pis67 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Przepis na roladę z polędwiczką. Surowiec boczek skórowany - płat około30x35cm polędwiczka wieprzowa średniej wielkości farsz 15dkg wp.kl.III sitko 4mmx2, 35 dkg wp. kl.II sitko 8mm + peklosól 9g +woda 20 ml dobrze wyrobić z przyprawami razem około 0,5kg boczek i polędwiczka zapeklowane w solance 30dkg peklosoli i 3l wody przez 6-7 dni w temp.4-6 stopni. Moczenie ok. 3 godz. w zimnej wodzie . Ociekanie i wysuszenie powierzchni 12-24 godz w temp 4-6 stopni przyprawy do farszu pieprz 2g papryka słodka 5g żelatyna 5g Po osuszeniu boczek nacinamy w kratę i lekko tłuczemy tłuczkiem. Z polędwiczką postępujemy podobnie. Na boczku układamy posiekany czosnek - 2 ząbki lub wg. uznania gorczyca 5g suszony lub świeży szczypiorek wg. uznania Następnie na boczek nakładamy starannie wyrobiony farsz i polędwiczkę. Zawijamy roladę i starannie sznurujemy. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną olejem. Na dno lejemy pół szklanki wody. Roladę przykrywamy folią aluminiową, którą zdejmujemy po godzinie pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i w tejże temp. pieczemy nieco ponad dwie godziny do osiągnięcia wewnątrz rolady temp. 68-72 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy w chłodnym miejscu. Wystudzoną roladę oczyszczamy z tłuszczu i galaretki, zdejmujemy sznurek i ... :shock: Rolady boczkowe można też wykona w wersji wędzonej parzonej i wędzonej pieczonej. A przyprawy, co kto lubi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jak widać banicia przynosi też pozytywne skutki :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Jak widać banicia przynosi też pozytywne skutki Ja nie byłem i nie jestem banitą z wyboru, tylko z konieczności. Dlatego na boczku dużo kombinowałem z boczkiem. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Stycznia 2010 : :grin: mrgreen: :grin: To gratuluję tego boczku na boczku :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Tak to jest, jak czasem kliknę nie w ten klawisz. No ale to historia. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2010 przepis szczegółowy wkrótce :grin:No to czekam :smile: Na zdjęciu wygląda tak,że bez "popitki" można jeść :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2010 WitamŁadnie wygląda To jakby Zylc tylko wypełnienie troszkę inne, nie samo mielone mięsko. Też robiłem na święta wg Andrzeja-Bagno z kursu SDM.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=114091#114091 PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Stycznia 2010 ... polędwicę można zamarynować w winie z rozmarynem, boczek normalnie zapeklować ... wędzić w gorącym dymie ... moim (rosyjskim) Gościom, bardzo taka "kombinacja" smakowała pozdrawiam smakowicie, a Koledze Pis67 gratuluję eksperymentów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Stycznia 2010 razem około 0,5kg boczek i polędwiczka zapeklowane w solance 30dkg peklosoli i 3l wody przez 6-7 dni w temp.4-6 stopniPis'u powiedz proszę czy wzorujesz się przy peklowaniu przepisem, tabelą, na oko, na wagę, posiadanym naczyniem do peklowania ? tak pytam kolego z czystej ciekawości i bez żadnych podtekstów :grin: Piękny wyrób, robię taki wędzony pieczony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Stycznia 2010 A mnie szkoda polędwiczki do roladyTo kwestia gustu. W moim przekonaniu poledwiczka w "kołderce" z boczku jest o wiele lepsza (smakowitość, soczystość) niż przygotowana solo. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Stycznia 2010 A ja mam pytanie z innej beczki. Zawsze jak widzę wyrób w ten sposób związany zastanawiam się jak się to robi. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Stycznia 2010 zastanawiam się jak się to robi.Bierze się sznurek i ....... :shock: się wiąże :grin: . A na poważnie to pewnie w SDM tego uczą - widziałem też kiedyś instrukcję na stronie głównej (sory - :rolleyes: nie chce mi się szukać). No dobra - już znalazłem :grin: : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2010 No dobra - już znalazłem : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=287Przyjrzyj się uważnie. To nie jest to samo wiązanie. Mnie chodzi właśnie o takie jak na zdjęciach PISa. A konkretnie o te dodatkowe sznurki "wzdłuż" rolady. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Stycznia 2010 arkdom, jak sznurujesz z dwóch stron /nazwę to przeplatanie/ to jaki problem jest by tak zrobić na 4 razy czy 6 jak wyrób ma być do Ginnesa :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Stycznia 2010 A konkretnie o te dodatkowe sznurki "wzdłuż" rolady. Myślę że pis67 się wypowie . Moim zdaniem można je dołożyć , nawet tak gęsto że powstanie siatka . Pewno chodziło o to , by z rolady za bardzo nie " uciekały soczki " Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Stycznia 2010 pis67, spróbuj następnym razem taki boczek przekroić na grubości /tak jak pokazywał Dziadek/ i owinąć całość dookoła. :lol: zresztą co ja będę Ciebie uczyć :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan_kacz Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Ja zazwyczaj te dodatkowe sznurki przewlekałem (to było dawno...) przy pomocy stalki, to znaczy po takim związaniu jak na instrukcji zostawiałem odpowiednio długi odcinek szpagatu i wkładając koniec stalki pod pętlę przeciągałem ten odcinek przędzy tyle razy ile uznałem za konieczne tzn. jak gęstą siatke chciałem uzyskać - nie wiem czy opisałem to dość precyzyjnie za chwilę postaram się to zademonstrować Niestety butelka i włoczka córki ( :grin: ) to nie jest najlepszy materiał pokazowy...ale może Ci to coś pomoże Pozdrawiam Bogdan Cytuj Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Stycznia 2010 czy wzorujesz się przy peklowaniu przepisem, tabelą, na oko, na wagę,Gubię się w tych tabelkach, moja solanka standardowa 1kg peklosól na 10l wody, reszta to już praktyka, czyli długość i temperatura peklowania, w razie czego moczenie w zimnej wodzie, jak zapomnę wyjąć z solanki w odpowiednim czasie, który jest uzależniny od wielkości elementu. Czasem duże szynki nastrzykuję. Solanki robie zawsze dużo tak, że mięsko sobie swobodnie pływa, może dlatego nie korzystam z tabelek, bo tam i ilość solanki na kilogram mięska ma znaczenie. :grin: jak widzę wyrób w ten sposób związany zastanawiam się jak się to robi.Niżej odpowiedź, jak mam 1 sztukę to sobie potworzę jakiś wzór prosty. jak sznurujesz z dwóch stron /nazwę to przeplatanie/ to jaki problem jest by tak zrobić na 4 razy czy 6owinąć całość dookoła. Jeszcze jedno. Wytopiony zastygnięty smalczyk zbieram i zjadam na chlebie, zaś galaretkę, która jest z reguły dość słona, dodaję do kiełbas lub podrobów. Nic w przyrodzie nie ginie. :smile: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Tutaj, w swojej Akademii Dziadek przedstawia, krok po kroku, dwa sposoby wiązania wędzonek: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1173 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Hallo!!!! Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Po mojemu to te dodatkowe przeploty sznurkiem to chyba służą po to by poprzeczne oploty szynki nie przesunęły się w czasie obróbki cieplnej wędzonek . Podziwiam to, ale z drugiej strony uważam je za zbędne. Podrożenie kosztów wyprodukowania gotowego produktu. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Hallo!!!! Metoda prosta ,ladnie wyglada i daje po wedzeniu i usunieciu sznurka szynce "ladny wzor"Jak zroobie to dodam fotki. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Podrożenie kosztów wyprodukowania gotowego produktu. Sznurek wędliniarski dostałem w gratisie, zgrzewkę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Sznurek wędliniarski dostałem w gratisie, zgrzewkę.Ja zaplacilem 14PZl. Koszt sie powiekszyl, wiec milczalem. :grin: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Lutego 2010 Zrobiłem, było warto przepis b. dobry! polecam, ja dodałem jeszcze suszonej papryki i ziól na całość. http://monki.us/~tier/wd/rolada/idsc07950.jpg http://monki.us/~tier/wd/rolada/idsc07953.jpg http://monki.us/~tier/wd/rolada/idsc07970.jpg http://monki.us/~tier/wd/rolada/idsc09714.jpg Więcej fotek: http://monki.us/~tier/wd/rolada/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.