z_bychu Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Czerwca 2009 W zasadzie to byle była wędzonka :smile: . To uważam że pokroi się ja byle czym. To dla mnie jest najmniejszy problem. Tak jak jarkof powiedział że dziadek wszystko kroił kozikiem. Chyba że chcecie kroić przezroczyste plasterki. :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Czerwca 2009 A czy ktoś ma doświadczenia z nożami ceramicznymi :rolleyes: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=651832476 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Ale palenisko to już takie bardziej nowoczesne mają bo to pewnie kuźnia zorganizowana w jakims skansenie, ale kowadła to chyba na całym świecie takie same :???: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Czerwca 2009 A czy ktoś ma doświadczenia z nożami ceramicznymi :rolleyes: Sa bardzo ostre i swietnie sie nimi kroi(nic sie do ostrza nie przykleja) ale sprawiaja wrazenie kruchych i delikatnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 10 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Czerwca 2009 noze ceramiczne sa bardzo ostre, ale co z tego jak nadaja sie tylko do krojenia masla :devil: . Ostrze jest bardzo cienkie i kruche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Noze ceramiczne sa bardzo fajne ,do miesa, ryb, warzyw, wedlin itp... (np. tunczyka kroje w polmilimetrowe plastry) mam trzy nozowy zestaw, i zona praktycznie innych nozy juz nie uzywa. i taka opinia jest dla mnie dziwna i smieszna: ale co z tego jak nadaja sie tylko do krojenia maslafaktycznie trzeba uwazac na kosci ,ale do tego mamy trybowniki ! a do masla sa specjalne noze do masla! :tongue: oczywiscie noze ceramiczne tez sie dziela na te fajne i te gow... za 20zeta z np.Lidla :rolleyes: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Ciekawy jestem jakiej dlugosci sa poszczegolne noze,ile kosztuje ten zestaw i jakiej firmy sa te noze? Bardzo fajne sa noze takie jak na zdjeciu tylko sa dosc drogie i trudno je dostac. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Noze ceramiczne sa bardzo fajne ,do miesa, ryb, warzyw, wedlin itp... (np. tunczyka kroje w polmilimetrowe plastry) mam trzy nozowy zestaw, i zona praktycznie innych nozy juz nie uzywa. i taka opinia jest dla mnie dziwna i smieszna: yogi napisał/a: ale co z tego jak nadaja sie tylko do krojenia masla faktycznie trzeba uwazac na kosci ,ale do tego mamy trybowniki ! a do masla sa specjalne noze do masla! :tongue:mialem taki noz dostalem go pod choinke, w pierwszy dzien kroilem mieso na gulasz. Pech chcial ze w miesie byla ukryta drobna kosteczka. Skutek byl taki ze ostrze sie zaraz wyszczerbilo, szczerba nie byla duza ale byla. I co dalej uwazasz ze moja opinia o tych nozach jest dziwna i smieszna? Dla mnie to nie noze, tylko zabawka albo jakis inny gadget. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam!Nóż jest na tyle dobry, na ile doświadczoną osobą jest właściciel.Osobiście polecam firmę Polkars.http://www.polkars.com/Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 13 Czerwca 2009 I co dalej uwazasz ze moja opinia o tych nozach jest dziwna i smieszna? Dla mnie to nie noze, tylko zabawka albo jakis inny gadgetkrotko - Tak!! czasem warto sie nauczyc obslugi!! Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Osobiście polecam firmę Polkars. Osobiście też polecam. Wybór maja bardzo duży. Cena dobra (zależy jeszcze gdzie się kupuje, czasami różnica tego samego noża 10 zł). A jakość wg. mnie dobra - dla mnie wystarczająca. I myślę dla większości co nie chce wydać za nóż parę setek. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Czerwca 2009 czasem warto sie nauczyc obslugi!!a co Ty chcesz obslugiwac? noz? mam sie nauczyc jak sie mieso na gulasz kroi? Moze napiszesz gdzie takie szkolenia przeprowadzaja :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Moze napiszesz gdzie takie szkolenia przeprowadzajaJak będą chętni, to "się zorganizuje" :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Handluje Chifą, Polkarsem i Dickiem.To pewnie tak jak z autami Mercedes to nie to samo co Fiat ale.... Polkars czyli Zbyszek robi zaje... noże, polecam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam Ja osobiście wierny jestem firmie DEGLON bardzo dobre noże http://www.deglon.fr/outils_pros/recherche_metiers.php pozdrawiam serdecznie Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Czerwca 2009 antozar, aż strach tego używać http://translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&js=n&u=http://www.deglon.fr/outils_pros/recherche_metiers.php&sl=fr&tl=pl&history_state0= :grin: :grin: w szczególności pozycja ostrzenie :grin: ten tłumacz google jest po prostu rewelacyjny :lol: :lol: :lol: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antozar Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Czerwca 2009 antozar, aż strach tego używać http://translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&js=n&u=http://www.deglon.fr/outils_pros/recherche_metiers.php&sl=fr&tl=pl&history_state0= :grin: :grin: w szczególności pozycja ostrzenie :grin: nie jest aż tak źle ...... tak mi się przynajmniej wydaje no i mięsko na gulasz też będzie można sobie skroić :grin: :blush: :grin: Cytuj http://amitiefrancepolognefinistere.wifeo.com/index.php https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286 http://nospetitesmains.wifeo.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Panowie, ta dyskusja wg. mnie nie ma najmniejszego sensu, możemy oczywiście kupować noże japońskie za 300-700 zł skuwane, od 200- do 300zł wyrabiane ręcznie, czy w końcu noże użytkowe masarskie od 70 do 20 zł za sztukę. Chodzi tylko o jedno. To jak nóż leży nam w ręku zależy od doświadczenia i tzw. "drygu do noża".Oczywiście w naszym przypadku. Co znaczy "dryg do noża",albo "sztrychowanie cymberka" bardziej doświadczeni koledzy np Dziadek mogą wyjaśnić.PozdrawiamP.s. "sztrychowanie cymberka" to z zupełnie innej nadziewarki sprawa niż noże. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 jak nóż "nie leży " to choćby nie wiem jaki był ,to tylko palce można sobie obciąć :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Są noże których nie da się za chiny do żadnej dłoni dopasować a są dłonie, które nigdy nie powinny brać noża do ręki. To widać już w pierwszym tygodniu pracy z nożem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ostatnio będąc w Legnicy nabyłem taki nóż http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_12_19&products_id=223&osCsid=984e6ee18df862efc5a9cc15c69cd86eCo o nim sądzą fachowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Jak dla mnie to najcieniej można laserem pociąć.Kiedyś zamówiliśmy śniadanie w pewnym hotelu w Toruniu i tam właśnie używali lasera do cięcia. Jak się złożyło dwa plasterki wędliny razem dalej były przezroczyste . Pozdrawiam Dla fanów noży niemetalowych polecam firmę KYOCERA (podobno to ich wynalazek i nie chodzi o drukarki . Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majus Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 A ja sobie sprawiłam Fiskarsa szefa kuchni,pikutka Fiskarsa,do obierania Fiskarsa i ostrzałkę Fiskarsa i jestem bardzo zadowolona :grin: Cytuj majushttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 mam 2 sztuki, a rękojeścią "odporną poślizgowo" na tłuszcz i wodę.Jeden tak na ok 20 cm - uzywam jako uniweralny i drugi tzw. szefa kuchni ok 40 cm do grubszych "zajęć"Uzywam kilka lat, kupiłem onegdaj w Wałczu, w sklepie z wyposażeniem masarskim (przy torach kolejowych na trasie do Torunia . Niestety sklep juz od dłuższego czasu nie istnieje.Genralnie noże bardzo polecam. Cena była rozsądna - za duży ok 120 zł., mniejszy ok 80 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Ja używam firmy: Mora i Chifa (skórowacz) Mam w sumie w masarni 4 noże i to wystarczy. Są bardzo ostre. Dobrze nimi się goli włosy :grin: Noże Mora to koszt od 40 do 80 zł za szt.Mora chyba są najlepsze jakie miałem: Chifa, polkars, frosts, gerlach PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.