Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Hiszpańska szynka dojrzewająca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 17 paź 2009 - 19:19

Byłem dziś w delikatesach malma, gdzie rodowity Włoch robił pokaz przyrządzania spagetti, w przerwie pokazu trochę sobie pogadaliśmy na temat szynek parmeńskich, ale co najbardziej mnie zaciekawiło Włoch mówił iż w Hiszpanii produkowane są szynki dojrzewające gdzie proces produkcji trwa PIĘTNAŚCIE LAT :!: :!: Wiecie coś na ten temat :question:

#2 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5077 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 17 paź 2009 - 21:05

Google się kłaniają. Pozdrawiam

#3 Andyandy

Andyandy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2994 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 17 paź 2009 - 21:10

Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:

#4 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 17 paź 2009 - 21:20

Google się kłaniają. Pozdrawiam



Z pełnym szacunem , ale jeśli piszesz cztery wersy, napisz od razu gdzie szukać, może jestem mało googlowy :lol:

#5 Andyandy

Andyandy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2994 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 17 paź 2009 - 21:32

http://www.rp.pl/art...hiszpansku.html

#6 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 17 paź 2009 - 21:33

Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:

Co to znaczy że coś nie posiada cholesterolu :!: :question: :smile: :sad:

[size=9][ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:39 ][/size]

http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html

i tak dalej :grin:

#7 Andyandy

Andyandy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2994 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 17 paź 2009 - 21:36

No tak - świnia i tego złego choresterolu nie zawiera, ale świnia!

#8 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 644 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 17 paź 2009 - 21:38

Np. Szynka

Andyandy był szybszy :grin:

#9 cedro

cedro

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 161 postów
  • Miejscowośćdzialoszyn

Napisano 17 paź 2009 - 21:45

Cholesterol i to tak zwany zły, bo są i dobre, nie zależą od spożywania konkretnego mieska tylko od 1] genetyki, 2] diety 3] aktywności fizycznej 4] czort wie jeszcze od czego :wink:

[size=9][ Dodano: Sob Paź 17, 2009 22:55 ][/size]

Cedro!!! Ostatnio w TV był pragram na temat szynek w Hiszpani, a produkowanych tak jak za czasów rzymskich. Chodowla świnek trwa 4 lata w specjalnych ogrodach. Odpowiednia rasa świnek. Całe uda zasypują wilgotną solą na 3 do 4 tygodni, potem wieszają w ciemnym przewiewnym miejscu na okres około roku. Kroja specjalnym nożem w cieńkie plasterki udo, które zawieszone jest na stojaku. Szynka nie zawiera choresterolu. Od pomysłu do zrobienia szynki, proces trwa tylko 5 lat!!! Może ten włoch siedzał 15 lat? :grin:

K___wa :!: jutro się go zapytam , facet mówił o 15 latach jako o ciekawostce wędliniarskiej, jeśli kłamał to już jest po nim :cry:

[size=9][ Dodano: Sob Paź 17, 2009 23:24 ][/size]

http://www.rp.pl/artykul/229669_Szynka_po_hiszpansku.html

No właśnie 200 e za kilogram, za co :question:

#10 Marek_

Marek_

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • Miejscowośćokolice Lublina

Napisano 19 sty 2010 - 07:06

Witam!
Niedawno oglądałem film na ten temat i tam mówili, że te świnie żywią się żołędziami, i w zależności od tego ile tych żołędzi było w diecie tym droższa szynka.
Jeżeli świnka biegała cały czas po lesie i zajadała się tylko żołędziami to wtedy taka szynka jest najlepsza i co za tym idzie najdroższa.
Jak była trochę dokarmiana to tańsza, a jeśli żołędzie były tylko dodatkiem do jej diety to jest najtańsza.

#11 beiot

beiot

    Weteran

  • **VIP**
  • 1453 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 19 sty 2010 - 08:00

Witam

No właśnie 200 e za kilogram, za co :question:


Potwierdzam to prawda. Akurat trochę szynek Hiszpańskich spożyłem i powiem, że ceny wahają się od 18 do ok 200 Euro za kilogram w zależności od jakości wyrobu. Tak twierdzą Hiszpanie. Na cenę tez ma wpływ proces produkcji, te tańsze szynki są dość szybko produkowane (kilka miesięcy), a dojrzewanie tych droższych trwa kilkanaście miesięcy. Prawdą też jest, że są karmione żołędziami. Nie mówią tylko, że produkty dojrzewając produkowane przemysłowo w Hiszpanii zawierają konserwanty! Na metce opakowania zbiorczego to jest napisane. Trochę E w takim wyrobie jest.
Nie mogę jednak porównać jakości szynek w zależności od ceny bo spożywałem te szynki w granicach do 40 Euro za kg.

Właśnie niedawno wyrzuciłem kawałek kiełbasy dojrzewającej coś jak nasz kińdziuk, która leżał u mnie w lodówce 1,5roku i była zdatna do jedzenia. Niestety zawierała też konserwanty :!:

Ciekawostką jest, że w ich klubach (pubach) taka szynka z nogą wisi sobie przy barze, i można sobie zamówić plaster do piwa. Muchy latają, papierosy palą, a im to nie przeszkadza. Co kraj to obyczaj.

Pytałem też o wędzenie. Powiedziano mi, że na wsi czasem starsi coś tam sobie wędzą, lecz nie jest to popularny sposób wytwarzania wyrobów. Dojrzewające wędliny są u nich podstawą jak u nas wędzonki.

Pozdrawiam
Robert

#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16485 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 sty 2010 - 08:08

Zgadza się, ale muszą być zapewnione:
odpowiednie mięso,
tamtejszy klimat,
odpowiednia sól morska,
odpowiednia wilgotnośc i temperatura,
odpowiedni pieprz i dodatki do pasty zabezpieczającej kości i otwory w szynce,
odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania)

#13 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1574 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 19 sty 2010 - 08:10

Czyli na czas produkcji przenosimy się do Hiszpanii :shock: Ach - marzenie :grin:
P.S. - Może kurs SDM :wink: .

#14 beiot

beiot

    Weteran

  • **VIP**
  • 1453 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 19 sty 2010 - 08:18

odpowiednie miejsce przechowywania (dojrzewania)

Z tego co się dowiedziałem obecnie szynki są produkowane przemysłowo w dojrzewalniach, czyli klimat chyba nie ma wpływu, wszystkim pewnie steruje elektronika :wink:
Powiem też, że dużo wędlin suszonych w tym szynki z noga można spotkać w prawie wszystkich marketach na Litwie, jednak smak szynki jest zupełnie inny w stosunku do wyrobów Hiszpańskich.

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16485 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 sty 2010 - 08:20

No właśnie.
U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin:

#16 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5812 postów

Napisano 19 sty 2010 - 09:20

Temat produkcji szynek w Hiszpani zapewne jest tak złożony jak i u nas...
jest produkcja przemysłowa ale jest i ta tradycyjna :cool:
masz rację Beiot.. nawet nie próbuj porównywać produktów ze skrajnych widełek cenowych, to są po prostu dwie ligi
a różnice zaczynają sie już od samego surowca czyli świnki - najdroższe wyroby pochodzą ze charakterystycznej rasy świnek o czarnym umaszczeniu i jest to tzw. Pata negra (w wolnym tł. "czarne kopytko")
nieprawda że żywią sie w lasach.. :lol:
jedzą one żołędzie, o takie:
Dołączona grafika

a te żołędzie pochodzą z drzewa które jest tamtejszym odpowiednikiem naszego dębu (ENCINA) - jednak jest to taka wersja karłowata i lasem to trudno nazwać :lol:

słówko na ten temat pewnie mógłby wrzucić niejaki dzidzius który odwiedza to forum :lol: , ale to człek nieśmiały i nie wiem czy da sie namówić :grin:

- jak go namierzę i sam nie zapomnę to mu zasugeruję :cool:

#17 zemat

zemat

    Pasjonat

  • Klub Zadymiaczy Mundurowych
  • 526 postów
  • MiejscowośćWohyń

Napisano 19 sty 2010 - 10:05

U nas też, w sklepach mięsnych, można kupić "salami", które "dojrzewało" 6-7 dni. :grin:

:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :lol: to i tak długo, no chyba że się nie sprzedało to dojrzewało dłużej :lol:

#18 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 19 sty 2010 - 12:21

odpowiednia sól morska

Witam :smile:
Jaka jest wogóle różnica między solą morską a kamienną :question:
Może zapytam inaczej> Co to jest sól kamienna, a po przeróbce warzona itd :question:
Mogę sobie wyobrazić że sól kamienna też pochodzi z morza lub słonej wody.
Krystalizowała kiedyś, wtedy może nie było tyle zenieczyszczenia środowiska.
Fakt jest że sól morska jest droga, ale to nie musi znaczyć że lepsza...
:grin:

#19 PePe

PePe

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1269 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 19 sty 2010 - 12:57

Sól morska zawiera w sobie azotyny i nie tylko , dlatego szynka dojrzewająca nacierana solą morską ma piękny różowy kolor.
Jak chcesz zrobić kiełbasę bez peklosoli , to wystarczy zrobić ją na soli morskiej , i kiełbasa będzie różowa.Morza i oceany to w tej chwili jedno wielkie Smietnisko.
Dlatego sól kamienna jest zdrowszą solą bo powstawała w czasie kiedy jeszcze było na świecie czysto. :cry:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 16485 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 sty 2010 - 14:04

Kontynuując: sól kamienna wydobywana jest bezpośrednio z kopalni głębinowych w formie duzych brył i bloków, a następnie kruszona. Zawiera sporo zanieczyszczeń.
Sól warzona, inaczej warzonka powstaje poprzez wpompowanie do podziemnego pokładu soli, wody (która rozpuszcza pokład solny) pod dużym ciśnieniem i wypompowaniu solanki. Następnie solanka poddana zostaje odparowaniu z jednoczesnym oczyszczaniem. Tym sposobem otrzymujemy sól warzoną, która jest jedną z najbardziej czystych chemicznie soli.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych