Skocz do zawartości

Nóż stalowy czy ceramiczny?


Ewelinka88

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu sporo się słyszy na temat przewagi noży ceramicznych nad stalowymi. Jednni mówią, że bardziej ostre, inni że zdrowsze (nie wchodzą w reakcję z pożywieniem, spokojnie można kroić nimi sałatę, obierać ogórki od dowolnej strony etc...)

 

Chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat.

 

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trochę drogie i niepraktyczne bo kruche

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewelinka88 Kruche to znaczy kruche.Zdarza się że nóż spadnie na podłogę a tam leży sobie gres i się wyszczerbi i do wyrzucenia.A nóż ze stali nawet jak spadnie to nawet jak się stępi to go można naostrzyć a ceramicznego nie.Niepraktyczny co nie znaczy ,że niedobry.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi o to że używając noża ceramicznego nie tracisz substancji odżywczych i witamin...

IMHO marketingowy bełkot mający na celu wyciągnięcie kasy. Dziwię się że jeszcze nie sprzedają tego w Mango. :lol: Dobry nóż to taki, który można naostrzyć. :idea:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ceramiczne najlepiej doniczki , hej

Jo mom moje noże pierwy ze stali i są ostre jak brzytwa :grin:

Trzeba ino onie dbać i zawsze będą dobrze służyć

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam komplet 4 nozy ceramicznych . Sa zajebi...

U mnie uzywam tylko ja .Ostre jak zyletki ,mozna kroic poledwice lososiowa na milimetrowe plasterki , sery itd... bez klopotow z przyklejaniem sie do noza

Raczej nie nadaja sie do otwierania konserw ,rzucania nimi czy zwyklego trybowania .

do tych czynnosci uzywajmy raczej stalowych dobrych i ostrych nozy ,polecam ze stali damascenskiej :wink:

 

ps mozna ostrzyc na oselkach takich jak do nozy japonskich tyle ze za oselke dalem 44funty :rolleyes:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam noże friskas i stalka tej samej firmy + kamień japoński oraz dbałość o nóż = nóż jak żyletka :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dla mnie to bardziej nóż do kuchni a nie do rozbioru lub wykrawania :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co myślicie o nożu polecanym przez Karlę? http://allegro.pl/item868495717_noz_ceramiczny_data_ceramic_z_bialym_ostrzem.html Czy lepiej wydać kilka stówek na nóż Kyocera?

Za tą kwotę kupisz cały zestaw (około 10 szt) bardzo dobrych noży firmy Polkars, polskiej firmy z wieloletnim doświadczeniem, większość pracowników tej firmy wcześniej pracowało w Gerlachu, więc coś tam o nożach wiedzą ;-). Polecam te noże, bo są łatwe w ostrzeniu i można na nich trenować ostrzenie bez presji zniszczenia i wielkiej straty materialnej.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moim zdanie myślę że DICK, SWEEDED, FRISKAS, MORA, FISCHER, POLSUS tymi nożami pracowałem i to są noże do masarskiej grupy, chociaż mają też wersje kuchenne.

 

W domu zawsze moja żona krzyczała "mam rzeźnika w domu a noże tępsze niż blacha"

Po zakupie noży które ja kupiłem padło stwierdzenie "a teraz ostre jak żyletki, chcesz abym palce straciła?" po miesiącu teraz sama na stalce "klekocie" ostrzy i krzyczy że noże muszą być jak żyletki i zaraziła tym wywodem swoją matkę a poniekąd moją teściówkę :lol: :lol: :lol:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz są wyspecjalizowane firmy ostrzące diamentem

.

 

Tylko to jest droga impreza a stalowy sobie sam naostrzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prawda jest taka że wszyscy macie rację. Wszystko zależy od tego do czego potrzebujemy nóż. Moim zdaniem oba powinny mieć swoje miejsce w kuchni.

 

Jeśli chodzi o drogie ostrzenie noża, to przyznam, że mój mam od 1,5 roku i nie wymaga jeszcze takiej czynności.

 

Wszystkim życzę pomyślności w Nowym Roku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do noży ceramicznych - nadają się tylko do warzyw i owoców. Nie nadają się do rozbierania mięsa ponieważ bardzo łatwo je stępić. Mam dwa, do owoców idealne, niestety jeden moja tesciowa wzięła do rozbioru kurczaka..no i po nożu. Nie jest już taki ostry, ostrzenie jest nieopłacalne. Suma sumarum noże stalowe dobrej firmy są najlepsze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.