Skocz do zawartości

Kabanosy - jak nałożyć jelita na lejek


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Podałem Ci namiar na Miro, byś w razie czego jeszcze do soboty temat załatwił. Skoro sie jednak wszystko klaruje, to ok. Udanych wyrobów. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 171
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję Ci bardzo i polecam się na przyszłość .A jak sądzisz , jak będzie z tym lejkiem 17 mm ? bo ciasno to widzę i dlatego kombinuję na wszelki wypadek . Z kolagenowymi nie było problemu , ale były suche i miały jeden rozmiar.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie jak by taki lejek wytoczyć z teflonu . Mam taki wałek w domu , tylko czy będzie się nadawał ?

 

Nadziewarka jest taka :

 

http://i55.tinypic.com/1z5njuh.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak to jest nadziewarka produkcji kolegi OlekP

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, tak , tylko ja próbowałem że tak powiem na sucho bez farszu i ciężko szło , być może jak puszczę łezkę mięska , to pójdzie gładko , jednak wolę się zabezpieczyć i mieć drugi w odwodzie :)

 

Ja na niej robiłem dosyć sporo kabanosów i frankfuterek

Co i widać na załączonym przeze mnie a wykonanym przez Ciebie zdjęciu :)

 

Jednemu już pomogłem, jak nie umiesz poradzić to jestem gotów ten lejek tobie dorobić podaj wymiary .Pozdrawiam

DZIADEK, dziękuję Ci bardzo za chęć pomocy , właśnie wróciłem od kolegi i nie ma problemu , jutro lejek już będę chyba miał :) Ale polecam się na przyszłość :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, tak , tylko ja próbowałem że tak powiem na sucho bez farszu i ciężko szło , być może jak puszczę łezkę mięska , to pójdzie gładko , jednak wolę się zabezpieczyć i mieć drugi w odwodzie :)

Ja tam się nie zabezpieczałam, ani nie robiłam wcześniej prób na sucho i poradziłam sobie z kabanosami :wink:

 

Nie ma się co martwić przed, będzie dobrze. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, Ty to potrafisz człowieka sprowadzić na ziemię , tzn. nastawić pozytywnie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie odebrałem lejek od kolegi , zrobił mi go za darmo , wiadomo pasuje się przejść teraz do niego z dobrą książką .

Na zdjęciu są dwa lejki :

Po prawej oryginalny lejek od kolegi OlekP

- 17mm z zewnątrz - 14 mm wewnątrz - długość 92 mm

 

Po lewej natomiast nowy mój

- 14 mm z zewnątrz- 12 mm wewnątrz- długość135 mm

 

Długość oznacza po prostu ile jest miejsca na jelito :)

 

http://i55.tinypic.com/2ed1h79.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, 13 i pół centymetra , to nie jest chyba wcale dużo . Zawsze można go trochę skrócić . Gorzej jak trzeba byłoby przedłużać .

A każdy centymetr się liczy :lol:

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze można go trochę skrócić

Nie trzeba. I tak jelito zsuwasz z końcówki lejka. Inaczej porwie się :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@, 13 i pół centymetra , to nie jest chyba wcale dużo .

Mój ma 15.5, ale podobno im krótszy tym lepszy..... ale o lejku mowa. :grin: :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadziewałem 4kgkananosów. Jelita moczyłem 20min i przelewałem. Następne brakujące 5 min z przelaniem. Nie miałem żadnych problemów z nakładaniem na lejek - dzięki końcówce. Kabanosy rozdrabniane według 21. Sklad - Wp. kl I -2,10 z szynek . Wp. kl IIa - 2,10kg .Mieso na kabanosy nie wyrabiane tylko z przyprawami wymieszane. Cykl mieszania - wp kl I i Kl II wrzucone do wiaderka na to przyprawy i tylko równomierne wymieszanie . Kabanosy mimo ze są chude nie są gumowate przełamują się i są delikatne. Przy następnej produkcji zastosują inne rozdrobnienie wp. kl II - 6mm . Ponieważ moje Panie stwierdziły ze w nie których miejsczach za duże kawałeczki tłuszczu. Patrzylem że coś mało ich w lodowce . Dzisiaj podejrzałem że moja córka suszy część za lodówką. Pozdrawiam.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy- z jakiego mięsa je zrobimy takie mamy. Lubię tłuste wedliny ale gdy badanie cholesterolu wykazało ze mam multi. ( może to dla tego że w dzień poprzedzający badanie robiłem degustację pigwówek z zięciem do późnych godzin wieczornych pod podgardle prasowane to łudzę się nadzieją ze te badanie to pomyłka. - ale serduszko przez to niespokojne , chyba powtórzę badanie. Więc zaczynam robić chudsze wyroby. Dobór surowca będzie najwłaściwszy by były chude a zarazem delikatne i nie gumowate . Moim zdaniem tylko wp kl I z delikatnych mięsni szynek i do tego wp kl II z szynek lub mieszanka z całej póltuszy . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale serduszko przez to niespokojne

Ponów badania jeszcze raz DZIADKU by sie upewnić i być spokojnym.

A co do chudszej wędlinki to jestem za, bo i ja może na tym skorzystam bo staram się jeść chudo.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, dziadku dogi dziadku, badania robi się na czczo anie na kacu. :grin:

Wyniki tyle są warte co wędlina sklepowa wg PN.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

duduś, ja też wczoraj nadziałem kabanosy , jest tego 2i pół kilograma , do tego jeszcze 6 polędwiczek . Wszystko czeka na dzisiejsze wędzenie :)

http://i56.tinypic.com/14c3zbs.jpg

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Do produkcji kabanosów większosc osób stosuje jelita baranie ale skoro jest z nimi problem z nałożeniem na lejek to może by zastosować kolagenowe. Czy miał któś z nimi doczynienia, jeżeli chodzi o nakładanie na lejek? Ja dopiero zaczynam historię z kabanosoami i póki co czytam i szukam porad póki wezmę się za produkcje. :)

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do produkcji kabanosów większosc osób stosuje jelita baranie ale skoro jest z nimi problem z nałożeniem na lejek to może by zastosować kolagenowe. Czy miał któś z nimi doczynienia, jeżeli chodzi o nakładanie na lejek? Ja dopiero zaczynam historię z kabanosoami i póki co czytam i szukam porad póki wezmę się za produkcje. :)

 

 

   Troszkę wprawy , znajomość w temacie przy doborze lejka do rozmiaru jelit  i nie ma problemu z zakładaniem jelit baranich na lejek

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.