Skocz do zawartości

rozbiór i wykrawanie szynek


Rekomendowane odpowiedzi

Opis dotyczy szynek do produkcji wędzonek w latach 60-70-tych . Synki bez kości ze okrywą tłuszczu i skórą, były obrabiane, przeważnie odcięty był zespół mięśni pośladkowych z niewielkim odcinkiem mięśnia dwugłowego - z których była robiona ogonówka jako wędzonka .Pozostałe mięśnie - półbłoniasty, półścięgnisty, dwugłowy z częścią mięśnia brzuchatego tworzyły zespół mięśni na szynkę dużą zwaną -dyszka . Z mięśnia czterogłowego robiona była szynka mała tzw. -myszka . ale to stare dzieje. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Wreszcie jest! W zasadzie powinno to sie znaleźć w dziale filmy znalezione w necie, ale szkoda aby "zginęło w tłumie"! Zbyt cenny to materiał dla początkujących.

Polecam:

Rozbiór tylnej nogi wieprzowej

Rozbiór przedniej nogi wieprzowej

Muza fajna, ale gdyby tak dodać mały komentarz lub napisy opisujące wykrawane mięśnie byłoby super.

Serdeczne dzięki Beiot!

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Wreszcie jest! W zasadzie powinno to sie znaleźć w dziale filmy znalezione w necie, ale szkoda aby "zginęło w tłumie"! Zbyt cenny to materiał dla początkujących.

Polecam:

Rozbiór tylnej nogi wieprzowej

Rozbiór przedniej nogi wieprzowej

Muza fajna, ale gdyby tak dodać mały komentarz lub napisy opisujące wykrawane mięśnie byłoby super.

Serdeczne dzięki Beiot!

Co mam zrobić, aby ten film obejrzeć?

Jest dla mnie programowo niedostępny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.