Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Nie pamiętam czy już ten przepis gdzieś wstawiałem (szukałem ale nie mogę znaleźć) więc zakładam nowy temat. Pieczeń zbójecka® Mięso Mięso z łopatki około 70% porcji- mielić przez sitko 6mm Karkówka około 30% porcji- mielić przez szarpak lub kroić w kosteczkę Przyprawy do smaku Sól Pieprz czarny świeżo kręcony Pieprz cayenne (ma być ostre) Czosnek granulowany lub świeży 3-4 łyżki sosu sojowo-imbirowego Sposób wykonania Mięsa po zmieleniu wymieszać z solą i sosem i odstawić do lodówki na 48godz (można krócej), raz na 12godz przemieszać. Przed włożeniem do piekarnika mięso dobrze wymieszać z pozostałymi przyprawami do smaku, ale pieprzu cayenne dodać tak aby dobrze piekło w język, ale żeby nie paliło. Ja na całą porcję o wadze 1.6-1.7kg daję jedną łyżeczkę cayenne. Po wymieszaniu odstawić na godzinkę w temp. pokojową. Po tym czasie foremkę posmarować oliwą i włożyć do niej mięso. Pieczenie Zbójecką robiłem już kilka razy, do nagrzanego (dolna i górna grzałka) do 200st.C piekarnika wkładałem formę z mięsem i piekłem na oko, 10min. w 200C, i w 180C piekłem do uzyskania średnio brązowego koloru, a na koniec ustawiałem grill 230C na 3min. tak aby ładna skorupka się zrobiła, ALE tym razem piekłem na temp w środku mięsa tak jak Bagno zaleca. Po upieczeniu i wystygnięciu można spożywać, jednak ja po wystygnięciu odstawiam do lodówki na dwa dni, aby wszystko ładnie po upieczeniu się przegryzło jest wtedy zdecydowanie lepsze niż na świeżo, będę próbował w Sobotę :smile: http://img695.imageshack.us/img695/603/obraz171m.th.jpghttp://img695.imageshack.us/img695/115/obraz174h.th.jpg Na zdjęci pierwszym po lewej, a na zdjęciu drugim po prawej warstwy mięsa przekładałem plasterkami boczku, który mi został po zrobieniu boczku rolowanego :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Wyrob wyglada bardzo apetycznie :clap: . Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje. A tak na marginesie to u mnie musialabym zamknac lodowke na kłodke . Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje."Na oko" na pewno w 200C na 10min, a w 180C to jakieś chyba 50-60min, ale nie pamiętam, patrzę na kolor mięska, coś tak jak czekolada mleczna, a na koniec grill na 3min i kolor ma być taki jak na fotce. Na temp w środku mięsa to wg zalecenia naszego technologa https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=117407&sid=07fab6f8ad8b46e968128c18c93b9665#117407 początek 15-30min w temp 180-200C, po obniżeniu temp to już trzeba sprawdzać termometrem co kilkanaście minut )co 15 lub co 20min.) na końcu jak mięso w środku ma 67-68C to wtedy przełączam pokrętło w kuchence na grill i 3minutki. Ciężko powiedzieć, czas pieczenia to będzie jakieś 50-60 może 70 min. Czas pieczenia jest też zależny od wielkości i rodzaju mięsa. No, trzeba próbować :smile: :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Dzisiaj było próbowane. Po lewej zbójecka z plastrami boczku po prawej bez boczku. http://img243.imageshack.us/img243/8710/obraz176m.th.jpg Smakuśna bardzo, jednak mogłem dodać ciut więcej cayenne, ale jest oki. Pieczenie na temp. w środku mięsa wg Bagno kolejny raz odniosło skutek. Ukłony w stronę Profesora Bagno http://img440.imageshack.us/img440/1036/prosze.gif Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Jesli mozesz okreslic czas calkowitego pieczenia z gory dziekuje.Dzisiaj pomierzyłem czas przy pieczeniu zbójeckiej na temp. w środku mięsa. Wkładam do rozgrzanego do 200C piekarnika i piekę 20min. następnie zmniejszam temp. do 160C i piekę tak 30min po tym czasie temp wewnątrz pieczeni to 62.7C, po tym czasie zwiększam temp w piekarniku do 200C i w tej temp trzeba jeszcze piec jakieś 4-6min i wtedy temp wewnątrz mięsa będzie w granicach 69-70St.C i można wyjmować. Ja przetrzymałem 10min i w środku mięsa miałem 72.3st.C dla mnie to akceptowalna temp. Przekrój pieczeni w Sobotę. Całkowity czas pieczenia to 54-56min. :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2010 Pieczenie karkówki :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2010 Taka mała pieczeń drobiowa :smile: Mięso z uda indyka 1.20kg zmielone na sitku 6mm Dwie piersi kurzeńcze Do smaku sól. pieprz czarny. czosnek granulowany, czosnek staropolski. zioła prowansalskie Zmielone mięso indycze i przyprawy dobrze mieszam odstawiam na 2-3 godzinki. Po tym czasie dzielę mięso na dwie części, pierwszą na dno foremki i na to kładę piersi kurze, przykrywam drugą częścią mięsa i odstawiam na godzinkę coby się hmm "osadzało" i do piekarnika. Pieczenie Piekarnik nagrzewam do 200 st.C i piekę 20 min. następnie obniżam temp do 180 i piekę do temp 72-73 st.C wewnątrz mięsa, trwało to jakieś 37 min. Prościzna i smaczniutkie :thumbsup: http://img72.imageshack.us/img72/2254/obraz001sc.th.jpghttp://img16.imageshack.us/img16/896/obraz002yh.th.jpghttp://img4.imageshack.us/img4/4062/obraz004jo.th.jpg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2010 U mie to się nazywała pieczeń rzymska jeszcze sosik by się do tej pieczeńi przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Maja 2010 Pieczeń rzymska to trochę inny wyrób na bazie soli . uformowaną obsmaża się na patelni następnie wkłada do gorącej wody i gotuje . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Czerwca 2010 Na prośbę siostry machnąłem jedną szybką pieczeń drobiową, ale tym razem chciała bez wkładki. W sklepie trafiłem tylko jedno udo z indyka więc dokupiłem jeszcze kilka filetów z udek kurczaka. Na próbę zmieliłem na sitku 8mm, ale lepiej zmielić na sitku 6mm. Dodatek przypraw i pieczenie jak wyżej :smile: http://img339.imageshack.us/img339/7436/obraz001pv.th.jpghttp://img31.imageshack.us/img31/6443/obraz003kk.th.jpg :blush: Przy poprzednim przepisie na pieczeń drobiową zapomniałem napisać, że mięso z udek indyka mielę bez skóry :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Października 2010 Udo indycze 1 kg - sitko 6mm pierś z kurczaka 2 kg - szarpak wyciąłem też z kurczaka 2 filety z uda - sitko 6mm przyprawy do smaku: sól, pieprz świeżo kręcony, czosnek granulowany, czosnek granulowany staropolski, ale że to wyrób dla ojca to z przyprawami było delikatnie.Wsio zamieszałem i odłożyłem 60 dag farszu do parzenia w barierówce(dawno nie parzyłem i parzenie spaprałem :lol: ) reszta do pieczenia :smile: Pieczenie: 15 min w temp 200st.C, a następnie w temp. 180st.C do osiągnięcia wewnątrz temp. 80st.C trwało to jakieś 35min. Wyszło średnio soczyste, ale smakuśne :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Października 2010 Ta pieczeń musi być bardzo smaczna :thumbsup: , prawda Zbóju?? :grin: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Października 2010 Ta pieczeń musi być bardzo smaczna :thumbsup: , prawda Zbóju?? :grin:A no prawda :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Października 2010 Pieczeń apetyczna. Podpowiem tylko ze ja bym posypał przed pieczeniem jakaś posypka dekoracyjną lub papryka i innymi ziołami (nadaje całkiem iny smaczek i wygląd) i to gorąco polecam. [ Dodano: Wto 19 Paź, 2010 22:05 ] Pieczeń rzymska to trochę inny wyrób na bazie soli . uformowaną obsmaża się na patelni następnie wkłada do gorącej wody i gotuje . PozdrawiamA ja znam inny przepis na rzymska a mianowicie mięso z dodatkiem przypraw i cebuli rozdrabnia sie bardzo drobno na wilku, formuje w kształcie ,,chleba" obsypuje ze wszystkich stron bułka tarta i piecze,Pycha :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Października 2010 Podpowiem tylko ze ja bym posypał przed pieczeniem jakaś posypka dekoracyjną lub papryka i innymi ziołami (nadaje całkiem iny smaczek i wygląd) i to gorąco polecam.Jak kiedyś będę robił dla siebie to "czymś" posypię, ale tak jak wcześniej pisałem robiłem dla ojca, a więc z ilością przypraw musiałem uważać :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Października 2010 odnośnie rozdrabniania piersi z kurczaka to spróbuj nożem pokroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2010 Pieczeń drobiowa Tak mi Zbój narobił apetytu więc i ja postanowiłam zrobić pieczeń :grin: Składniki: - 1 kg filet z kurczaka ( mielona na sitku 8) - 1.20 kg udziec z indyka (mielone na sitku 6) Przyprawy: sól, pieprz, czosnek Mięso zmieliłam, doprawiłam i podzieliłam na dwie foremki. Wierzch jednej foremki posypałam świeżo zmielonym pieprzem a drugiej papryką ostrą. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika w temp 180 stopni piekłam około 1 godz. Smacznego! Przepraszam za jakość fotek, nie są najlepszej jakości . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2010 Pieczeń drobiowaA niech mnie :!: , jakie fajności :thumbsup: :clap: Tak mi Zbój narobił apetytuPolecam się na przyszłość :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2010 A niech mnie :!: , jakie fajności :thumbsup: :clap: Takie pyszności że jeszcze ciepłe z synem zaczęliśmy pałaszować :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2010 Halusia . Bardzo podoba mi się ta różnorodność Twoich wyrobów :clap: . Jesteś bardzo wszechstronną osóbką :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Października 2010 Jesteś bardzo wszechstronną osóbką :grin: Jak każda kobieta Radku :grin: To forum i Wy kochani jesteście moja motywacją. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Października 2010 :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2010 Pozwolę się podłączyć pod temat i pochwalić moim boczkiem z piekarnika :thumbsup: Boczek surowy, koniecznie ze skórą, skóra nacięta w kosteczkę (im mniejsza tym lepsza), natarty solą i kminkiem, nie używam innych przypraw do tego boczku, nie przyjęły się w domu. Po nasoleniu zostawiany w temperaturze pokojowej przez 4-5 godzin, czasami przez całą noc. Tak wygląda przed włożeniem do piekarnika: http://krzys59.neostrada.pl/web_b_4.jpg Potem ląduje w piekarniku, bez przykrycia, piekę zwykle tak, że wkładam do zimnego piekarnika, uruchamiam termoobieg, aż do uzyskania 180 st, w tej temperaturze 10-15 minut, potem ustawiam 160 st bez termoobiegu, około 1 godziny, obserwując czy się zbytnio nie spiekł, następnie włączam grill aż do podpieczenia skórki, ma się ładnie upiec, i zrobić z chrupiącymi bąbelkami :thumbsup: To trwa 10-15 minut, trzeba obserwować żeby kminek się nie spalił. Tak wygląda po upieczeniu: http://krzys59.neostrada.pl/web_b_1.jpg http://krzys59.neostrada.pl/web_b_2.jpg Ostatnio próbowałem piec na termometr, wg. szkoły Głównego Technologa WB i wyszło bardzo dobrze, teraz będę tylko tak piekł, na temperaturę wewnątrz :grin: Boczuś jest pyszny i na ciepło, prosto z piekarnika (tylko potem trzeba leczyć oparzenia) u na zimno, po nocnym pobycie w lodówce. Piekę w brytfannie z kratką, żeby nie leżał w ociekającym tłuszczu. Smalczyk też jest pycha, taki ciepły z chlebkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Października 2010 Jak każda kobieta Radku :grin:Wiem :grin: Mam to w domu :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Października 2010 Jesteś bardzo wszechstronną osóbką :grin: Też tak sądzę :clap: krzys59, bardzo ciekawy przepis :grin: szkoda, że doba ma tylko 24 godziny bo chciało by się wszystko zrobić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.