sawca Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2009 Witam Czy ktoś robił tą polędwicę, jeżeli tak to proszę o podanie ilości cukru brązowego dodawanego w tym przepisie. Autor postu nie podał niestety ilości cukru, a na PW nie odpowiada :sad:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476 Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2009 Dodam jeszcze w tym temacie, że przepis podaje użycie soli i peklosoli w ilościach 50 g oraz 5 g. Stosowana w Kanadzie i USA peklosól zawiera jednak w swoim składzie ponad 10 razy więcej nitrytu w porównaniu do naszej peklosoli :!: Jeśli zalewy nie chcesz robić na samej peklosoli, to sugeruję zrobienie jej w proporcjach często używanych przez forumowiczów (50:50, czy 40:60.) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2009 BonAir dzięki za podpowiedź. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2009 Na 1litr zalewy daje 4g cukru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Stycznia 2011 wczoraj przygotowałem 80dkg schabik b/k i w związku z tym że nie miałem danych odnośnie peklowania natarłem go na sucho 16g peklosoli .. prosze powiedzieć jak to się ma do tego przepisu .. czy moze wyjąć dzisiaj wymyć i jeszcze raz peklować ?? Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marko30 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Stycznia 2011 misza34, tutaj masz link dotyczący suchego peklowania, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Stycznia 2011 wczoraj przygotowałem 80dkg schabik A co to jest ten schabik. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zapewniam cię Vito-miks że nie jestem ignorantem . pewnie gdybym o 80 dkg kawałku schabu napisał - schab- to też by się ktoś znalazł co by napisał że to schabik Napisaliście koledzy 10 postów i tylko w żadnym mertyorycznie na zadane przezemnie pytanie Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Szczęście, że wszyscy ustawili wygaszanie.Dokładny przepis Ligawy na tę polędwicę masz tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476Misza, ta polędwica peklowana jest na mokro.Dostosuj tylko ilość naszej peklosoli, jak to sugerował Kol. BonAir.Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 15 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Stycznia 2011 A kto z koleżanek i kolegów po fachu pamięta luźno sznurowaną polędwicę łososiową w osłonce białkowej ?.Niby nic, a jednak. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzyka51 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Pamiętam i dlatego z kazdego świnibicia kilka sztuk zawsze robię,pychotka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2011 Witam, czy może ktoś dokładnie podać odnosnie tego przepisu na łososiową ile ma być peklosoli oraz ile zwykłej soli na 1L zalewy (chodzi mi o polską sół i peklosól bo w oryginalnym przepisie podobno jest mowa o peklosoli z innego kontynentu ? ). Czy ja dobrze rozczytałem w przepisie Ligwy, że osuszanie w wędzarni trwa 25-30 godz?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 12 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2011 kokos, drugi post w tym temacie. Osuszanie 2,5 -3,0 godziny Cytuj "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Października 2011 dobra osuszanie już wiem, ale nadal nie wiem ile zwykłej soli, a ile peklosoli na 1 L wody? Zapomniałem jeszcze zapytać czy 1 L zalewy jest przewidziany dla 1 kg mięsa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2011 dobra osuszanie już wiem, ale nadal nie wiem ile zwykłej soli, a ile peklosoli na 1 L wody? Zapomniałem jeszcze zapytać czy 1 L zalewy jest przewidziany dla 1 kg mięsa. Pozdrawiam Ja dałem Tak Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Cześć. Pozwólcie że odświeżę kotleta. Zrobiłem w następujący sposób: ułożyłem 2 kawałki schabu ciasno w naczyniu. Następnie zalałem wodą aż zakryje. Po wyciągnięciu mięsa i zlaniu wody do pojemnika z podziałką wyszło mi że potrzebuję 500ml solanki. Z przepisu Ligawy obliczam 50g soli + 5g instacure no1 czyli na nasze 55g peklosoli. Daję więc w zaokrągleniu 30g na solankę. Dodatkowo ok 2g cukru. Temperatura peklowania ok 5-7°C.Czy ktoś mi może odpisać czy postąpiłem właściwie? Dzięki. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 18 Listopada 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Daję więc w zaokrągleniu 30g na solankę. Dodatkowo ok 2g cukru. Temperatura peklowania ok 5-7°C. Do polędwicy używam 8 % solankę czyli na 0,5 l wody potrzeba 40 g peklosoli . Edytowane 18 Listopada 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golem74 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Czy poza cukrem i solą jakieś inne przyprawy sie do tej polędwicy daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Czy poza cukrem i solą jakieś inne przyprawy sie do tej polędwicy daje? Co prawda nie robiłem tej konkretnej, ale w pierwszym poście masz link do "oryginału".Jeżeli autor nie pisze nic o innych przyprawach to zapewne ich nie dodawał. Sam gdy robię wędzonki to nic prócz peklosoli nie dodaję bo chcę czuć smak mięsa nie przypraw.I tylko jedna uwaga nie pekluj w soli tylko peklosoli. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Stycznia 2021 I tylko jedna uwaga nie pekluj w soli tylko peklosoli. Solą się soli, peklosolą pekluje. Takie małe sprostowanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Do polędwicy używam 8 % solankę czyli na 0,5 l wody potrzeba 40 g peklosoli . W 2016 robiłeś jeszcze solankę na peklosoli Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Stycznia 2021 (edytowane) Od tamtej pory wiele się nauczyłem .Solanka to pojęcie ogólne.Nie da się peklować solą a solić peklososolą. A poza tym jak nazwiesz roztwór peklosoli i wody.? Peklosolanką?.Nie ma czegoś takiego,ale solenie to nie to samo co peklowanie. Edytowane 20 Stycznia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Stycznia 2021 jak nazwiesz roztwór peklosoli i wody.? Peklosolanką? Nie ,ja nazwę to zalewą peklującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Stycznia 2021 Od tamtej pory wiele się nauczyłem Jak każdy z nas - a przynajmniej Ci którzy naprawdę chcą się uczyć Peklosolanką? Ja tak właśnie piszę. Może to nie po Polskiemu ale przynajmniej wiadomo o co chodzi Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.