Maad Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2006 A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2006 Ja używam starego, dokręcanego do miksera Zelmer - niestety lata zrobiły swoje i już się kończyprzydałaby się wiedza co kupić :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2006 A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego. Ja używam "brauna" 400W, ale są "brauny" 600W. Bardzo dobre maszynki 600W tnie kostki lodu i ma w zestawie pojemnik z nożami. Wada dość drogi. Używam również malaksera Zelmer. Można wykorzystać stare radzieckie maszynki do koktajli być może można kupić na rynkach za parę groszy. Osobiście używam stary elektryczny młynek do kawy do mielenia przypraw. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2006 Ja używam starego, dokręcanego do miksera ZelmerCzytając forum, to jest nas znacznie więcej, którzy robią podobnie jak Ty i ja. w moim egzemplarzu "rozsypuje się" obudowa, a poza tym staruszek jeszcze nieźle kręci. Przy niezbyt długim jednorazowym używaniu potrafi wspaniale wykutrować farsz (stosując metodę Dziadka). Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2006 Jeżeli melakser "tańszy" to Braun i to 600 W z metalową końcówką - nie ten poprzedni model z plastikową.Niestety koszt podstawowej wersji to koszt 250 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2006 Abratek, Bagno, jaką ilość mięsa w rozsądnym czasie, bez zbytniego zagrzania, da radę skutrować taki zelmerek? Zrobi 1kg parówek? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2006 Odpowiadając Maad`owi oraz innym, którzy posiadają podobny sprzęt, a nigdy nie używali go do kutrowania mięsa, chciałbym powiedzieć, że jeden kilogram parówek można spokojnie wykonaćw przeciągu pół godziny, chociaz nigdy nie mierzyłem czasu w trakcie pracy miksera.Oczywiście mięso musi być wcześniej rozdrobnione na najmniejszej siatce jeden raz, a naklepiej dwukrotnie oraz bardzo ważne jest aby poźniej mięso miało około 0 stopnia C. w trakcie kutrowania należy poruszać końcówką tnącą po całym mięsie gdyż bardzo łatwo podnosi się temp. farszu. Istotną rzecza jest jakośc miesa, najlepiej gdy odpowiednio dojrzałe i upeklowane.Spróbuj wykonać farsz z dodatkiem piersi kurczaka, a zobaczysz jakie właściwości wiążące ma taki farsz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Października 2007 Jak w temacie pytanie do fachowcow jakich mikserow/blenderow uzywacie do miksowania miesa? niesety moj nowo zakupiony blender nie radzi sobie i z wysilku az sie dymi :grin: [ Komentarz dodany przez: abratek: Czw Paź 11, 2007 3:07 pm ] Post scalony z istniejącym wcześniej tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 11 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Października 2007 Witam Ja używam Brauna ale wcześniej mielę mięso podmrożone na sitku fi 4 następnie malakser( 10 letni zelmer z misą 2,5 litra) , a na bardzo drobno blender mięso cału czas podmrożone. Braun 600 w potrafi rozbić kostki lodu.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetes Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2007 Witam!Ja używam blendera BRAUN MR 6550 MCA o mocy 600 W i 15 prędkościach obrotowych plus funkcja turbo. Sprzęt sprawuje się świetnie. Wczoraj wykorzystując pojemnik do rozdrabniania warzyw przerobiliśmy 5 kg. jabłek (spadów) na przecier, który lekko się podgotowało (nie trzeba długo bo jabłka były bardzo rozdrobnione) potem do słoiczków i co otrzymaliśmy - przecier jabłkowy bez konserwantów.Maad, jeśli potrzebujesz więcej info na ten temat to wejdź na stronkę BRAUNA a tam będzie tego multum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2007 Zetes, ja też zdecydowałem się na Brauna. Wybrałem model MR 6550 CA. Używam go od pół roku i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2007 Dzisiaj w Media Markt w Niemczech widziałam Brauna 700 W z metalowa końcówką,...cena 85 e...za wysoka jak dla mnie :sad: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurasa4 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Grudnia 2007 A ja się pochwale taką maszyną jak termomix. Nie jest tania ale można nią duuuużo zrobić. Pasztety i parówki pierwsza klasa. Cytuj jurasa4@wp.plhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Wiem..moja szwagierka ma takową(kosztowała ja ponad 3 tys. pare ładnych lat temu.Ale blender..to troszkę inna bajka Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Od miesiąca mam taki: http://www.megamedia.pl/blender-reczny-philips-hr-1372-90.php bez końcówki do piany i bez mniejszego rozdrabniacza 240zł z dostawą. Miksowanie na pasztet wg przepisu Bon air'a nie udało się nim :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Używam malaksera Ronic Partner: http://www.svet-nakupu.cz/FotoCache/prirodnileciva-cz-fotoadd-ronic-partner-1-jpg-detail-600-1000.jpg moc - 500W, 4000 obr./min. Radzi sobie jako tako z mięsem z dodatkiem 25% wody (lodu). Wodę dodaję jedynie do mięs, tak więc jest mu trochę łatwiej, a tłuszcz miksuję bez użycia wody. Niestety jednorazowy wsad, to 250-300g mięsa Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Ja ostatnio nabylem takie cos. http://kitchen.cookery-guide.info/images/content/brands/kenwood-fp920-food-processor.jpg Moc 1000 W, robilem serdelki 2 razy, raz wyszly dobrze, raz "kaszka" ale chyba przegrzalem mieso przy mieleniu przez sitko 2.5mm. Dodaje lodowatej wody, bo kostek lodu lub zmrozonego miesa boje sie dodac ze wzgledu na noze. Wsad jednorazowy 600-700g miesa. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Lutego 2009 WitamMam zamiar zakupić taką maszynkę chcę popełniać parówki i mortadel na którą nie mogę znaleść przepisuhttp://www.allegro.pl/item536318238_solidny_blender_reczny_bosch_msm_67pe_olszty.htmlco o tym myślicie czy warto?Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lutego 2009 Dobra marka a może by tak Polski produkcik w ramach redukcji kryzysu gospodarczego http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=543997083i się jeszcze kręci misaalbo takie cudohttp://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Lutego 2009 Wosiu popierałabym rzeczywiście polską produkcję, najlepiej malakser zelmera ew MPM produkt typ Krystynka ( takowy ozywam od lat , malakser miksuje na pastę wszystko co się da po pięciu latach zmieniłam tylko nóż - a używam go do mięsa i niejednokrotnie miksuję zamrożone owoce na desery. Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zależy mi na samym benderze i jego mocy (750W) kombajn jest mi nie potrzebny,zresztą jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Lutego 2009 Wosiu, w kwestii mortadeli, to wejdź na stronę główną, wciśnij taki czerwony "Szukaj" i dostaniesz kilka wyników z przepisami na mortadelę, m.in.: ART: mortadela włoskaAutor: jacek Woś - Ligawa... ART: mortadela parzona2005-02-18 22:13:44 · dodał: Maxell ART: mortadela wołowa Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lutego 2009 Wosiu nie koniecznie mam blender też i powiem ,że mięso mam lepiej skutrowane malakserem niż blenderem , ale to kwestia wyboru :grin: a tutaj do mięsa wrzucam parę kostek lodu i bez problemu mięso nie przegrzane a pięknie skutrowane Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lutego 2009 Wosiu mam podobne urządzenie jak ten:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283 jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy.Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża.A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lutego 2009 Witam Mam zamiar zakupić taką maszynkę chcę popełniać parówki i mortadel na którą nie mogę znaleść przepisu http://www.allegro.pl/item536318238_solidny_blender_reczny_bosch_msm_67pe_olszty.html co o tym myślicie czy warto? Pzdr.Wosiu Blender OK. jeżeli chodzi o moc, pamiętaj tylko że to moc szczytowa przez 5 min, potem musi ostygnąć 30 min. Nie wiem ile chcesz tych parówek popełniać jednorazowo, więc weź to pod uwagę. natomiast ten sprzęt - jego silnik nie jest tak mocno wyzyłowany (większe gabaryty) wiec i może trochę dł. pracować. Wosiu mam podobne urządzenie jak ten: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283 jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy. Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża. A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada. Jak zwykle wybór należy do kupującego. A i ww powody należy wziąść pod uwagę. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.