Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Co zrobić z owocami


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 268 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 30 sie 2007 - 11:18

Katarek!
Dzięki za pomoc.A co zrobić z owocami ( np.czarna porzeczka,żórawina)po zlaniu nalewki.W nich pozostaje sporo soku i alkoholu!

#2 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 30 sie 2007 - 14:21

Macerować jeszcze raz z dodatkiem cukru. Nalewka będzie troszkę gorsza.
A po jej wypiciu owoce też zjesz.

#3 kusy

kusy

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 268 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 30 sie 2007 - 14:22

Myślałem że da się je wycisnąć wyciskarką do soków. :question:

#4 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1060 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 30 sie 2007 - 14:24

Pewnie, ze się da wycisnąć. Ale po co? Nie wyjdzie Ci klarowne a i tak spożyjesz.

#5 katarek

katarek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 31 sie 2007 - 08:43

Z cytryną czy pomarańczą to nie próbowałem...
Ale np. żurawinę to po odciśnięciu zalałem jeszcze raz samą wódką 40% - i wyszło coś na kształt Finlandia Crannberies (czy jak to się tam nazywa) tylko lepsze! :)
Inne owoce to przeważnie wyciskam, ewentualnie zalewam jeszcze raz czymś słabszym (wódka) i łączę to z poprzednim nalewem.

#6 klodek4

klodek4

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 195 postów
  • Miejscowośćelda/alicante-hiszpania

Napisano 14 paź 2011 - 12:52

Jestem za macerowaniem, bo ten temat mnie też męczy

#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4659 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 paź 2011 - 19:58

Wymacerowane w cukrze i alkoholu owoce po dobrym odcedzeniu zalewam częścią wody kalkulowaną uprzednio do nalewki. Wszystkie płyny na końcu łączę.
Z pozostałych owoców robię pyszną, korzenną marmoladę do mięs i pasztetów.

#8 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1562 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 14 paź 2011 - 20:54

Ja z owoców po nalewkowych robię "Babie Lato", czyli to co było w danym roku przerobione (zawsze tylko jeden raz) , zalewam 40% alkoholem, czekam do grudnia, wówczas zlewam. Próbuję i ewentualnie dosładzam.
Potem czekam, aż grawitacja zrobi swoje i na wiosnę jest już klarowne.
Nie ma nic gorszego jak mętna nalewka, :devil:

#9 Alltid

Alltid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów

Napisano 17 paź 2011 - 10:35

Owoce z nalewek zalewam białym winem Bianco z Biedronki lub własnym wytrawnym najmniej na 2 tygodnie w słoikach.
Mogą stać i nie psują się! :smile:
Potem zlewam pyszne wino do butelek.

lub dodaję do dobrze fermentującego wina
lub do wina grzanego
lub do ciasta
:cool:

#10 pioro

pioro

    Stały bywalec

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 208 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 21 wrz 2012 - 14:56

A co zrobić z owocami

Śliwki so robienia nalewki przecinam tylko na pół i wyjmuję pestki ktore zalewam osobno a następnie pozostałe po nalewce śliwki podsuszam i są doskonałe do pogryzania w długie zimowe wieczory zamiast chipsów

#11 PanBoczek

PanBoczek

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1644 postów

Napisano 21 wrz 2012 - 15:15

Ostatnio złapał mnie ten sam problem co w temacie :) co zrobić z pozostałościami po robieniu nalewki?
Owoce owocami.. ale żeby tych procentów ukrytych nie tracić ;) kilka pomysłów:
-nalewka wiśniowa;
wiśnie po odcedzeniu zasypać cukrem i poczekać :) kiedy będzie okazja, żeby uszczęśliwić ukochaną - wyjmujemy wiśnie z powstałego syropu.. zanurzamy je w czekoladzie i mamy alkoholowe wiśnie w czekoladzie
syrop łączymy z winem musującym i... romantyczny wieczór gotowy :grin:
-nalewka truskawkowa;
nie udało mi się cukrem pozbawić ich ogromnej mocy :P widać polubiły szum w ich truskawkowych główkach, więc jak wyżej - zasypane w słoju cukrem, może nawet lepiej syropem cukrowym z przyprawami :thumbsup:
Podawać do lodów, lub dzieciom na ból zęba (:lol: żarcik)
-nalewka gruszkowa;
pozostałe owoce przetrzeć przez sito, robiąc mus-pastę.. doprawiać miodem i trzymać na zimę jako sos do naleśników

Owoce z nalewek zalewam białym winem Bianco z Biedronki lub własnym wytrawnym najmniej na 2 tygodnie w słoikach.
Mogą stać i nie psują się!
Potem zlewam pyszne wino do butelek.

:clap: :clap: :clap: co za wspaniały pomysł.. może jednak zrobię po Twojemu :) Pozdrawiam

#12 b.b tulipan

b.b tulipan

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 587 postów
  • Miejscowośćdolnośląskie.

Napisano 21 wrz 2012 - 18:05

Jako że i ja ten temat mam na stole to robię to tak. Wszystkie owoce po nalewkach przepuszczam przez sokowirówkę, łączę razem w taki mus. Moja Janeczka dodaje do wieczorowej herbatki a większa część jest przeznaczona na ciasto zwane pijakiem. :thumbsup:

Ktoś podrzucił temat naleśników, popróbujemy. :clap:

#13 arkawroc

arkawroc

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 03 paź 2012 - 12:42

został mi agrest i tak zastanawiam sie co z nim zrobić? wywalić szkoda a zjeść za dużo. a gdyby tak zrobić agrest w czekoladzie?

#14 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 8028 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 paź 2012 - 17:22

został mi agrest i tak zastanawiam sie co z nim zrobić?


O tej porze , chyba że masz agrest jesienny . :grin: :lol: . Po moim śladu nie ma .


Gorąco pozdrawiam

#15 arkawroc

arkawroc

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 03 paź 2012 - 18:54

mój się jeszcze uchował w 2 słojach po prostu przez zapomnienie. Właśnie roztapiam czekoladę gorzką i zobaczę co wyjdzie

#16 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 262 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 19 lis 2012 - 16:17

Śliwki ponalewkowe przerobiłem dzisiaj na "pijane śliwki w czekoladzie" :thumbsup:


Dołączona grafika

Dołączona grafika

#17 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 881 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 19 lis 2012 - 16:37

Super pomysł,mam jeszcze to tez sobie zrobię :lol:
Ostatnio robiłam królika w sosie śliwkowym (ponalewkowym)-chyba był dobry,bo chwalili :lol:

#18 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 4090 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 19 lis 2012 - 16:46

Śliwki ponalewkowe przerobiłem dzisiaj na "pijane śliwki w czekoladzie" :thumbsup:

Ale świetny pomysł.. :thumbsup:

#19 pioro

pioro

    Stały bywalec

  • Dyskusyjny Klub Absolwentów SDM
  • 208 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 19 lis 2012 - 17:49

Śliwki ponalewkowe przerobiłem dzisiaj na "pijane śliwki w czekoladzie"

moje śliwki dopiero są po 2 zlewaniu wiec jeszcze muszą z miesiąc poleżeć w słoju, ale pomysł z czekoladą ciekawy myślę że dla innych owoców też :clap: :clap: :clap:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1901 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 lis 2012 - 17:56

JA zanim poleje czekolada, faszeruje je kremem czekoladowy, przymrazam lekko aby nie uciekal i wtedy dopiero polewam czekolada. Potwierdza, bardzo smaczne




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych