studtż3 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Witam,jestem studentką technologii żywności i mam do wykonania projekt, polegający na opracowaniu założeń do produkcji określonych wyrobów. Ja mam do "wyprodukowania" po 130 kg szynki tylnej gotowanej w pęcherzu, kiełbasy jałowcowej i kiszki krwistej. Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.Zależy jakiej wielkości był tucznik. Ostatnio wyszło mi 6,4kg szynek w gotowym wyrobie z jednej półtuszy. Wyrób był robiony metodą tradycyjną. Prosiaczek był spory. Pzdr. Ps. Czy post nie powinien być w tym forum? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=40 [Mod info] -Już przeniosłam tam ,gdzie trzeba :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.Witaj , poświęć trochę czasu i najpierw poczytaj te materiały ,które są na forum i stronie głównej np tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4842 . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2010 Może to Ci pomoże http://wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Kwietnia 2010 Gdy dobrze pogłówkujesz to z tego skanu poradzisz sobie i potrafisz wyliczyć . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Kwietnia 2010 Kilka danych z uzysku mięśni z szynki wp. b/nogi Szynka wp. b/nogi z wieprza o wadze ok. 150-160 kg Waga szynki – 18,2 kgWaga szynki po zdjęciu skóry z tłuszczem – 15,1 kg – ok. 83 %Waga szynki b/kości i mięsa z golonki - 12,8 kg – 70 %Waga szynki b/ mięśnia brzuchatego - 12 kg – 65.9 %Po obróbce mięśni można przyjąć że waga mięśni przeznaczonych na szynki got. wyniesie ok. 11-11,5 kg. – 60.4 – 63 % Następujące mięśnie doliczono do tej wagi 1. Półbłoniasty. 2. Półścięgnisty . 3. Dwugłowy . 4. Czterogłowy . 5 Zespół mięśni pośladkowych. Nadmieniam że sztuka była mięsna – czarna. Przy innych tłuściejszych sztukach z grubą słoniną wskaźniki mogą ulec zmianie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.