Skocz do zawartości

Produkcja bekonu


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

W przepisie na Wędzonkę Krotoszyńską jako surowiec podany jest "backs".

Co to takiego jest?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Element zapeklowanej półtuszy bekonowej (bekonu).

 

[ Dodano: Wto Lis 24, 2009 18:46 ]

Trochę dokładniej :wink: :

 

W wyniku poprzecznego (wzdłuż osi podłużnej półtuszy) podziału bekonu środkowego uzyskuje się:

— baksy, tj. górną środkową część połówki bekonowej z polędwicą, o długości minimum 45 cm i szerokości 18 - 20 cm oraz

— boczki (wymiary analogiczne),

Po dodatkowej obróbce przedniej części połówki bekonowej ze skórą otrzymuje się: karkówkę z częścią łopatki bez skóry i łopatkę bez kości ze skórą, o minimalnej masie 6,5 lbs = 3,0 kg.

Elementy bekonowe i części cięte przed zapakowaniem we wrappery owija się w gazę lub pergamin.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam do poprzedniej wypowiedzi, że na skutek specyficznego peklowania bekonu, "Wędzonka krotoszyńska" jest dosyć słona, ale krojona w cieniutkie plasterki, wspaniała.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam opisać przebieg?

Bardzo proszę. To są interesujace detale dawnej produkcji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Witam Wszystkich Użytkownikow forum i tą drogą składam życzenia Wesołych Świąt. Teraz do rzeczy: odgrzeję temat, ostatnio , w czasie rozbioru półtusz miałem okazję rozmawiać z pracownikiem pracującym w bekoniarni , w Krotoszynie w latach 60/70 ubieglego wieku, osoba ta troche inaczej opisywala rozbior tuszy niż wynikało by to ze skanów Maxella powyżej, mianowicie twierdzi On że z póltuszy wycinano schab z kością i usuwano kości żeber, reszta jak wyżej. Może było to spowodowane tym że akurat odbiorcą wtedy był hiszpan. Produkcja bekona niezmiernie mnie ciekawi ze względu na to że po świętach zamierzam popełnić taką wędzonkę. Będę wdzięczny za weselkie informacje na ten temat.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"colt" jeżeli masz "złoty kontakt" z byłym pracownikiem Krotoszyna- pielęgnuj go a powinieneś uzyskać multum informacji na temat obróbki i przeróbki nie tylko "baksów" .

PS

Mój znajomy, który też tam pracował nie doczekał chwili, w której ja na serio zainteresowałem się "Chałupniczym wędliniarstwem" ( proszę to określenie traktować z takim samym pietyzmem co ja) pozdrawiam i życz Ci samych wspanaiłych wyrobów jakie były za czasów "krotoszyna"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kontakt oczywiści pielęgnuję , lecz wiek i nadmiar wypitych trunków zrobiły u tego masarza troszkę spustoszenia :D .Myślę że już nigdy nie bedzie nam dane skosztowac tych specjałów w oryginalnych smakach, brak ówczesnych ras świń , odpowiednich pasz oraz technologii karmienia. Obecnie te świnki tylko wyglądają jak tamte, natomiast są to z reguły hybrydy, ktore zaprogramowano do krótkiego, lecz intensywnego zycia, podobnie jak kurczęta brojlery.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.