Woytas Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2201 Opublikowano 30 Września 2019 Oczywiście że mogą rozwijać się pleśń itp, podobnie jak na jabłkach pomidorach czy marchwi a te jemy na surowo bez oporów. Ponad to smażenie odbywa się w wyższej temperaturze niż gotowanie więc w większym stopniu niszczy ew. patogeny. Moim zdaniem to taki trochę zabobon z dawnych lat kiedy to miano nadzieję że obgotowanie może uchronić przed ewentualnym zatruciem po omyłkowym zebraniu trujacego grzyba. Niestety ten sposób w tym przypadku jest nieskuteczny.Niech każdy postępuje w temacie grzybów wedle własnego sumienia. Dużo ważniejsza jest wiedza o zbieraniu grzybów niż ich obróbka cieplna.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2202 Opublikowano 30 Września 2019 Każdego grzyba jadalnego należy obgotować (powody podane powyżej), ale jak ktoś chce ryzykować to proszę bardzo Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #2203 Opublikowano 30 Września 2019 Tyle że tutaj nic o tych substancjach nie jest napisane. To nie była odpowiedź na Twoje pytanie. Przypomniałem po prostu jak powinno się konserwować grzyby. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2204 Opublikowano 5 Października 2019 Na wigilijne pierogi tudzież świąteczny bigos chyba wystarczy Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2205 Opublikowano 6 Października 2019 chyba wystarczy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2206 Opublikowano 6 Października 2019 To chyba na kilka Wigilii Chudziak Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2207 Opublikowano 7 Października 2019 30 kg czeskiego prawdziwka.Takiego urodzaju w lesie dawno nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2208 Opublikowano 7 Października 2019 Ja już zakończyłem zbieranie prawdziwków ze względu na przymrozki od kilku dni, teraz zbieram różne gatunki, a zwłaszcza rydze których jest potężny wysyp.W sumie to chyba starczy tych grzybów, 40 słoiczków malutkich prawdziwków w occie, 9 kg suszonych, ze 20 kg zamrożonych małych kapeluszy.... starczy Jutro wypad na rydze które mam zamiar zakisić a następnie za pasteryzować, uwielbiam je Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2209 Opublikowano 7 Października 2019 Jutro wypad na rydze które mam zamiar zakisić a następnie za pasteryzować, uwielbiam je Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś za tego żywota uda mi się zebrać rydze ( u nas niestety nie ma ) i zakisić. Jadłam jeden jedyny raz , smażone na maśle. Jak dla mnie ''niebo w gębie'' Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2210 Opublikowano 7 Października 2019 Anuś...najprawdopodobniej w Krutyni będą do pojedzenia... wbijaj na konsumpcję...tych kiszonych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2211 Opublikowano 7 Października 2019 Anuś...najprawdopodobniej w Krutyni będą do pojedzenia... wbijaj na konsumpcję...tych kiszonych... Dziękuję za zaproszenie niestety nie dam rady może dopiero Napoleonów .. i to też nie jest pewne, a wtedy już tylko będzie wspomnienie po kiszonych rydzach Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2212 Opublikowano 7 Października 2019 Ja już zakończyłem zbieranie prawdziwków ze względu na przymrozki od kilku dni, teraz zbieram różne gatunki, a zwłaszcza rydze których jest potężny wysyp.W sumie to chyba starczy tych grzybów, 40 słoiczków malutkich prawdziwków w occie, 9 kg suszonych, ze 20 kg zamrożonych małych kapeluszy.... starczy Jutro wypad na rydze które mam zamiar zakisić a następnie za pasteryzować, uwielbiam je W tym sezonie prawdziwków było u nas do oporu, i jeszcze są. Możesz zdradzić gdzie zbierasz rydze?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2213 Opublikowano 7 Października 2019 Ja kisiłam w zeszłym roku opieńki - liczę ,że w tym sezonie jeszcze będą i znów je zakiszę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2214 Opublikowano 7 Października 2019 W tym roku najwięcej występuje w lasach świerkowych i na jego obrzeżach, ale zbierając prawdziwki spotykałem je w lasach bukowych, dębowych, a nawet brzozowych zagajnikach, wczoraj kolega w ciągu godziny zebrał 12,5 litrowe wiadro... dlatego jutro jadę na rydze Zbieram w lasach koło mojej miejscowości, a zwłaszcza na terenie zwanym Szwajcarią Połczyńską. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2215 Opublikowano 9 Października 2019 W tym roku najwięcej występuje w lasach świerkowych i na jego obrzeżach, Potwierdzam. Najwięcej grzybów znalazłyśmy z Ela i Pokim na obrzeżach lasu. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 9 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2216 Opublikowano 9 Października 2019 Z obecnego sezonu narazie tyle,może się coś jeszcze dosuszy,oprócz tego kilka słoiczków marynowanych i trochę w zamrażarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2217 Opublikowano 10 Października 2019 Ja kisiłam w zeszłym roku opieńki - liczę ,że w tym sezonie jeszcze będą i znów je zakiszę .Olga napisz proszę, w jakiej temperaturze powinny być przechowywane te opieńki ? w piwnicy mam chyba za ciepło, w kuchni letniej za zimno, kiedy mróz na dworze a mam sporo ich i jutro muszę zabrać się za ich przetworzenie. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2218 Opublikowano 10 Października 2019 Najpierw zakisiłam je w kamiennym garnku a potem przełożyłam do słoików i trzymałam w spiżarni temperatura była ponad 10stC ale w sumie zjedliśmy dość szybko bo właśnie obawiałam się ile przetrzymają . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2219 Opublikowano 17 Października 2019 Przyszła pora na opieńki - będą się kisiły To już naprawdę koniec długiego i obfitego sezonu grzybowego Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #2220 Opublikowano 18 Października 2019 Ja planuje jeszcze jutro i w niedziele na spacer iść do lasu. Mam nadzieje że coś jeszcze znajdę . --Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij #2221 Opublikowano 27 Maja 2023 Nie zrobiłem niestety fotki ....... Pierwszy kozak w tym sezonie .... tak, że nietypowo bo wcześnie 26 maja ? ale na spacer po lesie .Kolega zebrał 6 borowików ceglastoporych , mówi na nie majowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.