Skocz do zawartości

Parzenie dużych ilości szynek


rzeznik1

Rekomendowane odpowiedzi

Mój tata posiada urządzenie ( używał jako parnik do parowania ziemniaków dla świń) na grzałki o pojemności około 150 l i w tym parniku możesz naprawdę pomieścić dużą ilość wędzonek. Myślę, że można kupić używany tylko trzeba poszukać najlepiej u rolników-hodowców zwierząt
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Parnik elektryczny zdecydowanie odradzam, jest tam zainstalowana (najczęściej) grzałka o mocy 2000 W , więc czas podgrzewania wody to kilka godzin... lepiej już parnik na paliwo stałe (sam mam taki) , chociaż ja również na początku planowałem elektryczny (bo nie dymi :grin: ) ale po rozmowach z kilkoma użytkownikami takowych zdecydowałem sie na węglowy.
Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy układ to dwa parniki . Pierwszy tradycyjny na węgiel drewno -tylko ocynkowany . Drugi elektryczny sama przyjemność parzenia. W pierwszym podgrzewasz wodę do wrzenia przelewasz w elektryczny i nie czekasz . Najlepszy taki układ przy przerobach wiejskich . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój tata ma taryfę nocną, a ponadto parnik ma na siłę więc to nie są tak bardzo duże koszty eksploatacji takiego parnika, a ponadto teraz używa go też do ogrzewania wody dla zwierząt a jak dostaną wodę po parzeniu szynek to na pewno im nie zaszkodzi
duduś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi, ale zrodziły się następne pytania.

1. Dotychczas parze w garnku emaliowanym, ale powoli robi się za mały, a parnik jest z blachy ocynkowanej,czy może mieć to wpływ na smak?

2. Może ma ktoś taki parnik przerobiony na gaz, zamiast palenia drzewem lub węglem. Bedzię lepiej utrzymać temperaturę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rzeznik polecam to..http://allegro.pl/item938165268_taboret_gazowy_propan_butan_palnik_gazowy_gastr.html.

Ocynk nie ma wpływu na smak. a i jeszcze wpadłem na inny pomysł. ten taboret co link masz wyżej + keg 50 z nierdzewki od piwa(musisz tylko wyciąć górny otwór)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomnij o ww pomysłach elektrycznych.

Nawet jeżeli jakoś podgrzejesz przykładowo 100 l wody i wsadzisz tam 50 kg szynek, to temperatura tak spadnie że będzie ledwo letnia, a podniesienie jej przy pomocy grzałek elektrycznych rzędu 2 kW do temperatury parzenia potrwa cały dzień lub dłużej.

Nie można tylko patrzeć na pojemność garnka, a źródło ciepła pozostawić małego garnuszka.

Równie dobrze myłbyś załadować przyczepę od TIRa i ciągnąć ją maluchem.

„Moc” paleniska na paliwo stale pod parownikiem jest rzędu 15 – 25 kW i taką moc musiał byś dostarczyć aby swobodnie parzyć taką ilość.

Z prądu uzyskać taką moc będzie „lekko’ kosztowne i w dodatku ogromne straty ciepła przez nie izolowane ścianki.

Jeżeli rzeczywiści musisz to zrobić na „jeden raz” to takie moce tani można uzyskać tylko spalając drewno/węgiel lub kup duży taboret gazowy.

 

Pamiętaj że czym mniej gorącej wody w stosunku do wsadzonego zimnego mięsa, to mniejsza bezwładność Twojego garnka, oznacza to że musisz o wiele szybciej i więcej dostarczyć nowego ciepła żeby uzupełnić straty powstałe wskutek wsadzenia zimnego mięsa.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomnij o ww pomysłach elektrycznych.

Nawet jeżeli jakoś podgrzejesz przykładowo 100 l wody i wsadzisz tam 50 kg szynek, to temperatura tak spadnie że będzie ledwo letnia, a podniesienie jej przy pomocy grzałek elektrycznych rzędu 2 kW do temperatury parzenia potrwa cały dzień lub dłużej.

 

Dziwne bo w parniku o pojemności 160l kartofle, ziemniaki, pyry spokojnie się przez noc uparowały. Z tym dzień lub dłużej to przesadziłeś.

Z prądu uzyskać taką moc będzie „lekko’ kosztowne i w dodatku ogromne straty ciepła przez nie izolowane ścianki.

 

Parniki elektryczne maja izolowane ściany. Między kotłem a zewnętrzna ścianką jest coś podobnego do waty szklanej.

Pzdr.

 

[ Dodano: Pią 05 Mar, 2010 13:19 ]

Malinowy Bzyk w Lubartowie kupisz tanie niż na alledrogo http://www.marpol.biz.pl/cennik.html Parnik o pojemności 100l to wydatek 230 zł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trudno jest zaparzyć 50-60 sztuk szynek, boczków i baleronów za jednym razem.

Ja robię takie ilości ale na raty w 100l garnku.

1. Należy posortować wędzonki wg (grubość) a nie wagi.Pamiętając ,że cienki boczek szybciej się sparzy niż 2 kg okrągła szynka o średnicy ok. 12 cm.

2. Układamy na dnie najgrubsze wyroby a na górze cienkie.

3. Przy takiej ilości woda musi wrzeć i wędzonki wkładamy stopniowo , tak aby na zakończenie wkładania temperatura wynosiła ok. 80 st.C.

4. Wody musi być ok. 3/4 kotła , która w miarę wkładania wędzonek odlewamy. Taka ilość wody zapewnia nam wolniejszy spadek temperatury podczas wkładania wędzonek.

5. Na pewno 100l garnek (kocioł) jest za mały do jednorazowego sparzenia takiej ilości wędzonek.

6. Moc palnika mim 10 kW.

Pozdrawiam

www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek,

 

Parowanie ziemniaków w parniku elektrycznym to stałe podgrzewanie wody do stanu wrzenia w ilości powiedzmy 10 litrów . Ziemniaki,pyry,kartofle nie gotują sie bezpośrednio w wodzie lecz sa poddawane działaniu pary wodnej (parnik od parowania)dzieki temu nie ma problemu z ziemniakami z szynkami będzie problem ....

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk w Lubartowie kupisz tanie niż na alledrogo http://www.marpol.biz.pl/cennik.html Parnik o pojemności 100l to wydatek 230 zł.

 

Masz racje. Ja podałem tylko przykład(pierwszy lepszy z allegro). Jak wie co ma szukać to porówna ceny i wybierze najlepiej. Ja bym kupił tylko ta górna cześć(wkład parnika węglowego)+ taboret gazowy.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwróć kolego uwagę, że do przejścia wody ze stanu ciekłego w gaz potrzeba dosyć dużo energii. Więc to co napisałeś nie jest do końca prawdą. Głównym "składnikiem" ziemniaka jest woda więc czy podgrzewamy wodę czy ziemniaki ilość dostarczonej energii będzie podobna.

Pzdr.

 

Ps.

Aby dokładnie to wyliczyć przydała by się osoba znająca się na kalorymetrii.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potrzebuję zparzyć 50-60 sztuk szynek, boczków i baleronów za jednym razem.

Czy ktoś parzy tyle naraz. Jeżeli ktoś tyle robi naraz to proszę o informację.

Ja jeszcze tyle nie parzyłem. Nie myślałem, że jest tak wiele osób na Forum, które to robiły. :grin: Czytam rzeźnik - pewnie chce sprawdzić konkurencję na forum. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zwróć kolego uwagę, że do przejścia wody ze stanu ciekłego w gaz potrzeba dosyć dużo energii. Więc to co napisałeś nie jest do końca prawdą. Głównym "składnikiem" ziemniaka jest woda więc czy podgrzewamy wodę czy ziemniaki ilość dostarczonej energii będzie podobna.

Pzdr.

Dorobiłeś teorię do błędnych zalożeń, zanim coś takiego napiszesz, to pomyśl, poczytaj, a potem pisz.

 

[ Dodano: Pią 05 Mar, 2010 17:24 ]

Tu masz zadanie z rozwiązaniem dla szkół podstawowych

 

Ile energii należy dostarczyć do 1 kg wody aby ogrzać go o 2 C ( stopnie celcjusza ) , a ile do 2 kg wody aby ogrzać ją o 1 C ( stopni celcjusza ) ?

 

Dane

m1=1kg

m2=2kg

cw=4200J/kg*stC

∆t1=2*C

∆t2=1*C

Oblicz

Q1=?

Q2=?

Wzór

Q=m*cw*∆t

Rozwiązanie

Q1=m1*cw*∆t1

Q1=1*4200*2

Q1=8400J

Q2=m2*cw*∆t2

Q2=2*4200*1

Q2=8400J

Q1=Q2

Rachunek jednostek

[Q]=[kg*(J/kg*stC)*stC]=[J]

Odpowiedź

Dostarczono taką samą ilość ciepła

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wnuczek,

Odpowiem tak jak powiedział mi pewien rolnik na temat parnika elektrycznego - ziemniaki parują sie 8-10 godzin. Jeśli nawet przyznał bym Ci rację (nie zgadzam sie z Twoim poglądem) to czy taki czas parzenia szynek jest odpowiedni?

Jeszcze nigdy nie było tak źle by nie mogło być jeszcze gorzej... ;-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzięki za wszystkie informację. A czy ktoś ma już taboret gazowy i kocioł z parnika i parzy na tym, bo prawdopodobnie kupię i taboret i kocioł.

Ja mam kocioł 60 L z parnika a taboret mam zastąpiony palnikiem gazowym do klejenia papy termozgrzewalnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Witam

Odgrzeję temat ponieważ sam niedawno szukałem informacji jak zaparzyć większą

ilość wędzonek za jednym razem i poszedłem w zbiornik od parnika 160 litrów.

Zrobiłem stelaż z kątownika, zamontowałem kran i termometr kotłowy a do podgrzewania

miałem zamiar użyć takiego palnika:

http://allegro.pl/taboret-palnik-gazowy-prop-but-2-zawory-21kw-50cm-i4111430282.html

Ale dziś spróbowałem zagotować 50 litrów wody za pomocą palnika do woka, mam 

taki palnik:

http://allegro.pl/taboret-gazowy-do-woka-9-2-kw-palnik-gratis-i4132026944.html

Temperatura wody wlanej to ok. 10 stopni, woda zagotowała się po godzinie i czterdziestu

minutach, przyrost temperatury 0,9 stopnia/min. Czas stygnięcia to 5 stopni na 15 minut, 

temperatura otoczenia to 8 stopni.

No i nie będę chyba na razie kupował tego dużego palnika bo sądzę że z mojego da się

wykręcić jeszcze więcej watów. 

Rozwierciłem trochę dysze i zastanawiam się nad reduktorem, na moim jest napisane że ma 37 Mbar

a są takie na których jest napisane 50 Mbar - czy to zwiększy wydajność palnika?

Ja mam do zaparzenia jednorazowo jakieś 30-40 kilogramów wędzonek (jeden wsad wędzarni) ale 

w przyszłości może być ciut więcej.

Zdjęcia mojego baniaka:

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/pw1.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/pw2.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/pw3.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/pw4.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/pw5.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/pw6.jpg

http://www.malawishop.home.pl/artur/wedlinydomowe/pw7.jpg

--
pozdrawiam
Artur

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj, bo to ważne, aby wędzonki układać w naczyniu według zasady: najcięższe na dole i tak stopniowo do góry.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.