Jałek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Jak wielu na forum robię wędzonki bo szukam smaku z przed lat, takiego jaki był w domowych wyrobach u wujostwa lub ze sklepu Gsu. Moim ideałem jest Baleron peklowany na sucho (wg. Poszepczyński 1985), przepis prosty, łatwy do wykonania i pewny, a przede wszystkim bardzo smaczny. Przepis: skład: Karkówka wieprzowa bez kości 2 kg, sół 4 łyżki (80g) (zastępuje peklsolą) saletra 1 łyżeczka (5g) pieprz mielony 1 łyżeczka ziele angielskie 15 ziaren kątnica lub błona z sadła (nie używam) wykonanie: Karkówkę oczyszczoną ze strzępków mięsa i tłuszczu naciera się ze wszystkich stron solą uprzednio dokładnie zmieszaną z saletrą i przyprawami. Natartą karkówkę wkładamy do kamiennego garnka, nakrywamy talerzykiem i obciążamy. Peklowanie należy prowadzić 15 dni w temperaturze 6-8C, codziennie przewracając i polewając mięso wytwarzającą się na dnie naczynia solanką. Upeklowane balerony wyjmuje się, obmywa ciepłą wodą i osusza w przewiewie przez 3-4 godziny. Osuszone zawija się w błonę z sadła lub umieszcza w kątnicy sznuruje raz wzdłuż oraz co ok. 5 cm w poprzek i wędzi ciepłym dymem przez 4 godziny. Tak przyrządzony baleron kontrolując można przechowywać w chłodnej spiżarni 25-30 dni. Ja dodatkowo parzę do uzyskania 67C w środku baleronu. Ten baleron chyba najbardziej mi smakuje, nie wiem może nie umiem dobrze zapeklować szynki na mokro, może trzeba się jeszcze uczyć ale jak na razie jest to mój nr 1. Przygotowana karówka Początek peklowania po 2 tygodniach peklowania i gotowy wyrób ps. Po parzeniu nie należy próbowac przed wystygnięciem bo może juz nie wystygnąć (zostanei zjedzony na gorąco) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Czerwca 2009 No... smakowicie wygląda Gratulacje - ja po kielbasach, ktore czekaja w kolejce - tez zamierzam sie na baleronik... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Czerwca 2009 kątnica lub błona z sadła (nie używam)Moje osobiste zdanie to: warto. Zamiast kątnicy wołowej( o taką chodzi w tym przepisie) i błony z sadła, można użyć pęcherzy wieprzowych. Spróbuj zrobić choć jeden raz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Witam.Mam pytanie:co spowoduje włożenie baleronu w pęcherz. [ Dodano: Czw Cze 11, 2009 8:56 pm ] kątnica lub błona z sadła (nie używam)Moje osobiste zdanie to: warto. Zamiast kątnicy wołowej( o taką chodzi w tym przepisie) i błony z sadła, można użyć pęcherzy wieprzowych. Spróbuj zrobić choć jeden raz. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Czerwca 2009 co spowoduje włożenie baleronu w pęcherz. ... jest bardziej soczysty. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Dzięki.Na jednym z ostatnich zlotów robiliście chyba też coś w pęcherzach, ale to nie był baleron. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Całość procesów jest bez zmian. Po nałożeniu osłonki naturalnej(kątnica, pęcherze, błona z sadła) gęsto(<1cm) przekuwamy osłonkę na całej powierzchni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zastanawiałem sie nad słoniną zamiast sadła, taki płat o grubości około 1 cm rozbić jak schabowego czyli poniżej 3 mm z licznymi dziurkami i owinąć, ale nie jestem pewien. A co do pęcherzy, kątnic itp. przy mojej produkcji (2 -3 kg na dwa tygodnie) i totalnym braku miejsca do przechowywania to raczej sie nie zdecyduje. pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Jak wielu na forum robię wędzonki bo szukam smaku z przed lat, Smaku sprzed lat nie znajdziesz zbyt prędko, no chyba że znajdziesz świnki sprzed lat. Na V kursie zrobiliśmy(Andrzej zrobił) baleron w pęcherzach wieprzowych. Wyszedł elegancki, soczysty, mięciutki i godny polecenia. :tongue: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Dzięki.Na jednym z ostatnich zlotów robiliście chyba też coś w pęcherzach, ale to nie był baleron.Na IV SDM robiliśmy balerony, jeden w kątnicy, drugi w pęcherzach. Tylko szczerze mówiąc, nie wiem co sie z nimi stało. A tu zdjęcie, przed wędzeniem, ten z prawej w pęcherzach. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Tylko szczerze mówiąc, nie wiem co sie z nimi stało. Na śniadanko, reszta wymiennie w paczki z polędwicą i zylcem. :-) Sami uczestnicy kursu dzielili. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Na śniadanko, reszta wymiennie w paczki z polędwicą i zylcem. Sami uczestnicy kursu dzielili.Ach zapewne. Nie miałem niczego złego na myśli :grin: A mnie widocznie baleron ominął :???: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Baleron w kątnicy(IV kurs) był na śniadaniu(notabene sam wcześniej go sznurowałem) - smakowity.Robiłem 2 tygodnie temu baleron w kątnicy - supersmak(ale kątnicę kupowałem po 8,50zł). Za tydzień robię w pęcherzu(po 0,80 gr sztuka) i w osłonce białkowej - fi 100(10mb za 14zł).Warto chociaż raz zrobić dla poznania smaku. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Czerwca 2009 gdzie kupujecie pęcherze??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Czerwca 2009 gdzie kupujecie pęcherze???Andrzej "Bagno" oferował je za darmo (suszone). Pewnie tylko z dostawą bedzie problem. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Czerwca 2009 gdzie kupujecie pęcherze???Kupuje w hurtowni Progress w Skarżysku-Kamiennej(namiary kiedyś podałem). Wieprzowe po 0,80, a wołowe(ogromne) - po 1 zł. [ Dodano: Czw Cze 11, 2009 11:06 pm ] Suszone. Nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Jałek ten baleron jest wspaniały,a jeszcze lepszy jest w błonie z sadła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam!Nie chcę otwierać nowego tematu bo po co zaśmiecać forum.W tym tygodniu czeka mnie spotkanie z blondyną i chciałem zrobić baleron w pęcherzu i kątnicy, pytanie tylko czy trzeba jakoś specjalnie preparować i czy pęcherz rozcina się i później zaszywa tak jak salceson?Kolejny temat to wędzenie w błonie albo otoce (czy to także daje pozytywne efekty)?I czy ktoś praktykował peklowanie dłuższe niż 2 tygodnie w piwnicy, to znaczy w niskiej temp, ale 4-8 st. C. Chciałbym teraz zrobić kiełbasę, a wędzonki uwędzić przed samymi świętami, co wy na to?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal.dek59 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Listopada 2014 Dzien dobryczy zamiast kątnicy czy pęchęrza można uzyc czegoś innego? Cytuj Waldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 9 Listopada 2014 Dzien dobryczy zamiast kątnicy czy pęchęrza można uzyc czegoś innego?Dzień dobry, można: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10583-w%C4%99dzoneczki-ma%C5%82go%C5%9B/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
struc Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Jeszcze i ja zadam pytanie, to wędzenie odbywa się bez osuszania - od razu "wpuszczamy" ciepły dym (ale nie gorący)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.