Skocz do zawartości

Zbój Madej-prosta kiełbasa


Zbój Madej

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 914
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam jeszcze jedna prośba przepis na śląską ale prosty bez dzielenia mnożenia

Na 10 kg:

Wp I 3,3 kg, sitko 13 mm

Wp II 4,0 kg, sitko 10 mm

Wp III 2,5 kg, sitko 2,7 mm x 2 + 40% wody. Do 2,5 kg mięsa 1 litr bardzo zimnej wody.

 

Peklosól -21g/kg - na 10 kg 210 g

Czosnek - 1 g/kg                    10 g

Kolendra - 0.2 g/kg                  2 g

Pieprz -1,5 g/kg                      15 g

Lekko mieszamy I i II, dodajemy III i mieszamy do dokładnego wymieszania składników.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziękuje prosto i na temat

Jak osuszałem kiełbasy w wędzarni to po około pół godzinki tez kije w wędzarni przekręciłem tyłem na zad i drugie około pół godzinki.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Kiełbasa z dzika z dodatkiem wp III i podgardla wp. A'la krakowska z PW 16 str. 198 :D

kl. I dzik - 2.26 kg, siatka 14 mm
kl. II dzik - 1.71 kg, siatka 14 mm
kl. III dzik 0.84 kg, siatka 2.7 mm
wp III - 0.6 kg, siatka 2.7 mm
podgardle wp dość tłuste - 0.8 kg siatka 10 mm

p-sól - 19g/kg
pieprz ziołowy - 4g.kg
czosnek gran. - 4g/kg
kolendra miel. - 0.5g/kg
osłonki białkowe karmel - fi 65mm i fi 40mm.


Poradzono mi podgardla dodać 2 kg., ale w międzyczasie zadzwonił Bagno i zalecił 0.6 kg, a w sumie dodałem 0.8 kg podgardla i było oki wizualnie.
Rozdrobnienie to też porada Bagno.
Mieszanie: wsio musiało iśc do mieszałki, najpierw zamieszłem kl.I dzik, dodałem kl. III dzik i wp III, zamieszałem, dodałem podgardle i podczas mieszania rozsypyuwałem po farszu przyprawy, na końcu dodałem kl. II z dzika i już nie mieszałem, ale lekko zamieszeł mieszałką, kilkadziesiąt sek., Bagno tak radził. Wsio było wieczorem i farsz poszedł do lodówki na noc (często tak robię).
Rano nadziewanie w osłonki karmel fi 65mm, wędzenie: osuszanie około 80 min. w temp. +/- 45st.C, dymienie 120 min. w temp. 47-55st.C, parzenie w temp. 71-73st.C do temp. w środku batonu 67-70st.C, fi 40mm, było dymione o podpiekane w wędzarni, trochę przegapiłem i kiełbaski w środku miały od 75 do 77st.C.

Batony po parzeniu włożyłem do gara z chłodną wodą i puściłem z kranu zimną na jakieś 5 min.
Kiełbasy będą jeszcze w Sobotę dymione zimno-ciepłym dymem i pójdą do podsuszenia na czas jakiś.

 

post-41817-0-83078300-1588268827_thumb.jpgpost-41817-0-93859300-1588268829_thumb.jpgpost-41817-0-22157500-1588268832_thumb.jpgpost-41817-0-63331900-1588268834_thumb.jpgpost-41817-0-07126300-1588268837_thumb.jpgpost-41817-0-31105300-1588268839_thumb.jpgpost-41817-0-75233800-1588268841_thumb.jpg
 

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czekamy na przekrój.

:D :D  ja też czekam. W Sobotę przekroję po jednym kawałku.

Andrzeju jeszcze dopisałem, że studziłem w wodzie tak jak radziłeś.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Jak na pierwszą dziką kiełbaskę to nie jest aż tak źle. Choć są małe oczka z odrobiną galaretki, ale podcieków dużych brak. Jestem zadowolony :D Smaku nie znam bo jest dopiero godz. 5.50 rano :cool:

Cała reszta towaru dziś będzie poddymiana zimno/ciepłym dymkiem.


post-41817-0-01862200-1588391368_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak na pierwszą dziką kiełbaskę to nie jest aż tak źle. Choć są małe oczka z odrobiną galaretki, ale podcieków dużych brak.

Zbójaszku, jest bardzo dobrze  :thumbsup:  :clap:  


[Dodano: 02 maj 2020 - 18:53]

P.S.

Jak byś zdefiniował swoją "II" dzik?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to był boczek

A nie poszedłeś za wysoko"? 

 

 

kl. II dzik - 1.71 kg, siatka 14 mm
 

Chyba, że pousuwałeś wszystkie błonki.

Tego typu mięso IMO lepiej zemleć na "8" zaś dzicze podgardle na "5' lub "6".

Ja swoją jedynkę (pozbawioną wszelkich błon) jechałam na szarpaku.

II wydzieliłam w dwóch kategoriach: miękkie z błonkami [8]  i twarde z błonkami [5].

III to typowo pracujące mięśnie z golonek i mięśnie brzuchate [3].

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Kiełbasa z dzika z dodatkiem wp po podsuszeniu, jest moc w smaku. Cieńsza wędzono/podpiekana, grubsza wędzono/parzona. Obie przed podsuszaniem były także drugi raz podwędzane dymem zimno/ciepłym :cool:

 

post-41817-0-42048800-1589225591_thumb.jpgpost-41817-0-55707400-1589225593_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

W końcu moja Alfa 22 doczekała się osprzętu :cool:

Wsio mi pomontował "Adam Słodowy" w naszej rodzinie, znaczy siostrzeneic z Wrocka.

 

post-41817-0-27378100-1609070938_thumb.jpgpost-41817-0-32720100-1609070940_thumb.jpgpost-41817-0-24386600-1609070942_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Jak to mawiał nasz śp. Mistrz "tak trochę na śniadanko" :thumbsup:
Kiełbasa parówkowa parzona na podstawie PW 16.
Tak w skrócie, bo to pierwsza próbna parówkowa od 2009r, znaczy od momentu rozpoczęcia przeze mnie tzw. kariery zadymiacza (nie mylić z zadymiarzem)
WpIII zastąpiłem mięsem z golonki cielaka jelenia. Wody z lodem mniej, dałem jakieś 650ml.
Peklosól 20g/kg, przyprawa do parówek 6g/kg. Jelita wp fi 24/26mm
Mielenie przez siatkę 2.7mm, niby kutrowanie robotem 37 min. temp przed nadzianiem +/- 12st.C. Ciężko rozetrzeć zmrożony tł. twardy z podgardla, z boczku oczywiście szło łatwiej i szybciej.
Osadzanie w kuchni niecałą godzinkę, osuszanie jakieś 40 min. dymienie 30 min. kije tyłem na zad i drugie 30 min. Parzenie w temp 68-71st.C przez 19 min. Nie chciałem już kombinować z podnoszeniem temp. żeby nie przedobrzyć. Temp. w środku kilku batonów mierzona pirometrem pokazywała 66-67st.C, pewnie trzymałbym do temp. 68st w środku, ale na kilku batonach zaczął pokazywać się rosołek i natentychmiast towar poszedł do zimnej wody.

I paróweczka razem z dwoma jajeczkami i dwoma żółteczkami od Ireny, zestaw przypraw wg śp. Andrzeja, zapodana dziś była na wzmacniające grypowe śniadanko :cool:

 

post-41817-0-99939700-1617868386_thumb.jpgpost-41817-0-16417800-1617868396_thumb.jpgpost-41817-0-61431900-1617868415_thumb.jpgpost-41817-0-92017700-1617868425_thumb.jpgpost-41817-0-55839700-1617868435_thumb.jpg

post-41817-0-05711900-1617868445_thumb.jpg

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

WpIII zastąpiłem mięsem z golonki cielaka jelenia. Wody z lodem mniej, dałem jakieś 650ml.

Ładną emulsję uzyskałeś  :clap: 

A jak oceniasz kleistość golonek cielaka?

Nie podajesz, do jakiej ilości mięsa dolałeś te 650ml wody.

Podaj może, ile to %.

 

 

na kilku batonach zaczął pokazywać się rosołek i natentychmiast towar poszedł do zimnej wody.

Widać doświadczenie  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaj może, ile to %.

Pisane na szybkiego :D

Wody wg PW 16 powinienem dodać 35-40%, a że dziczyzna trochę wodnista to dałem mniej. Mogłem chyba dać jeszcze mniej.

Dwa kg mięsa. Dokładniej to 1.28kg mięsa z golonki cielaka po obróbce nożem i 0.84 dość tłustego podgardla po obróbce nożem.

Po około dobie kleistość mięsa cielaka była dobra, może po dwóch dobach było by lepiej. ale jak zmieliłem to się do rąk kleiło.

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziczyzna trochę wodnista

Nie mam doświadczeń żadnych z cielakiem.

Jednak mięso z dzika może zmylić.

 Kleistość może być bardzo wysoka, co nie przekłada się na trzymanie wody w funkcji temperatury.

Dlatego należy bardzo, ale to bardzo uważać przy parzeniu, żeby nie przeciągnąć. 

I dodać nieco mniej wody.

 

 

Wody wg PW 16 powinienem dodać 35-40%,

To jest woda w stosunku do III.  :thumbsup: 

Czyli w Twoim przypadku - wg 16 - powinno być 448 do 512ml !!!

A Ty dałeś 650ml  :facepalm: 

To cud, że i tak Ci wyszło  :clap: 

Wnioskuję z tego, że golonka z Cielaka nieźle trzyma wodę  :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest woda w stosunku do III. :thumbsup:

Do całości. Już wiem gdzie błąd :cool:

Do leberkäse daję wodę w stosunku do całości mięs i tu tez tak zrobiłem. Ale oki, pierwsze koty za płoty, następnym razem już będę pamiętał.

Ale parówki trzymają się w całości :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.