Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Drewno topolowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 kabanos

kabanos

    Początkujący

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 12 postów
  • Miejscowośćchorzów

Napisano 01 lis 2006 - 14:26

Witam Wszystkich.
Chciałbym się dowiedzieć jaka jest wartość drewna topolowego do naszych wędzarniczych celów? Obecnie likwiduje się wiele nasadzeń tych drzew z lat siedemdziesiątych i stosunkowo łatwo to drewno pozyskać.
Pozdrawiam

#2 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 01 lis 2006 - 17:11

Witaj kabanos
Możesz stosować drzewo topolowe do rozgrzewania komory wędz Ale zaopatrz się w wióry dębowe lub olchowe
Pozdrawiam

#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5106 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 01 lis 2006 - 17:52

Była już dyskusja CZYTAJ http://f.kuchnia.o2....5620&start=8100
Nie polecam drzewo bezwartosciowe Nie wiem dlaczego Szczepan to poleca . Samo ogrzanie wędzarni tym drzewem nic nie daje W moim wędzeniu stosuję zasadę rozgrzanie wędzarni i zgromadzenie odpowiedniej ilosci żaru w wędzarni tak by w czsie osuszania nie dokladać drewna i nie powodować nie potrzebnego w tym czasie zadymienia wędzarni.Pozdrawiam

#4 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 01 lis 2006 - 18:28

Witaj Dziadek
Osobiście nie używam topoli ,ale do rozgrzewania komory może być jako tani opał
na pewno nie wpływa negatywnie na wędzonki
Pozdrawiam

#5 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 01 lis 2006 - 18:32

Witaj Dziadek
Osobiście nie używam topoli ,ale do rozgrzewania komory może być jako tani opał
na pewno nie wpływa negatywnie na wędzonki
Pozdrawiam

... na moje wyroby wpływa negatywnie :rolleyes: ... drewno orzecha włoskiego również :mellow: :rolleyes:

pzdr

#6 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 01 lis 2006 - 18:38

Dodam jeszcze że spala się dużo więcej topoli
wziąłem tylko pod uwagę jako tanie paliwo
Pozd

#7 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 01 lis 2006 - 18:46

CefPaul ; Pisałem do rozgrzania komory a wędzimy wiórkami
Pozd

#8 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5106 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 01 lis 2006 - 19:49

Topola mokra lub nie dosuszona wydziela nieprzyjemny zapach sucha spala sie jak słoma lub papier pozostaje po niej tylo troche popiołu żadnego żaru .Nie widzę sensu jej używania , żadnego żaru a posypanie jej wiorkami wytworzy dużo dymu i jak pogodzić mokre wedzonki lub kiełbasy z takim sposobem wędzenia ,chyba że lubimy okopcone a nie uwędzone wyroby.Pozdrawiam

#9 Gość_ChefPaul_*

Gość_ChefPaul_*
  • Goście

Napisano 01 lis 2006 - 20:21

... @ Dziadek
... czy rozgrzewasz wędzarnię przesuszoną brzozą :question: ... (wiórków nie używam) ciąg dalszy to grusza, wiśnia, olcha lub dębina

pzdr

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5106 postów
  • Miejscowośćz Narwi

Napisano 01 lis 2006 - 20:35

Mam do dyspozycji drewno jakie można uzyskać na działkach -grusza ,jabłoń wiśnia , i trochę olchy zakupionej i tym drewnem rozgrzewam wedzarnię gromadząc tyle żaru by wystarczyło to na osuszanie wedlin, prawie beż dymu Ma się rozunieć że dopiero wtedy wieszam wędliny do wedzarni. Po obsuszeniu wystarczy 3-4 grube szczapy włożyć na żar zmniejszyć szybrem dopływ powietrza prawie do minimum i mamy tyle dymu że praktycznie starcza to na uwędzenie.Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych