetwórstwo ryb - Tilgner (nie podaję dokładnych danych, gdyż musiałbym jej szukać).4. Kilka innych, mniej istotnych.Te trzy pozycje, nawet dwie pierwsze, w zupełności wystarczą do opracowania tematu. teraz trzeba się zastanowić jak Ci ten materiał przekazać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Bartosz, jako miejsce poszukiwania materiałów źródłowych do swojej pracy podasz.... -Central Maxell House Library w Bełchatowie :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Mam kilka pozycji z zakresu technologii przetwórstwa ryb. 1. Technologia Przetwórstwa ryb - tom 1 i 2, "AQUA - Agro Project" 2005 r. 2. Maszyny i urządzenia przetwórstwa rybnego. Wiktor Adamkiewicz, WM Gdańsk 1973 3. Przetwórstwo ryb - Tilgner (nie podaję dokładnych danych, gdyż musiałbym jej szukać). 4. Kilka innych, mniej istotnych. Te trzy pozycje, nawet dwie pierwsze, w zupełności wystarczą do opracowania tematu. teraz trzeba się zastanowić jak Ci ten materiał przekazać. Jutro przejde się do biblioteki może beda mieli te tytuły =], mam taka nadzieje no bo skanować ksiązke to troche sporo czasu by wyszło =// Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ta pierwsza na pewno załatwi Ci sporo tematu. Druga to wsparcie techniczne. Dość szczegółowo napisana i zilustrowana. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Dziękować, dziękować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Pelamidy tam nie będzie, ale makrele i inne rybki tak. Po prostu sobie dopasujesz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Bartosz, odezwij się. Jak Ci tam idzie? :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Byłem w bibliotece... nic dosłownie nic tam nie ma o przetwórstwie rybnym przewertowałem pare książek zbliżonych ale nie ma tam nawet zbytnio maszyn do obróbki ryb a co dopiero Pelamidy... Tych książek co podałeś niestety nie udało mi się znależć u mnie w bibliotece jak i w książnicy pomorskiej =/ nie mam zbytnio z czego tego napisać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Bartosz, może za jakieś niewielkie pieniądze wyrwiesz bo wcześniej nikt nie kupił :grin: http://www.allegro.pl/item616047688_maszyny_i_urzadzenia_przetworstwa_rybnego.html to powinno pomóc jakaś praca tu jest http://ryby.rsi.org.pl/dane/download/przetworstwo_ryb.pdf Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Jesli przełożysz jakoś pracę, to najwyżej te ksiązki Ci wyślę, a Ty po wykorzystaniu mi je odeślesz.Podaj tylko adres. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Uffff dostałem czas do wtorku , odnośnie książek to tak naprawdę ja będę potrzebował z nich pewnie paręnaście stron nie lepiej je zeskanować albo zrobić zdjęcia niż wysyłać. Chyba prościej by było i mniej roboty niż bieganie na pocztę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Podsyłam spisy treści. 1. Spis treści Technologia Przetwórstwa ryb tom I: 2. Spis treści tom II: [ Dodano: Pią Cze 05, 2009 9:37 am ] 1. Spis treści książki Maszyny i urądzenia przetwórstwa rybnego autorstwa Wiktora Adamkiewicza: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Opublikowano 5 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Ciekawe te książki nie powiem Przeglądałem i na pewno przydało by mi się z obrazu "spis1" strony* 5-15* 72-90 ze "spist2"* 36-42* 151-171* 178-183* 222-229 Troche mam jeszcze własnych materiałów i myśle, że by starczyło, trochę jednak tych stron jest =// Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Bartosz, zdjęcia idą Ci na pocztę w 9 "odcinkach" po ok. 19 MB każdy. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.