grzes855 Opublikowano 6 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Marca 2005 Pieczonka z zającem( myślę że można spróbować z królikiem z zalewy a la zając)Składniki: Zając 1 szt. Ziemniaki. Cebula duża 3 szt. Boczek wędzony 30 dag. Słonina świeża 20 dag. Kapusta biała, kilka dużych liści Sól, pieprz naturalny mielony, pieprz ziołowy, tymianek, jarzynka sucha.Przepis: Zając oczyszczony i wyjęty z kwaśnego mleka w którym leżał 2 dni, powinien być osuszony i podzielony na kawałki. Specjalny żeliwny kociołek lub brytfannę należy na dnie wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny, na którą należy ułożyć liście kapusty z usuniętymi twardymi częściami. Ziemniaki po umyciu należy obrać i pokroić w cienkie plasterki, podobnie cebule. Boczek wędzony pokroić w cienkie niezbyt duże plasterki. Kociołek wypełnić warstwami ziemniaków, cebuli, kawałkami zająca, plasterkami boczku wędzonego i tak na przemian, przyprawiając każda warstwę solą, jarzynka i korzeniami. Górną warstwę powinny stanowić ziemniaki przykryte warstwa kapusty. Górną warstwę można skropić stopionym smalcem lub olejem Zamknięty szczelnie kociołek ułożyć w gorącym popiele z ogniska i zapiekać ok.1 1/2 godziny. Gdy sporządzamy pieczonkę w brytfannie należy ją umieścić w piekarniku na 1 1/2 godz. Do pieczonek na Śląsku często dodaje się również posiekaną zieleninę, kiełbasę lub ugotowane na twardo jaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.