arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Jeśli mięso ma taki zapach jak opisujesz to go szybciutko oddaj.Świeże mięso nie ma zapachu.Jak chcesz się upewnić to weź kawałek tego mięsa i go usmaż.Zapach przy smażeniu się uwydatni.Jeśli będzie nieprzyjemny zapach to oddaj to mięso. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeflik Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Mięso zapeklowane więc teraz ciężko je oddać , ale skorzystałem z rady i kawałek usmażyłem a drugi kawałek zaparzyłem i jest ok. Teraz przy kupnie będe wąchał . Dzięki za rady :blush: Cytuj PozdrawiamZeflik Tychy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kinol Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam cię Zeflik . Tak czytam twój opis ,myśle ze kupiłeś mięso zbyt mało wychłodzone poubojowo ,przez to może być taki kolor i zapach .Natomiast knurów zapach jest bardzo intensywny śmierdzi moczem . Pozdrawiam Kinol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Września 2013 Witam serdecznie.Kupiłem ostatnio boczek świeży i domu wyczułem dziwny zapach. Nie był to zapach zepsutego, czy nieświeżego mięsa, ale był nieprzyjemny.Po upieczeniu boczek w wiekszej części był smaczny choć zapach ten było nadal czuć tyle tylko, że w niektórych miejscach owego boczku. Czytałem, że mięso maciory czy knura ma dziwny zapach i smak. Czy to mogło być to? Mięso kupiłem w sklepie " trzej panowie z szabelkami" Kiedyś miałem podobny przypadek tylko że z pachwiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Września 2013 Kupiłem ostatnio boczek świeży i domu wyczułem dziwny zapach. Nie był to zapach zepsutego, czy nieświeżego mięsa, ale był nieprzyjemny.Po upieczeniu boczek w wiekszej części był smaczny choć zapach ten było nadal czuć tyle tylko, że w niektórych miejscach owego boczku. Czytałem, że mięso maciory czy knura ma dziwny zapach i smak. Czy to mogło być to A mi też znajomy przyniósł boczek z domowego uboju, bym mu uwędził. Był zaparzony, ale udało się uratować. Knur to na pewno nie był, normalnie to już na uboju jest dyskwalifikowany i nie dopuszczony do przetwórstwa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Września 2013 może to był wnęter - z jednym jąderkiem schowanym w środku? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Września 2013 Ja miałem taki przypadek z niemiłym zapachem podczas robienia boczku parzonego/prasowanego. Robiłem taki boczek z 5-6 razy i jeden raz zdarzyło mi się, że ten boczek było czuć taką jakby starą świnią. W smaku był dobry ale miał taki specyficzny zapach. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Września 2013 może to był wnęter - z jednym jąderkiem schowanym w środku?Czy przez to mogli nie zauważyć, że to knur?Cęść przerobiłem na słoikową i wyszła super, ale ta upieczona zalatywała dziwnie. Teraz będę wąchał za każdym razem przy kupnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Września 2013 specjalistą nie jestem, ake chyba knur ma zostawione, celowo, oba jądraa wnęter to taka sztuka z wadą rozwojową, którego nie można w pełni wykastrowaćmyślę, że to chęć zysku nakazuje rolnikom takiego wieprzka nornalnie tuczyć i sprzedać pomimo wady mięsa Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Września 2013 Czyli pozostaje nam tylko liczyć na uczciwiść sprzedawcy i ocena organoleptyczna. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam znad morza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Października 2013 Przy okazji mam 2 pytania: czy mięso ze świnki która miała cieczkę jest do odróżnienia w smaku i zapachu ? Jaki wpływ na jakość mięsa ma stres ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Października 2013 Przy okazji mam 2 pytania: czy mięso ze świnki która miała cieczkę jest do odróżnienia w smaku i zapachu ? Jaki wpływ na jakość mięsa ma stres ? 1. tak2. duży Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 1 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Października 2013 Przy okazji mam 2 pytania: czy mięso ze świnki która miała cieczkę jest do odróżnienia w smaku i zapachu ? Jaki wpływ na jakość mięsa ma stres ? 1. tak2. duży Jestem ciekawy co ma bardziej negatywny wpływ?Stres czy cieczka? . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 2 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Października 2013 Jestem ciekawy co ma bardziej negatywny wpływ? Stres czy cieczka? Oj Misiu,że też musisz z samego rana szczerze nie mam pojęcia gratuluję 1000 posta Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Listopada 2013 Czy schab nadaje się jako mięso I KL do wyrobu kiełbasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Listopada 2013 pod warunkiem ze odetniesz kości i usuniesz ścięgna- to szlachetne mięso więc i do byle kiełbasy pchać nie trzeba Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Listopada 2013 Czy schab nadaje się jako mięso I KL do wyrobu kiełbasy? Schab jako element półtuszy wieprzowej - nie. Oddzielone od schabu kości powodują uzyskanie polędwicy, którą można po zdjęciu mizdry rozdrobnić i przeznaczyć do wyrobu kiełbas. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 17 Listopada 2013 Czy schab nadaje się jako mięso I KL do wyrobu kiełbasy? Jak najbardziej oczywiście bez kości Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Właśnie polędwica stanowiła główny składnik prawdziwej kiełbasy lisieckiej. Robiono ją podczas tzw. świniobicia jako rarytas. Raz, z uwagi na smak, a dwa z uwagi na ilość. Z jednej świnki uzyskiwało się jej jedynie ok. 4 kg.Wiadomości te przekazał mi Kolega Ligawa i mam nadzieję, że napisze więcej w tym wątku o swoich wspomnieniach z młodości, gdyż mieszkał w okolicach Liszek i Tyńca. Prosimy Panie Jacku. Edytowane 18 Listopada 2013 przez EAnna Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Listopada 2013 Taką lisiecką robię staram się by w niej była sama polędwica jest pyszna Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) W sklepie gdzie kupuje mięsko jest zawsze dostępna świeża polędwica,karkówka i boczek, brak jest szynki i łopatki.(pewnie sami robią kiełbasę) Dlatego chciałem wykorzystać polędwice . Ma to być kiełbasa podpiekana w wędzarni nie parzona. Ale skoro głównym składnikiem Lisieckiej jest właśnie polędwica , to musze to przemyśleć ,bo jak dla mnie jest ona sucha i twarda. Edytowane 18 Listopada 2013 przez malajakat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Listopada 2013 musze to przemyśleć ,bo jak dla mnie jest ona sucha i twarda. Co Ty piszesz? Przeciez prawdziwej lisieckiej na pewno jeszcze nie jadłeś. To co kupujesz pod tą nazwa, nijak się ma do oryginału mimo tego, że robi ją Pan Mądry. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Listopada 2013 No umówmy się że jadłem kiedyś kiełbasę Lisiecką kupioną w jakimś tam sklepie. Była jasna w środku, sucha i twarda. Ogólnie nie przypadła mi do gustu.Ale z tego wynika że była to Lisiecka tylko z nazwy? I wyrobiłem sobie niesłuszne zdanie. To żeby spróbować oryginału może wybiore się do Liszek. Nie mam daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Listopada 2013 Byłbym niezmiernie zobowiązany za przepis na prawdziwą kiełbasę lisiecką Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malajakat Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Listopada 2013 http://www.kmdelikatesy.pl/files/zdjecia_produktow/02010080.jpgTak mniej więcej wyglądała ta Lisiecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.