pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Chciałbym w wędzarni i w dojrzewalni badać(znać) wilgotność. Próbuję znaleźć coś odpowiedniego, niestety potrzebuję Waszej pomocy. Nie znam się na tego rodzaju urządzeniach, a higrometr się przyda, ostatnie salami miało za sucho, wiem to na pewno i trzeba na przyszłość bardziej kontrolować wilgotność. :idea: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Stycznia 2010 beiot jesienią kupił na allegro higrometr Ja kupiłem taki sam . Jest w plastikowej obudowie . Jak się sprawuje - wskazania w mieszkaniu - na różnice wilgotności reaguje :smile: . Drugiego brak , ocenić dokładności nie mogę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Z allegro ok. 35zł działa znakomicie. http://monki.us/~tier/wd/suszona_start.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2010 WitamMój higrometr działa. Mierzy wilgotność w masarni. Nie porównywałem jego wskazań z innym. Moim zdaniem jest ok. Mam taki jak poniżej:http://www.allegro.pl/item886742083_higrometr_44_1007_haccp_tfa_emd.html Link do strony sprzedawcyhttp://sklepy.allegro.pl/sklep/6172432_emd_systemy_pomiarowe http://www.emd.net.pl/index.html PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie porównywałem jego wskazań z innymPrawidłowość wskazań higrometru i ew. skalowanie przeprowadza się na poziomie 100% wilgotności. Wloty powietrza zasłania się mokrą ścierką i czeka na ustalenie wskazań. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2010 Używam takiego http://www.biowin.pl/?bio=2&lang=pol&str=4&grupa=1&podgrupa=6&kat=27&produkt=473&session=15742e2ec239af40e3b67196eaef40a0Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lutego 2010 Dzięki za podpowiedzi. Nie bardzo wiem, jak mierzyć wilgotność w wędzarni w trakcie wędzenia, by nie uwędzić sprzętu? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie bardzo wiem, jak mierzyć wilgotność w wędzarni w trakcie wędzenia, by nie uwędzić sprzętu?po prostu musisz zastosować urządzenie oparte na sondzie... ale to już nie za 30 czy 40 złotych :rolleyes: http://www.mera-sp.com.pl/przyrzpom_opis.php?go=eti_8711 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie da się mierzyć wilgotności w wędzarni, po prostu każda sonda zabrudzi się smołą i przestanie działać.Ewentualnie jakiś chwilowy pomiar, ale tak czy owak po jakimś czasie sondę szlak trafi. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lutego 2010 ...i przy okazji (choc nie w temacie), pamietajcie, by jak najczęściej czyścić czujniki temperatury w komorach wędzarniczych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie da się mierzyć wilgotności w wędzarni, po prostu każda sonda zabrudzi się smołą i przestanie działać. Tak myślałem, trzeba wilgotności w wędzarni dodawać ręcznie(obecnie śnieg). :idea: pamietajcie, by jak najczęściej czyścić czujniki temperatury w komorach wędzarniczych. I tak robię przeciętnie co dwa wędzenia. A w dojrzewalni, bez problemu większość ze sprawnych higrometrów da ogólny obraz wilgotności. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2010 Nie da się mierzyć wilgotności w wędzarni, po prostu każda sonda zabrudzi się smołą i przestanie działać.Bez przesady TOSHIBA, w przemyśle pewnie nie wymieniają czujników co kilka dni :wink: . Poza tym, można mierzyć wilgotność sposobem mokrego i suchego termometru. Sposób jest opisany na www.wedlinydomowe.com tutaj: http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-humidity.htm A po polsku np. tutaj : http://www.infermo.pl/a13-Temperatura-mokrego-i-suchego-termometru.html Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lutego 2010 A po polsku np. tutaj : http://www.infermo.pl/a13...termometru.html Niestety, w inkubatorach mierzenie wilgotności nie jest skomplikowane, a nowoczesna automatyka dba o wszystko w każdej fazie inkubacji. W tradycyjnej wędzarni gdzie dym penetruje wszystko, trudno jest na stałe mierzyć wilgotność w warunkach domowych, o jakich tutaj mówimy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2010 Bez przesady TOSHIBA, w przemyśle pewnie nie wymieniają czujników co kilka dni .W NASA też na pewno mają czujnik, ale to forum nie jest przemysłowe i tym bardziej NASA. Poza tym trzeba się zastanowić po co nam pomiar wilgotności w wędzarni domowej? W wędzarni jest albo mokro i wtedy nie wędzimy tylko suszymy, albo sucho i wtedy można wędzić. Najprostszym sposobem żeby to stwierdzić jest jakiś zimny element w wędzarni – np. szyba, kawałek metalu itd. jeżeli na nim wykrapla się rosa to znaczy że jeszcze nie czas na wędzenie. Co innego w dojrzewalniach, tam nie ma dymu więc większość tańszych higrometrów sprawdzi się. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2010 Po co, to zapytaj kol.pis67, ale nie mów, że się nie da. Poza tym jeśli ktoś ma kaprys i pieniądze na jego zaspokojenie, to nie musi prosić NASA o czujnik. No i nie mówimy o dojrzewalniach, tylko o wędzarni. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2010 Poza tym jeśli ktoś ma kaprys i pieniądze na jego zaspokojenie, to nie musi prosić NASA o czujnik.No fakt, jak ktoś ma kaprys i pieniądze to i z krowy byka zrobi :lol: :wink: No i nie mówimy o dojrzewalniach, tylko o wędzarni. Chciałbym w wędzarni i w dojrzewalni badać(znać) wilgotność. :question: :question: :question: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2010 Moim zdaniem wilgotność w wędzarni ma pewien wpływ na końcową jakość wyrobu. Jak jest za sucho, często zawartość przykleja się do osłonki, a ja kiełbaski jadam bez flaczka. W księgach napisano :-wędzenie zimne - wilgotność względna 90-95%-ciepłe - 70-90% Chcąc sprawdzić wpływ wilgotności podczas wędzenia na jakość wyrobu, muszę badać na bieżąco ten parametr. :idea: Tak jak potrafię peklować na jajko, tak wilgotności w wędzarni, nie potrafię określić żadnymi prostymi metodami. :sad: Wiele rzeczy w domowym wyrobie wędlin mam poza sobą, czas podjąć nowe wyzwania. A jak zauważyłem wilgotność ma ogromny wpływ na przechowywanie, dojrzewanie czy suszenie wyrobów i podczas wędzenia nie jest obojętna. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lutego 2010 Moim zdaniem wilgotność w wędzarni ma pewien wpływ na końcową jakość wyrobu.oczywiście ze ma i to bardzo duży... kolor to raz a dwa "jakość" powierzchni wyrobu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Lutego 2010 Z taką dokładnością „określenia” ale to nie pomiar! to istnieje sposób – prosty - !Znajdź konia, utnij mu parę włosów z ogona, przywiąż jeden koniec do sufitu, a do drugiego końca kawałek druciak – poziomo.Włos koński ma tendencje skręcania pod wpływem wilgotności (pogodynki są na podobnej zasadzie robione – te takie gdzie jest gościu w meloniku i kobieta z parasolką, w zależności od wilgotności jeden z nich wyłazi z domku )„Wyskaluj” bez dymu przy pomocy higrometru wskazania drucika i masz powiedzmy „pomiar” wilgotności.Co jakiś czas wymień włos, wyskaluj ponownie i po sprawie. PSZ tym włosem opowiadał mi kiedyś jeden góral który robił właśnie takie gadgety, ale powiem szczerze że nigdy tego nie sprawdzałem. Więc jeśli masz możliwość to sprawdź i opisz. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 1 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Lutego 2010 pis67, jest z tym troszkę zabawy, ale koszty niskie. Spróbuj z dwoma termometrami. http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-humidity-images/thermometer.gif http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-humidity-images/pocket-hygrometer.jpg http://www.wedlinydomowe.com/smokehouse-humidity-images/sling-hygrometer.jpg Jeśli będzie Ci bardzo zależeć, to w wolnej chwili przetłumaczę tą metodę, Chyba, że Seminole ma ją opisaną po Polsku. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Lutego 2010 Spróbuj z dwoma termometrami.Słyszałem, że jest to najdokładniejszy pomiar wilgotności powietrza. Ponoć potrzebna jest jakaś tabela. w wolnej chwili przetłumaczę tą metodę,Jestem za :wink: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Lutego 2010 Ponoć potrzebna jest jakaś tabela.Zgadza sie, jest to tabela psychrometryczna. Jestem zaw wolnej chwili przetłumaczę, albo sam napiszę, posiłkując się między innymi, materiałami z wedlinydomowe.com Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Lutego 2010 http://ocean.am.gdynia.pl/student/meteo1/wilg_2.html -tutaj można poczytać jak również tutajhttp://ktc.ps.pl/pliki/cwiczenie_9.pdfPozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Lutego 2010 http://ocean.am.gdynia.pl...eo1/wilg_2.html -tutaj można poczytać PozdrawiamTabelka jest tutaj: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1676 I po robocie :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Lutego 2010 SIARAMam nadziej że po przeczytaniu linka DZIADKA (i po przetłumaczeniu) całego materiału, sam dojdziesz do wniosku że nie da się mierzyć wilgotności w wędzarni, można ją co najwyżej +/- określić!I to nie jest gra słów, czy też łapanie za słówka!Różnica jest tak jak „odmierzenie” soli/peklosoli i innych przypraw do mięsa za pomocą łyżeczki, kieliszka, szklani i innych cuda wianków i odważenie przy pomocy wagi.Tego typu „odmierzenie” to nie to samo co odważenie i analogicznie w tym przypadku określenie wilgotności to nie to samo co zmierzenie bezpośrednie wilgotności. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.