Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kordiał.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 09 lip 2009 - 11:54

Kordiał, to podobno nalewka lub wino na lubczyku. Wiecie może jak takie coś zrobić?
Po poszukiwaniach w necie niewiele znalazłem. Co prawda, obecnie baldachy lubczyku maceruję w 45% alkocholu ale nie wiem co z tego wyjdzie.
Może macie sprawdzony przepis. :rolleyes:
Pzdr.

#2 salvado

salvado

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 535 postów
  • MiejscowośćLegionowo

Napisano 09 lip 2009 - 12:00

Może coś z naszych, tzn. forumowych "wypocin"?

http://wedlinydomowe...hp?mode=results

#3 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 973 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 09 lip 2009 - 12:08

Witam
Grześ lubczyk ma bardzo charakterystyczny smak i aromat.Spróbuj może tego.
Kordiał Staropolski 34 %
(z definicji kordiał to szlachetny, mocny trunek, dawniej stosowany jako lek wzmacniający serce - stąd nazwa)

1 łyżeczka cynamonu mielonego
2 goździki
1/2 - 1 laska wanilii
skórka z 1 pomarańczy
0,5 l spirytusu 96 %
0,2 l wody
0,2 l syropu brzoskwiniowego
0,2 l syropu z czarnej porzeczki
0,2 l syropu malinowego
1 łyżka miodu
1/3 łyżeczki kwasku cytrynow
ego

Przyprawy i cienko skrojoną skórkę pomarańczową zalać mieszaniną spirytusu i wody. Zamknąc słój i odstawic na 5 dni. Przecedzić. Dodać syropy i miód. Odstawic na 3 tygodnie. Jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek. Otrzymamy ok. 1,4 l gotowego kordiału.

#4 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 09 lip 2009 - 12:14

Kordiał, to podobno nalewka lub wino na lubczyku. Wiecie może jak takie coś zrobić?
Może macie sprawdzony przepis. :rolleyes:
Pzdr.


Wnuczku ! Czyżby jakieś problemy ? :grin: :grin: :grin:

#5 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 09 lip 2009 - 12:17

Również posiadam całą masę lubczyku w ogrodzie i nie za bardzo wiem, jak w pełni go wykorzystać.. :mellow:

#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16755 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 09 lip 2009 - 12:20

Poczekaj jeszcze kilkadziesiąt lat, a zobaczysz do czego się przyda. :wink:

#7 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 973 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 09 lip 2009 - 12:21

BonAir, ususz i wykorzystuj do zup i sosów(smak maggi).

#8 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3897 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 09 lip 2009 - 12:38

Wnuczku ! Czyżby jakieś problemy ? :grin: :mrgreen: :grin:


Pewnie się Mamrot skończył :grin:

Pozdrawiam :wink:
P.S.Potwierdzam, do zupy zamiast maggi.

#9 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 1572 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 09 lip 2009 - 13:41

Również posiadam całą masę lubczyku w ogrodzie i nie za bardzo wiem, jak w pełni go wykorzystać..

witam
jeżeli masz korzeń lubczyku to bardzo chętnie kupię,bo już mnie nie bawi
kupowanie w torebkach po 50g,problem miałbyś z głowy a ja lubczyk.
jakby co to pisz do mnie na pw
pozdrawiam
Marek

p.s.problemów jeszcze nie mam :wink:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych