Skocz do zawartości

Szynkowar


Olek.P

Rekomendowane odpowiedzi

Oto moj wlasnorecznie zrobiony szynkowar w czesciach.

Super maszyna :!: gratulacje :smile: Zastanawiam się tylko dlaczego zrobiłeś tak wysoki system dociskający .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje, nie mam czegos takiego ( NA RAZIE) bo tu u nas sie nie da kupic a zrobic nie mam fizycznie gdzie. Bede cwiczyl szynke wedlug najprostszego przepisu tzn w jakiejs butelce albo innym `szynkowarze` wedlug budowy na jeden raz dopoki nie dojade na wakacje do Polski i zaopatrze sie w potrzebne rzeczy Cienkie jelita kielbasnice juz mam i obiecane dostawy reszte sie domysli jakos. Moja pierwsza szynka zaczeta w dzien mojej rejestracji wlasnie ma sie ku koncowi dluzej bym nie wytrzymal) i rano bedzie na stole. Oczywiscie taka z butelki a nie z szynkowara
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Andrzej k

Jak widzisz szynkowar jes nie spawany tylko skrecany,taki wysoki z tego powodu ze nie chcialem skracac orginalnych sprezyn kture sa bardzo mocne.

Mam jeszcze jeden identyczny tylko ze slabszymi sprezynami i nie jest taki wysoki.

W zaleznosci od tego jaki nacisk jest mi potrzebny moge obydwa poskrecac z mocnymi albo slabszymi sprezynami albo jeden tak a drugi tak co jest moim zdaniem bardzo praktyczne w ich uzytku.

A to ten slabszy :wink: [/b]

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

taki wysoki z tego powodu ze nie chcialem skracac orginalnych sprezyn kture sa bardzo mocne.

Dzięki , wszystko jasne , bardzo estetyczne wykonanie , jeszcze raz gratuluję :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Golonka ekstra, a ja przed śniadaniem :grin:

Ja wczoraj zakupiłem goloneczki, dziś do peklowania, a w Poniedziałek parzenie tyle tylko, że tym razem będę parzył bez skóry :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olek.P kiedy zaczniesz produkcje i sprzedaż wysyłkową tej praski. :grin:

Hallo Jacekn!!

 

Pare sztuk dla kolegow moglbym zrobic , bo koszty materialowe sa znikome ,ale koszty przesylki do polski jak wiem ok 25€.

Laczna cena koncowa , chyba za wysoka???

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o przepis,

Hallo Anerka!!

 

Przepis bardzo prosty:

Dwie golonki tylne peklowalem 14 dni tab.Dziadka tylko ze 10% soli zastapilem sola czosnkowa.Po peklowaniu oddzielilem mieso ,kosci i skorki.Nastepnie skorki przepuscilem dwa razy przez szarpak i wszystko razem wymieszalem z dodatkiem troche wywaru z przypraw(pieprz,ziele ang., lisc laur.,....).Szynkowar wylozylem folia i napelnilem szczelnie farszem.Pod dosc duzym dociskiem chlodzilem w lodowce przez noc.

Na drugi dzien parzylem 4 godz. ca.80-90°C nastepnie chlodzenie woda i na noc do lodowki.

Gotowe:zycze smacznego!! :grin:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Odgrzebałem stary temat gdyż mam pytanie.

 

Który szynkowar, czy taki jak w tym temacie czy pionowy jest "lepszy". Nie chodzi o napełnianie, mycie itp. tylko o parzenie.

W pionowym większa powierzchnia "wyrobu ma styczność" z wodą natomiast w poziomym góra jest cała odsłonięta.

Czy nie występuje nie dopatrzenie w górnej części wyrobu, czy może lepiej zalać całego wodą(pod warunkiem że woreczek jest szczelny.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kształt szynkowaru dobierasz wg własnych potrzeb i upodobań.

Nie ma obaw, że przy owalnym szynkowarze góra będzie nie doparzoana.

Wodę zaś nalewamy poniżej góry szynkowaru nigdy ponad, nawet gdy masz folię czy woreczek.

 

Jeśli mimo tego masz obawy o niedoparzenie górnej części wystarczy, że na garnek położysz pokrywkę która odbije ciepło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.