Ewelinka88 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Od jakiegoś czasu sporo się słyszy na temat przewagi noży ceramicznych nad stalowymi. Jednni mówią, że bardziej ostre, inni że zdrowsze (nie wchodzą w reakcję z pożywieniem, spokojnie można kroić nimi sałatę, obierać ogórki od dowolnej strony etc...) Chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldi1961 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Witam, ceramika, piękna sprawa, ceny też piękne, a jak szybko się tłucze. Cytuj Pozdrawiam zadymiaczy - smakoszy.Skype: waldi19612 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Jednni mówią, że bardziej ostre, inni że zdrowsze (nie wchodzą w reakcję z pożywieniem, spokojnie można kroić nimi sałatę, obierać ogórki od dowolnej strony etc...) Wszystko prawda tylko jak go wyszczerbisz, to idzie do śmieci. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karla Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Ja osobiście kupiłam taki nóz i jestem bardzo z niego bardzo zadowolona. Wszysko jak opisane bardzo ostry i sie nie klei . Potem podeśle wam link na te noże jak znajde je i oczywiście jak was interesują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Drogie, mniej wytrzymałe....To są niewątpliwie ich spore wady, ale co ze zdrowiem??? Mimo wszystko się zastanawiam. Karla podaj proszę linka, noża który sobie sprawiłaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Trochę drogie i niepraktyczne bo kruche Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malek.aga Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Moja teściowa sprawiła sobie takie ceramiczne ale nie pamętam firmy. Na prawde robią wrażenie swoją skutecznością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Trochę drogie i niepraktyczne bo kruche Sorry ale nie rozumiem, czy przy obieraniu i krojeniu np owoców i warzyw kruchość ma znaczenie? Chodzi mi o to że używając noża ceramicznego nie tracisz substancji odżywczych i witamin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Ewelinka88 Kruche to znaczy kruche.Zdarza się że nóż spadnie na podłogę a tam leży sobie gres i się wyszczerbi i do wyrzucenia.A nóż ze stali nawet jak spadnie to nawet jak się stępi to go można naostrzyć a ceramicznego nie.Niepraktyczny co nie znaczy ,że niedobry. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karla Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Przesyłam link dla zainteresowanych, który znalazłamhttp://allegro.pl/item868495717_noz_ceramiczny_data_ceramic_z_bialym_ostrzem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malek.aga Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Grudnia 2009 arkadiusz są wyspecjalizowane firmy ostrzące diamentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Grudnia 2009 Chodzi mi o to że używając noża ceramicznego nie tracisz substancji odżywczych i witamin... IMHO marketingowy bełkot mający na celu wyciągnięcie kasy. Dziwię się że jeszcze nie sprzedają tego w Mango. :lol: Dobry nóż to taki, który można naostrzyć. :idea: Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Grudnia 2009 RaV22, masz zupełną rację! Też tak uważam. Nie ma to jak porządny, stalowy, dobrze naostrzony nóż! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 30 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Grudnia 2009 ceramiczne najlepiej doniczki , hejJo mom moje noże pierwy ze stali i są ostre jak brzytwa :grin:Trzeba ino onie dbać i zawsze będą dobrze służyćPozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Mam komplet 4 nozy ceramicznych . Sa zajebi... U mnie uzywam tylko ja .Ostre jak zyletki ,mozna kroic poledwice lososiowa na milimetrowe plasterki , sery itd... bez klopotow z przyklejaniem sie do nozaRaczej nie nadaja sie do otwierania konserw ,rzucania nimi czy zwyklego trybowania .do tych czynnosci uzywajmy raczej stalowych dobrych i ostrych nozy ,polecam ze stali damascenskiej :wink: ps mozna ostrzyc na oselkach takich jak do nozy japonskich tyle ze za oselke dalem 44funty :rolleyes: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Grudnia 2009 ja mam noże friskas i stalka tej samej firmy + kamień japoński oraz dbałość o nóż = nóż jak żyletka :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewelinka88 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Grudnia 2009 A co myślicie o nożu polecanym przez Karlę? http://allegro.pl/item868495717_noz_ceramiczny_data_ceramic_z_bialym_ostrzem.html Czy lepiej wydać kilka stówek na nóż Kyocera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Grudnia 2009 dla mnie to bardziej nóż do kuchni a nie do rozbioru lub wykrawania :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Grudnia 2009 A co myślicie o nożu polecanym przez Karlę? http://allegro.pl/item868495717_noz_ceramiczny_data_ceramic_z_bialym_ostrzem.html Czy lepiej wydać kilka stówek na nóż Kyocera? Za tą kwotę kupisz cały zestaw (około 10 szt) bardzo dobrych noży firmy Polkars, polskiej firmy z wieloletnim doświadczeniem, większość pracowników tej firmy wcześniej pracowało w Gerlachu, więc coś tam o nożach wiedzą ;-). Polecam te noże, bo są łatwe w ostrzeniu i można na nich trenować ostrzenie bez presji zniszczenia i wielkiej straty materialnej. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Grudnia 2009 moim zdanie myślę że DICK, SWEEDED, FRISKAS, MORA, FISCHER, POLSUS tymi nożami pracowałem i to są noże do masarskiej grupy, chociaż mają też wersje kuchenne. W domu zawsze moja żona krzyczała "mam rzeźnika w domu a noże tępsze niż blacha"Po zakupie noży które ja kupiłem padło stwierdzenie "a teraz ostre jak żyletki, chcesz abym palce straciła?" po miesiącu teraz sama na stalce "klekocie" ostrzy i krzyczy że noże muszą być jak żyletki i zaraziła tym wywodem swoją matkę a poniekąd moją teściówkę :lol: :lol: :lol: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Grudnia 2009 arkadiusz są wyspecjalizowane firmy ostrzące diamentem. Tylko to jest droga impreza a stalowy sobie sam naostrzę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BabciaZosia Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Prawda jest taka że wszyscy macie rację. Wszystko zależy od tego do czego potrzebujemy nóż. Moim zdaniem oba powinny mieć swoje miejsce w kuchni. Jeśli chodzi o drogie ostrzenie noża, to przyznam, że mój mam od 1,5 roku i nie wymaga jeszcze takiej czynności. Wszystkim życzę pomyślności w Nowym Roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor1607 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Co do noży ceramicznych - nadają się tylko do warzyw i owoców. Nie nadają się do rozbierania mięsa ponieważ bardzo łatwo je stępić. Mam dwa, do owoców idealne, niestety jeden moja tesciowa wzięła do rozbioru kurczaka..no i po nożu. Nie jest już taki ostry, ostrzenie jest nieopłacalne. Suma sumarum noże stalowe dobrej firmy są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Myślę że zdecydowanie za drogie. Używam z powodzeniem noży tej firmy. Bez zastrzeżeń. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Hallo!!!! Mam te i te ,metalowe od czasu do czasu ostrze,ceramicznych jak je posiadam (2 lata) jeszcze nie ostrzylem ,nie ma potrzeby -sa OSTRE Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.