Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pstrąg


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
759 odpowiedzi w tym temacie

#1 Romax

Romax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 10 wrz 2006 - 13:36

Witam i Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy!
Jestem nowy i jak popełnię jakis błąd dajcie znać :rolleyes:
Dokonałem juz kilka wędzeń a poniżej zamieszczam przepis wg. którego ostatnio wędziłem pstraga:

WĘDZENIE PSTRĄGA

1.Moczenie wypatroszonych i oczyszczonych pstrągów w solance wg. Sławka (na jajko) z przyprawami ok.12h.

2.Suszenie rybek przez ok. 2h na wolnym powietrzu w miejscu przewiewnym i zacienionym.


3.Wędzenie ok. 3h w temperaturze pomiędzy 45 a 60 stopni. (Wędzarnia beczkowa, kanał długości 1,5m)

Całość obrzędu :grin: wykonywałem stosując haki do wieszania ryb konstrukcji Mirka B.

Haczyki są rewelacyjne, nie spadła żadna rybka.

Haki wykonuję również osobiście stosując drut ze stali nierdzewnej kwasoodpornej, zainteresowanych proszę o kontakt na maila : romax24@wp.pl. Mogę wykonać po kilkanaście sztuk osobą zainteresowanym za niewielką opłatą. (na piwko podczas robienia haczyków :wink: )

Pstrągi po zakończeniu wędzenia były idealne, palce lizać!

Przepis Sławka

Haczyki do wędzenia ryb konstrukcji Mirka B.

Zerknij również na kilka fotek zrobionych podczas wędzenia rybek:

Suszenie pstrągów oraz ustalenie temperatury w wędzarni
http://www.global.pi...zarnia-beczkowa

Rybki z bliska :grin:
http://www.global.pi...ure/suszenie-II

Wędzenie
http://www.global.pi...icture/wedzenie

Gotowe do spożycia
http://www.global.pi.../uwedzone-rybki

#2 MirekB

MirekB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 553 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 wrz 2006 - 19:02

I o to chodzi.
Jeśli idzie o solankę to ja stosuję następującą zasadę. Jeśli jest dużo czasu to przygotowywuję roztwór o stężniu: 0.5 kg na 10 l. wody. Wkładam pstrągi (i inne ryby też) do tej solanki na 12 godz. i wyjmuje ale nie płuczę. Reszta tak samo jak u Ciebie. Suszenia i wędzenie. Ja wędzę w temp. nie przekraczając 50 st. w mojej wędzarni. A mogę trzymać temperaturę z dużą dokładnością poniewać beczkę mam ocieplona wełną mineralną + kanał tez o dług. 1,5m. Wędzę gdzieś ok. 3,5 godz. do czterech, w zależności od wielkosci rybek. Po kolorze wyciekającego sosu ze środka oceniam kiedy koniec. Rewelacja.
Jeśli nie mam czasu na trzymanie ryb w solance to wtedy posypuję dość obwicie rybki solą, i gdzieś po 3 godz. płuczę i suszę. Dalej jak wyżej. Niestety rybki muszą przejść solą. Jak są nie słone to ...... Ale co będę mówił. Wiemy o co chodzi.
Co do haczyków to zrobiłem sobie kopyta do wyginania. Rewelacja. Najdłużej mi schodzi na cięciu drutu. Kupiłem w odcinkach 3m. Reszta to już rybka. Po wygięciu na kopycie doginam kombinerkami i wychodzą identyczne.

#3 Romax

Romax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 10 wrz 2006 - 20:04

Witam Cię Mirku!!!
dzięki za dodatkowe porady, są dla mnie zawsze cenne. Jak będziesz miał chwilę to możesz podpowiedzieć o tym numerze :shock: z wełną mineralną.
Pozdrawiam

#4 MirekB

MirekB

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 553 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 wrz 2006 - 21:39

Numer jest prosty. Najpierw obejrzyj sobie moją wedzarnię, ale wcześniej jeszcze raz przeczytaj mój poprzedni post coś w nim zginęło ale juz dopisałem. http://www.wedlinydo...cles.php?id=506
Jeśli jeszcze coś będzie niejasne to pytaj.
Sprawa jest prosta. Kupiłem wełne mineralną taką która sie daje w miarę wyginać.
Bo jest taka w płytach bardzo sztywna. Moja była na tyle elastyczna że dała się okręcić na beczce. I tu musisz kombinować ponieważ trzeba ja jakos unieruchomić. Ja zrobiłem dwie opaski z cienkiej blachy 0.6 mm o szer. około 5 cm. Wełnę owinąłem na beczce, potem założłem pasek blachy i pasek zacisnąłem sznurkiem. Sznurek trzyma blache a blacha wełne mineralną. Dałem dwie takie opaski na wysokości beczki. Następnie kupiłem cienka blache aluminiową 0.5 mm i po wycięciu odpowiedniej szer. i długości owinąłem beczkę, Blachę aluminiowa z kolei zacisnąłem opaskami stalowymi na beczce. Zresztą wszystko widac na zdjęciach. Jedyny problem pojawił sie przy wycinaniu otworu w tej blasze na termometr. Ale i tu sobie poradziłem.
Te wszystkie zabiegi były po to abym mógł wędzić w zimie w czasie mrozu.
Moja wełna ma 4-5 cm grubosci. W tym roku w styczniu jak wędziłem było minus 14 stopni a beczce bez kłopotu przy minimalnej ilości dzrewa osiągałem temp. do 60 stopni. Wyższa nie była potzrebna. A przy wygrzewaniu wstępnym beczki bez problemu miałem ponad 100 stopni. Oto i cała tajemnica numeru z wełną mineralną. Oczywiście możesz zmodyfikować to co ja zrobiłem i wykonać ocieplenie beczki inaczej.
Ufff ale sie napisałem.
Pozdrawiam.

#5 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1575 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 11 wrz 2006 - 08:21

Jak już pisałem, w piątek wędziłem cztery pstrągi, Podszkolony na zlocie rybki wędziłem zgodnie z radą MirkaB Mam oczywiście dokumentacje zdjęciową. Postaram się jakoś umieścić na stronce.

Rybki to rewelacja! A na dugi dzień to są jeszcze lepsze. Jedna się ostała dla prób na sobotę. Dziś idę po dalsze rybki. ale mam tylko 4 haczyki które zrobiłem z drutów na których żona robiła skarpetki, sama mi je dała! Bardzo ładnie na tych haczykach rybki wisiały i nie było kłopotów.
Polecam i smacznrgo

Zdjęcia nie chcą wejść więc linki wykasowałem. Potrenuję jeszcze raz.

http://www.hotofoto....Danusia&g=Rybki

Dalej nie wchodzi

#6 Romax

Romax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 11 wrz 2006 - 21:01

Witajcie ponownie!
Cieszy mnie to że są ludzie którzy czytają i odpisuja na różne posty.
Brawo dla Mirka za tak wspaniałą wędzarnię (jestem pod wrażeniem twojej beczółki)

Papcio jak chcesz to podaj mi na maila adres i wyślę ci parę wspaniałych haczyków,
oczywiście takich jakie zaprojektował Mirek (wielkie brawa dla niego)

#7 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1575 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 12 wrz 2006 - 07:59

Zrobiłem tak jak dymek pisał i nie ma zdjęć, co jest żle?

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 22880 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 wrz 2006 - 08:02

Papcio, podeslij mi fotki na pocztę. Umieszczę je na stronce. Od wczoraj w dziale wędzonki rybne sa zdjęcia Romaxa z jego wędzenia ryb.
Pod adresem http://www.wedlinydo...cles.php?id=938 znajdziecie także inne rozwiązania jesli chodzi o typy haczyków do zawieszania rybek w wędzarni.

#9 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 12 wrz 2006 - 08:21

Papcio -
Przedewszystkim dzięki za płytkę dzisiaj doszła :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Co do wklejania fotek:
kod BB wpisałeś cały więc powinny wejść (dokładnie tak samo ja wklejam foty), jeżeli masz kod to Twoje Fotki są na serwerze foto, ale sprawdz swoją galerię "MOJE ZDJĘCIA" czy tam są, jeżeli tak to coś może jest na tym forum, może jakieś ograniczenia co do ilośći jednorazowo załączników, spróbuj podzielić wiadomość/post po 3 fotki

Maxell - czy dostałeś PW, odpowiedz na Twoje?

#10 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 12 wrz 2006 - 12:18

Papcio, a czy zrobiłeś spację po wpisaniu linku???

#11 Romax

Romax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 12 wrz 2006 - 15:52

Maxell, dzięki za umieszczenie fotek :grin:

#12 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1575 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 13 wrz 2006 - 17:49

Maxell Dzięki za umieszczenie fotek
Pewno wiem dla czego nie mogę umieszczać zdjęć na forum.
Po lewej stronie, w trybie jak teraz piszę są jakieś informacje, są ikonki, literki chyba greckie, czas ważności postu i jest informacja „opcje” u mnioe ona wygląda tak:

Opcje
HTML: NIE
BBCode: NIE
Uśmieszki: TAK

Nie wiem jak zmienić te ustawienia, nie ma nigdzie opisu jak to zmienić na TAK. Albo ja nie umiem tej informacji znaleść. Proszę o pomoc! Pewno Oli będzie wiedział.
Dziękuję stokrotnie!

#13 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5629 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 13 wrz 2006 - 20:11

PAPCIO -przecież te zdjęcia są kliknij ten link w swoim poście
http://www.hotofoto....Danusia&g=Rybki

#14 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1575 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 17 wrz 2006 - 09:47

Romax - przesyłka doszła i płytka w zamian do Ciebie poszła też! Wykonanie super!

Vtec!
Jak zmienić ustawienia w opcjach BBCode na TAK?

#15 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 17 wrz 2006 - 10:13

Papcio – puść wiadomość PW lub @ do Vtec-a, nie wiadomo czy On czyta wszystkie posty na bieżąco.
Szczerze to sam nie wiem jak to się zmienia, próbowałem zmienić u siebie na NIE lub cokolwiek zmienić i nie wyszło. Od ilości postów to też chyba nie zależy, bo widziałem że zamieszczają fotki inni którzy mają mniej punktów od Ciebie.
Sam bym chciał się dowiedzieć od czego to zależy.
Też nie wiem co to jest w profilu poziom i tu cyferka – od czego zależy?
Potem jakieś HP i % ??? MP i % ??? EXP i % ???.

#16 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1575 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 17 wrz 2006 - 10:55

Dymek
Już napisałem na PRV i sam jestem ciekaw dlaczego mam "NIE" w tych opcjach. Już nie chodzi o wstawianie fotek, ale o samą ciekawość co się takiego stało i czym zawiniłem, że mam tą opcję wyłączoną.
Pozdrawiam

#17 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1575 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 17 wrz 2006 - 11:00

Opssss coś mi nie wyszło! A raczej za dużo weszło na forum

#18 wratchild

wratchild

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćBędzin

Napisano 17 wrz 2006 - 13:48

Witam.
Robię właśnie schab ala wędliny parmeńskie.Czas jaki przewidziany jest w przepisie już się kończy(jutro), a schab jest jeszcze "elastyczny".Czy tak powinno być, czy potrzymać go jeszcze kilka dni w lodówce :question:

#19 Romax

Romax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 17 wrz 2006 - 20:20

Papcio, rzeczywiście dałeś czadu na forum :shock:
A co to za płytka którą mi wysłałeś???

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Romax

Romax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 17 wrz 2006 - 20:33

aaaaaa, teraz już doczytałem fotki ze zlotu-w
THX




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych