harapug Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Września 2009 Witajcie. Czy ktoś wie gdzie w obrębie Krakowa/Katowic można zakupić tusze nutrii?Od dawna poszukuję, niestety bez rezultatu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Września 2009 Witamporozmawiaj z człowiekiem , który ma nick na naszym forum - NutrieSGGW , może on bedzie w stanie Ci pomóc .Na ostatni zlot dostarczył 20 tuszek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NutrieSGGW Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Września 2009 AR Kraków posiada fermę nutrii w Rząsce i tam można próbować, ale ja polecam mojego hodowcę spod Białegostoku. Tam trzeba by pojechać bo z paczką pocztową różnie może być. Byłoby idealnie gdyby zamawiać większą ilość i w miarę regularnie bo pojedyncze sztuki to żaden interes dla niego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2009 NutrieSGGW, podaj namiar na tego hodowcę spod Białegostoku. To sobie zamówię. Pozdrawiam robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2009 AR Kraków posiada fermę nutrii w Rząsce i tam można próbować, ale ja polecam mojego hodowcę spod Białegostoku. Tam trzeba by pojechać bo z paczką pocztową różnie może być. Byłoby idealnie gdyby zamawiać większą ilość i w miarę regularnie bo pojedyncze sztuki to żaden interes dla niego. Pozdrawiam Dziękuje za informacje, niestety osobiście pojechać nie jestem w stanie, mam do Białegostoku 500-600km W jakiej cenie ten hodowca sprzedaje tuszki, nigdy nie widziałam tego mięsa w sklepach stąd pytanie. Może znajdą się chętne osoby z Krakowa/Katowic na zakup zbiorczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NutrieSGGW Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Września 2009 Pięknie przygotowana tuszka o masie do 3 kg razem z podrobami czyli wątróbką (bez woreczka ż.) i nerkami w cenie opłacalnej dla Hodowcy to ok. 30PLN. Jeśli jednak (na co szczerze liczymy) w miarę regularnych odbiorców będzie więcej to z całą pewnością cena ulegnie znacznej obniżce. Pamiętajmy że to mięsko jest całkowicie i niewymuszenie EKOLOGICZNE = żadnych chemicznych dodatków ani polepszaczy do paszy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Września 2009 Witam NutrieSGGW, Dzięki za namiar na Pana z Białegostoku Właśnie z nim rozmawiałem. Nutrie (mięso) sprzedawane są na tzw. tuszki po 20 zł za szt. Waga ok 2,5kg. Trzeba 2 dni przed zadzwonić i zamówić to przygotują tuszki. Zamawiam sobie na przyszły tydzień mięso z nutrii na kiełbasy. Ostatni raz taką kiełbasę jadłem w swoim domu w latach 80. :lol: Była po wędzeniu i ostygnięciu do przechowania zabezpieczona w wosku i sobie wisiała jesienią i zimą na strychu :!: Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baja Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Marca 2011 kogo interesuja nutrie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Marca 2011 kogo interesuja nutrie Jeśli masz to chętnie kupię. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harapug Opublikowano 17 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Marca 2011 kogo interesuja nutrieMnie, ale chętnie poznam najpierw cenę i czy istnieje możliwość wysyłki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 17 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Marca 2011 baja, po badaniach? czy badania musi zrobić kupujący? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1967 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Czerwca 2011 mnie też interesują nutrie Cytuj popek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 7 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Jakaś kiełbaska się szykuje, czy może wątróbka :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Czerwca 2011 tutaj znalazłem coś na google nie wiem czy ci się przyda. http://www.zumi.pl/538360,Abakus_Sp._z_o.o.,Myslowice,firma.html Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baja Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Czerwca 2011 witam jak ktoś jest zainteresowany nutriami prosze kontakt baja263@wp.pl lub telefonicznie 502412356 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Czerwca 2011 a zdradźcie mi moi drodzy jak smakuje (podobnie do czego) miesko z nutrii, jaki ma zapach czy konsystencję...zaczynam nabierać ogromnej ochoty na ten rarytas a nie wiem czego się spodziewać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Troszkę o mięsie nutrii: Mięso nutrii zaliczane jest do mięs dietetycznych, o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Smakosze oceniają je na poziomie mięsa cielęcego. Z mięsa nutriowego można przygotowywać bardzo dużo potraw w postaci gotowanej, smażonej i duszonej. Tylne nogi można wędzić. Znane są również doskonałe wyroby wędliniarskie, w których dodatkiem do wieprzowiny czy wołowiny jest mięso tych zwierząt. Mięso nutrii w krajach Ameryki Południowej spożywane jest powszechnie i uważane za przysmak. W naszym kraju występuje duże uprzedzenie do spożywania tego mięsa, wywołane– jak się wydaje – wyglądem zwierzęcia. Mięso nutrii charakteryzuje duża wartość biologiczna, pod względem składu chemicznego nie ustępuje mięsu króliczemu, drobiowemu czy cielęcinie. Ma nad nimi jedną bardzo dużą przewagę, a mianowicie cenę. Należy do najtańszych mięs oferowanych w handlu. W porównaniu z mięsem króliczym czy cielęcym jest mniej kruche, natomiast soczystością dorównuje mięsu króliczemu. Mięso młodych nutrii ubijanych w wieku 6 miesięcy zawiera około 20–21% białka, 4,2–5% tłuszczu, 1,9% składników mineralnych. U starszych zwierząt wzrasta nieco zawartość tłuszczu. Zaliczane jest do mięs lekko strawnych, delikatnych i soczystych. Tłuszcz u nutrii ma jasnozłoty kolor, przyjemny zapach i bardzo łatwo się topi, już w temperaturze 36-40oC. Mięso nutrii zawiera dużo związków wyciągowych o charakterze niebiałkowym, m in. związki purynowe, które nadają mu specyficzny aromat i smak. Jest również bogate w witaminy, a zwłaszcza w niacyny, tiaminy i ryboflawiny. W tabeli 2 przedstawiono zawartość składników pokarmowych w mięsie różnych gatunków zwierząt. Z przedstawionych danych wynika, Że wartość biologiczna mięsa nutrii jest bardzo korzystna dla człowieka. Nie tylko dorównuje mięsu króliczemu, kurzemu i cielęcemu, ale w wielu parametrach je przewyższa. Mięso nutrii ma zabarwienie jaśniejsze niż mięso zająca, a ciemniejsze niż królika. Tak jak u innych zwierząt, barwa w duŜym stopniu zależy od wykrwawienia zwierzęcia. Do spożycia jest najlepsze 2–3 dni po uboju (po dojrzewaniu), gdyż traci charakterystyczny dla niego zapach. Smakosze mięsa nutriowego zalecają moczenie go 3–4 godzinyw serwatce, maślance lub kwaśnym mleku. http://img854.imageshack.us/img854/6196/mieso.jpg By rkw1968 at 2011-06-15 http://img837.imageshack.us/img837/1402/miesonutrii2.jpg By rkw1968 at 2011-06-15 Wiadomości Zootechniczne, R. XLVIII (2010) Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Czerwca 2011 a zdradźcie mi moi drodzy jak smakuje (podobnie do czego) miesko z nutrii, jaki ma zapach czy konsystencję. niedobry78 Jeżeli jadłeś królika to nutria go przebija na głowę w/g mnie . Jest smaczniejsza , tłuściejsza i bardziej soczysta . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Człowiek nie świnia wszystko zje. Gdyby nie te zęby i ogon , to może bym się skusił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Henio, Zając ma też zęby i ogon :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Smaczna jest również wątroba z nutrii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Dzięki wszystkim za informacje...coś czuję, że oprócz królików wprowadzę sobie w menu i te gryzonie )) na 100% po lecie kupię ze dwie samice najlepiej kotne :P i zobaczymy czy tak łatwo z nimi jak z królami...i jakie to mięsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zazwyczaj nutrie hodowało się w rodzinach - 3 samiczki i 1 samiec.A pieczona nutria, to rarytas. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Czerwca 2011 Kiełbasę z nutrii robiliśmy na poprzednim zlocie :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Czerwca 2011 kurcze na tych zlotach to musi być klimat...i żarełko rewelacyjne i towarzystwo...marzy mi się jeździć na te zloty z Wami ale kto by mi mojej krainy upilnował...pomijając inwentarz typu drób itd...ale mam straszliwe psy, które od nikogo nie zjedzą żarcia a już tym bardziej nie wpuszczą żeby mi ktoś króliki czy kury napoił, nakarmił...a zamknąć nie można tych czubków moich na tak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.