Maxell Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2010 Już wkrótce (kiedy autor upora się ze swym najnowszym dziełem), zajmiemy się tutaj tymi dwoma pozycjami. Są to bardzo interesujące książki, przecierające dopiero szlaki w tej tematyce również w USA. Na Wasze pytanie będzie odpowiadał autor, a zapewniam, iż jest do nas bardzo pozytywnie nastawiony. Jako, że wybiera się w tym roku do Polski, urabiam Go by pojawił sie na Naszym Zlocie. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lutego 2010 Podaję tłumaczenie (cały czas na bieżąco) spisu treści drugiej z przedstawionych książek, omawiających kiełbasy dojrzewające (fermentujące): Spis treści Część I Technologia mięs dojrzewających Wyłączenie odpowiedzialności … VI Wstęp … VII Rozdział I Historia mięs dojrzewających …. I 1.1 Historia kiełbas dojrzewających 1.2 Czym kiełbasy dojrzewające różnią się od innych. Rozdział II Nowa koncepcja …..5 2.1 Działanie wody 2.2 pH – pomiar kwasowości jedzenia 2.3 Kontrola temperatury 2.4 Kontrola wilgotności Rozdział III To wszystko przez bakterie 3.1 Bakteria z bliska 3.2 Mikroorganizmy 3.3 Powstrzymanie rozwoju bakterii 3.4 Bakterie psujące żywność 3.5 Bakterie patogeniczne 3.6 Niszczenie bakterii 3.7 Toksyny 3.8 Bakterie pożyteczne 3.9 Bakterie fermentacji mlekowe 3.10 Bakterie koloryzujące i tworzące smak 3.11 Drożdże 3.12 Pleśnie Z chwilą otrzymania tłumaczenia, nowe strony będa natychmiast wklejane. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lutego 2010 Maxellu a kiedy to bedzie można dostać w języku polskim no i oczywiscie z autografem dla nas :grin: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lutego 2010 To właśnie jest pierwsze pytanie do autora. :wink: Autograf mamy na pierwszych egzemplarzach autorskich.Myślę, że z chwilą powstania Fundacji - we wtorek jest jej rejestracja - sprawy nabiorą tempa i to ostrego. Z tego co wiem, jedynie my otrzymamy prawo wyłączności na rynek polski i ościenne. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 7 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2010 Myślę, że z chwilą powstania Fundacji - we wtorek jest jej rejestracja - sprawy nabiorą tempa i to ostregoNo, to teraz się zacznie. :sad: Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lutego 2010 Rozdział 4 Fermentacja krok po kroku 4.1 Proces fermentacji wolnej4.2 Proces fermentacji szybkiej Rozdział 5 Kultury starterowe 5.1 Typy kultur starterowych5.2 Kultury starterowe Chr.Hansen5.3 Poradnik wyboru kultur starterowych5.4 Jak wybrać kultury starterowe Rozdział 6 Typy kiełbas dojrzewających 6.1 Kiełbasy suche, wolno dojrzewające6.2 Kiełbasy tradycyjne ( Europa i USA )6.3 Półsuche kiełbasy dojrzewające6.4 Kiełbasy szybko dojrzewające6.5 Kiełbasy dojrzewające średnio szybko6.6 Surowe i smarowne kiełbasy dojrzewające6.7 Kiełbasy dojrzewające obrabiane termicznie6.8 Nie fermentowane salami Rozdział 7 Składniki i dodatki 7.1 Nitryt7.2 Sól7.3 Cukier7.4 Przyprawy7.5 Dodatki Gdl 80, Kwas cytrynowy 81, sorbinian potasu 81, kwas askorbinowy 81fosforany, koncentrat białka sojowego, odtłuszczone mleko w proszku, substancje smakowe, MSG82 „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anka123 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Marca 2015 Dzień dobry czy mòglby mi ktos podac pozycje ksiązki o wedlinach dojrzewajacych czy jest ona dostepna po polsku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Marca 2016 Cześć . Pomyślałem że odświeżę trochę temat. Zakupiłem pozycję przez Amazon. Książka jest rzetelnie napisana wraz ze schematami wędzarni. Polecam Sent from my SM-G925F using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi