Muski Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1276 Opublikowano 19 Października 2021 (edytowane) czy na kg mięsa muszę dać 180gram peklosoli?Na 1 kg mięsa 18gram peklosoli Edytowane 19 Października 2021 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1277 Opublikowano 19 Października 2021 Jak robisz z przepisu z pierwszej strony to tam podane są przyprawy na 10 kg to nie tylko peklosól podziel przez 10 ale inne przyprawy też. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek0576 Opublikowano 21 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #1278 Opublikowano 21 Października 2021 Dziękuję ślicznie za podpowiedź, w sobotę pierwsze wędzonki i kiełbaska będą w dymie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patat Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1279 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Oczywiście Witam, na jakim oczku mieliłeś boczek bo bardzo podoba mi sie przekrój bez grubego tłuszczu. Pozdrawiam Paweł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patat Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1280 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Mam i ja swoją chłopską, pycha, ale 18 g peklosoli/ kg przy podpiekanej to za dużo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1281 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Kwestia smaku.Ja jestem slonolubny i daję 20 gramów. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1282 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Kwestia smaku.Ja jestem slonolubny i daję 20 gramów. Ja również podobnie jak Ty Karolu, daję 20g/kg. Robiłem parokrotnie próby z 17- ma i 18- ma gramami soli na 1kg. farszu, i wtedy kiełbasa smakowała mi "trawą morską", a lubię gdy kiełbasa smakuje kiełbasą, więc ..... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1283 Opublikowano 23 Grudnia 2021 smakowała mi "trawą morską" No, próbowałem trawę z lasów namorzynowych samodzielnie zerwanych - słone jak " lak " . U nas 18g/kg pewnie mam jakąś bardziej słoną peklosól Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #1284 Opublikowano 23 Grudnia 2021 ale 18 g peklosoli/ kg przy podpiekanej to za dużoa gdzie w przepisie jest mowa o podpiekaniu ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek0576 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1285 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Witam szanowne grono, jutro zamierzam wędzić kiełbaskę chłopską ,po tym chcę ją sparzyć,jak długo i w ilu stopniach,mam to zrobić żeby ją kasumować z radością? Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1286 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Przy odpowiednim kolorze parzymy kiełbasę 20min w 75stC po tych czynnościach Pierwszy post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek0576 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1287 Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Śliczne dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fasmamut Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1288 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Witam. No i ja wypróbowałem przepis tylko 5kg. Słaba nadziewarka ale dało radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1289 Opublikowano 23 Września 2022 Jelita już nabite, ahhh ten zapach farszu, już nie mogę się doczekać degustacji.Robota szła bardzo sprawnie, ani razu jelito nie pękło. Maszynką nawet fajnie się nabijało, dzięki dłuższemu lejkowi nie było problemu z dostającym się powietrzem. Kiełbaskę dałem do lodówki, owinalem szczelnie folią by nie wyschła i jutro wedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1290 Opublikowano 24 Września 2022 (edytowane) Dziś udało mi się wcześniej skończyć robotę i i o 12 zabrałem się za wedzenie. O godzinie 10:30 żona nawinęła kiełbaskę na kije do osadzania, o 12 rozpaliłem wędzarnie, wygrzewałem do 12:30. Następnie osuszałem 30 minut, nie wiem czy to normalne ale jelito już było suche po osadzeniu, jest to możliwe? Kiełbaskę wędziłem przez 3h w temperaturze 45-55 stopni, starałem się utrzymywać 50. Wędziłem do koloru, parzenie tak jak w przepisie szczepana. Kiełbaska wyszła w smaku bardzo dobra, jelito nie jest tak miękkie jak w kupieckich, nie wiem czy da się uzyskać taki efekt, ale również nie przeszkadza i śmiało można je zjeść. Edytowane 24 Września 2022 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1291 Opublikowano 24 Września 2022 w smaku bardzo dobra Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1292 Opublikowano 24 Września 2022 jelito nie jest tak miękkie jak w kupieckich, nie wiem czy da się uzyskać taki efekt Podstawowy warunek to :nabijanie w dniu wędzenia osadzanieosuszanie - wszystko w jednym ciągu.Pomiedzy naturalnym jelitem a cząsteczkami mięsa zachodzi proces adhezji w trakcie którego jelito grubieje i zaczyna przylegać do mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1293 Opublikowano 24 Września 2022 (edytowane) Tego warunku właśnie nie spełniłem, ale naprawdę nie mogę narzekać na te jelito. Nie jet wcale dokuczliwe ale też nie idealne, ale szczerze to spodziewałem się dużo gorszego efektu.Następnym razem część kiełbasy będę wędził 4 godziny i podpieke w wędzarni. Powinna być jeszcze lepsza. Edytowane 24 Września 2022 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1294 Opublikowano 24 Września 2022 będę wędził 4 godziny i podpieke w wędzarni. Powinna być jeszcze lepsza Zdziwisz się ale smak będzie innej kiełbasy , czy lepszej raczej innej Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #1295 Opublikowano 24 Września 2022 Właśnie o to porównanie mi chodzi, chce część uwedzic mocniej, być może jeszcze bardziej będzie pieściła moje podniebienie Już mam zlecenia w rodzince na tą kiełbaskę, szybko im zasmakowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wedrowycz Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1296 Opublikowano 27 Lutego 2023 Super przepis, wyszła za pierwszym razem, nadaje się bardzo dobrze jako biała parzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #1297 Opublikowano 27 Lutego 2023 jako biała parzona. Biała to biała, mamy inny skład i przyprawy ale każdą cienką kiełbasę można zrobić "na biało". Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1298 Opublikowano 1 Marca 2023 (edytowane) Biała to biała, mamy inny skład i przyprawy ale każdą cienką kiełbasę można zrobić "na biało". Czyli nie biała kiełbasa tylko kiełbasa zrobiona "na biało". Albo raczej "na szaro". Edytowane 1 Marca 2023 przez romk Cytuj Romk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1299 Opublikowano 1 Marca 2023 Po prostu, kiełbasa parzona niewędzona lub parzona na "biało". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #1300 Opublikowano 1 Marca 2023 jednym słowem a'la chłopska Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.