Skocz do zawartości

Projekt na studia


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem studentką technologii żywności i mam do wykonania projekt, polegający na opracowaniu założeń do produkcji określonych wyrobów. Ja mam do "wyprodukowania" po 130 kg szynki tylnej gotowanej w pęcherzu, kiełbasy jałowcowej i kiszki krwistej. Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.

Dziękuję za pomoc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.

Zależy jakiej wielkości był tucznik. Ostatnio wyszło mi 6,4kg szynek w gotowym wyrobie z jednej półtuszy. Wyrób był robiony metodą tradycyjną. Prosiaczek był spory.

Pzdr.

 

Ps. Czy post nie powinien być w tym forum? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=40

[Mod info] -Już przeniosłam tam ,gdzie trzeba :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym, że nie wiem ile kg szynki otrzymam z jednej tuszy wieprzowej.

Witaj , poświęć trochę czasu i najpierw poczytaj te materiały ,które są na forum i stronie głównej np tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4842 .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka danych z uzysku mięśni z szynki wp. b/nogi

Szynka wp. b/nogi z wieprza o wadze ok. 150-160 kg

Waga szynki – 18,2 kg

Waga szynki po zdjęciu skóry z tłuszczem – 15,1 kg – ok. 83 %

Waga szynki b/kości i mięsa z golonki - 12,8 kg – 70 %

Waga szynki b/ mięśnia brzuchatego - 12 kg – 65.9 %

Po obróbce mięśni można przyjąć że waga mięśni przeznaczonych na szynki got. wyniesie ok. 11-11,5 kg. – 60.4 – 63 %

Następujące mięśnie doliczono do tej wagi

1. Półbłoniasty. 2. Półścięgnisty . 3. Dwugłowy . 4. Czterogłowy . 5 Zespół mięśni pośladkowych.

Nadmieniam że sztuka była mięsna – czarna. Przy innych tłuściejszych sztukach z grubą słoniną wskaźniki mogą ulec zmianie

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.