Skocz do zawartości

Polędwica łososiowa Ligawy- cukier?


sawca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś robił tą polędwicę, jeżeli tak to proszę o podanie ilości cukru brązowego dodawanego w tym przepisie. Autor postu nie podał niestety ilości cukru, a na PW nie odpowiada :sad:http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze w tym temacie, że przepis podaje użycie soli i peklosoli w ilościach 50 g oraz 5 g. Stosowana w Kanadzie i USA peklosól zawiera jednak w swoim składzie ponad 10 razy więcej nitrytu w porównaniu do naszej peklosoli :!:

Jeśli zalewy nie chcesz robić na samej peklosoli, to sugeruję zrobienie jej w proporcjach często używanych przez forumowiczów (50:50, czy 40:60.)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
wczoraj przygotowałem 80dkg schabik b/k i w związku z tym że nie miałem danych odnośnie peklowania natarłem go na sucho 16g peklosoli .. prosze powiedzieć jak to się ma do tego przepisu .. czy moze wyjąć dzisiaj wymyć i jeszcze raz peklować ??

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapewniam cię Vito-miks że nie jestem ignorantem . pewnie gdybym o 80 dkg kawałku schabu napisał - schab- to też by się ktoś znalazł co by napisał że to schabik :)

Napisaliście koledzy 10 postów i tylko w żadnym mertyorycznie na zadane przezemnie pytanie

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szczęście, że wszyscy ustawili wygaszanie.

Dokładny przepis Ligawy na tę polędwicę masz tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1476

Misza, ta polędwica peklowana jest na mokro.

Dostosuj tylko ilość naszej peklosoli, jak to sugerował Kol. BonAir.

Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Witam, czy może ktoś dokładnie podać odnosnie tego przepisu na łososiową ile ma być peklosoli oraz ile zwykłej soli na 1L zalewy (chodzi mi o polską sół i peklosól bo w oryginalnym przepisie podobno jest mowa o peklosoli z innego kontynentu ? ). Czy ja dobrze rozczytałem w przepisie Ligwy, że osuszanie w wędzarni trwa 25-30 godz?. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Cześć. Pozwólcie że odświeżę kotleta. Zrobiłem w następujący sposób: ułożyłem 2 kawałki schabu ciasno w naczyniu. Następnie zalałem wodą aż zakryje. Po wyciągnięciu mięsa i zlaniu wody do pojemnika z podziałką wyszło mi że potrzebuję 500ml solanki. Z przepisu Ligawy obliczam 50g soli + 5g instacure no1 czyli na nasze 55g peklosoli. Daję więc w zaokrągleniu 30g na solankę. Dodatkowo ok 2g cukru. Temperatura peklowania ok 5-7°C.

Czy ktoś mi może odpisać czy postąpiłem właściwie? Dzięki.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Daję więc w zaokrągleniu 30g na solankę. Dodatkowo ok 2g cukru. Temperatura peklowania ok 5-7°C.

 

Do polędwicy używam 8 % solankę czyli na 0,5 l wody potrzeba 40 g peklosoli .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

 

 

Czy poza cukrem i solą jakieś inne przyprawy sie do tej polędwicy daje?

Co prawda nie robiłem tej konkretnej, ale w pierwszym poście masz link do "oryginału".

Jeżeli autor nie pisze nic o innych przyprawach to zapewne ich nie dodawał. Sam gdy robię wędzonki to nic prócz peklosoli nie dodaję bo chcę czuć smak mięsa nie przypraw.

I tylko jedna uwaga nie pekluj w soli tylko peklosoli.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

I tylko jedna uwaga nie pekluj w soli tylko peklosoli.

Solą się soli, peklosolą pekluje. Takie małe sprostowanie.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do polędwicy używam 8 % solankę czyli na 0,5 l wody potrzeba 40 g peklosoli .

W 2016 robiłeś jeszcze solankę na peklosoli :tongue:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od tamtej pory wiele się nauczyłem :D .Solanka to pojęcie ogólne.Nie da się peklować solą a solić peklososolą. A poza tym jak nazwiesz roztwór peklosoli i wody.? Peklosolanką?.Nie ma czegoś takiego,ale solenie to nie to samo co peklowanie. :tongue:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od tamtej pory wiele się nauczyłem

Jak każdy z nas - a przynajmniej Ci którzy naprawdę chcą się uczyć ;)

 

 

Peklosolanką?

Ja tak właśnie piszę. Może to nie po Polskiemu ale przynajmniej wiadomo o co chodzi :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.