Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Niby tuszonka zalana smalcem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#21 jumbo

jumbo

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1314 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 09 gru 2011 - 20:32

W szybkowarze robię takie mięsko ze smalczykiem i galaretką od dawna już
Teraz pytanie czy to leżakowanie 3 miesięczne wpływa jakoś konkretnie na smak

P.s po co 10 gr na zawór ?

Tabasco . w poscie z lipca w tym temacie piszesz że nie wyszło , tylko pies się cieszył.
Ja prawie nie uzyskałem galaretki , bo wcześniej DUSIŁEM mięsko przez ok pół godziny , co skutkowało rozkładem kolagenu i niezwiązaniem się mięsa w klasyczną konserwę , tylko w wysoce smarowny wyrób.
Apropo's leżakowania , to w którymś z wielu postów napisanych na temat tego cudu , jakim jest tuszonka , chyba kolega Maxell przytoczył wypowiedż znajomego konserwiarza , który twierdził , że leżakowanie konserwy pozwala osiągnąć właściwy efekt smakowy
Jednak będę skracał czas leżakowania i organoleptycznie testował czy fachowiec miał rację .
W temacie 10 groszy kolega myth ma całkowitą rację , i bez obaw o sufit , mój szybkowar ma dodatkowy zawór bezpieczeństwa , zresztą gotowałem już z dwuzłotówką nóżki - 1 godzina .

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#22 Tabasco

Tabasco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 55 postów
  • MiejscowośćNiedojedziesz

Napisano 10 gru 2011 - 14:20

Tabasco . w poscie z lipca w tym temacie piszesz że nie wyszło , tylko pies się cieszył.


Nie wyszło bo robiłem to dokładnie tak jak jest opisane w pierwszym poście tego tematu , bez szybkowary a smarowidło szybkowarowe to już zupełnie co innego




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych