Skocz do zawartości

Mięso na kabanosy


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 94
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

szuirad, ja nie mam problemów. Owszem były przy pierwszych kabanosach i nerwy miałam okropne. Kupiłam sobie nadziewarkę z trzema lejkami i nie ma teraz problemów. Wcześniej zrobiłam sama lejek jak znajdę zdjęcie to później wkleję i jeszcze nalewałam troszkę oleju do jelita
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też sam wykonałem sobie lejek do nadziewania - z lejka :grin:

 

 

Ten po lewej stronie to najmniejszy z nadziewarki pionowej oryginał.

 

Po prawej dorobiony z lejka wydaje się , że może trochę krótki

ale wbrew pozorom do kabanosów jest OK.

 

Ale prócz średnicy lejka. Przekonałem się że jest dobre namoczenie jelit.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj jek robiłam kabanosy to jelita były moczone od rana do wieczora no i oczywiście jest to tez warunek dobrego nakładanie na lejek. Oczywiście średnica lejka też jest b. ważna mój od nowej nadziewarki ma 12 mm. a ten który zrobiłam to tak samo jak z_bychu, z lejka i był też krótki ale ja zawsze przed nadziewaniem dzielę jelita na odcinki około 100 -120 cm
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam ,

 

zainspirowany wyglądem kabanosów wykonanych przez EAnnę

( dolne zdjęcie http://images40.fotosik.pl/167/470dd23e5a43c781med.jpg )

postanowiłem zmierzyć się z wyzwaniem osobiście.

Obawiałem się trudności w nadziewaniu jelit , lecz po kilku godzinnym treningu na sucho

doszedłem do przekonania ,że dam radę .

Potem już było tylko lepiej , z wypchniętym lekko farszem z lejka, nadziewanie przestało być problemem .

Jednak aby czuć się komfortowo muszę zakupić lejek o średnicy 12-13mm ( w komplecie posiadam 15mm )

Ogólnie w wykonaniu kabanosów kierowałem się wskazówkami EAnny ( podziękowania )

A oto rezultat moich zmagań...

 

 

 

 

 

 

Chyba będzie trudno wykonać ostatni punkt procesu produkcji...

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jpionka,

gratuluję wyrobu.

Co do wskazówek, były to cenne wskazówki DZIADKA i Gł. Technologa kol. Bagno.

Niewątpliwie masz na myśli sposób uzyskania kruchości, co sugeruje przełamany kabanosik.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jpionka,

gratuluję wyrobu.

Co do wskazówek, były to cenne wskazówki DZIADKA i Gł. Technologa kol. Bagno.

Niewątpliwie masz na myśli sposób uzyskania kruchości, co sugeruje przełamany kabanosik.

Tak , właśnie o sposób uzyskania kruchości mi chodziło , choć nie tylko..

Ponieważ wykorzystałem przepis w którym stosunek wagowy I do II to 30/70 % i rozdrobnienie 10mm oraz 8mm , to tłuszcz jest mocno wyeksponowany.

Sugerowałaś aby rozdrobnić na mniejszych oczkach ( 8 i 5 ) , ale ponieważ używam zelmera do mielenia więc pomyślałem , że może wyjść za drobno.

Gdybym więc użył siatki 5 do dwójki to byłoby optymalnie .

Następne kabanosy wykonam ściśle wg. szesnastki zmieniając jedynie ilości wagowe przypraw ( dam więcej kminku 1,2g/kg , pieprzu 2,0g/kg , gałki 0,7g/kg oraz peklosoli 17g/kg )

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Jestem nowicjuszem na waszej stronie lecz mam zamiar zrobić kabanosy i szynkową której do tej pory nie robiłem. Potrzebował bym jakiejś receptury na kabanosy i szynkową. Okazjonalnie robię kiełbasę swojską, szynki, balerony boczki, pasztetową, jednak chciałbym powiększyć swój asortyment. Oczekuje na przepisy. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczekuje na przepisy

Nie oczekuj - użyj opcji SZUKAJ, na stronce domowej i tu na forum

są już chyba wszystkie możliwe przepisy :wink:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam podłączając się do tematu koledzy powiedzcie mi w jakich warunkach podsuszacie kabanosy ? Bo przymierzam się do zrobienia kabanosów i ciężko będzie wygospodarować mi pomieszczenie o temperaturze 12- 18 stopni , zastanawiam się czy przy kaloryferku

też da rade podsuszyć ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy przy kaloryferku

też da rade podsuszyć

Można ale trzeba się liczyć z tym, że szybko wyschną i będą twarde.

Ale to tylko teoria - jak zrobię 4 do 6 kg to jeszcze dłużej niż kilka dni nie przetrwały :grin:

Wczoraj zapeklowałem 7 kg mięsa na kabanosy, w sobotę uwędzę i może na święta coś zostanie :rolleyes: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

będą kruche prawie od początku po wędzeniu

Najlepsze są jeszcze gorące wyjęte z wędzarni - po przełamaniu nie tylko "strzelają"

akustycznie ale i gorącym sosikiem i takie są :thumbsup: :thumbsup:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.