Skocz do zawartości

własna masarnia-wędzarnia


Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Zadymiaczy!

 

Od kilku lat wyrabiam wędliny na potrzeby własne oraz znajomych, dlatego coraz częściej myślę o otworzeniu małej masarni.

Czy ktoś z forumowiczów posiada taką działalność? Może ktoś się orientuje jakie wymogi trzeba spełniać odnośnie Inspekcji Weterynaryjnej czy Sanepidu?

Pod tę działalność chciałbym zagospodarować garaż o pow 80m2 oraz taki sam plac przeznaczony pod ewentualną rozbudowę.

Jak myślicie czy kwota rzędu 100.00-150.00 wystarczy na start?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdaję sobie z tego sprawę.

Tak naprawdę, to kwota ta, niestety, jest kroplą w morzu. Chyba, że masz już częśc sprzętu i przygotowane pomieszczenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jager25,

Pytasz jaki kapitał? Jak udasz się do Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej i poprosisz o wykaz wymagań weterynaryjnych dla potrzeb nowo otwieranej działalności, wówczaas przekonasz się, jakie są twoje potrzeby.

Wypisujesz sobie wszystko i po kolei próbujesz realizować (faza projektowania) uwzględniając ceny, które otrzymasz od wszystkich, którym trzeba zapłacić.

W ten sposób tworzy się suma, która jest potrzebna do realizacji projektu.

Powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zanim rozpatrzysz ten pomysł polecam literaturę:

Dz.U. nr 59 poz. 415 z 2006

Dz.U. nr 17 poz. 127 z 2006

Rozporządzenie UE 178/2002

Rozporządzenie UE 852/2004

Rozporządzenie UE 1774/2002,

Rozporządzenie UE 854/2004

Rozporządzenie UE 1441/2007

Rozporządzenie UE 853/2004

Rozporządzenie UE 1/2005

 

Jak po tej lekturze podtrzymasz swoją decyzję to chętnie pomogę, ponieważ uczestniczyłem w rozbudowie zakładu mięsnego i coś nie coś liznełem :rolleyes: :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.