Skocz do zawartości

Blender


Maad

Rekomendowane odpowiedzi

A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja używam starego, dokręcanego do miksera Zelmer - niestety lata zrobiły swoje i już się kończy

przydałaby się wiedza co kupić :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos blenderów. Jakie macie modele? O jakiej mocy? Ja się skusilem na shit o nazwie alaska za 30zł. Wyje, śmierdzi rozgrzanym plastkiem, po paru minutach parzy w ręce. Tylko miksować nie chce. Z owocami to sobie jeszcze radzi, ale nie z mięsem. Ma moc 170W i to jest stanowczo za mało. Zastanawiam się nad kupnem czegoś solidniejszego.

Ja używam "brauna" 400W, ale są "brauny" 600W. Bardzo dobre maszynki 600W tnie kostki lodu i ma w zestawie pojemnik z nożami. Wada dość drogi. Używam również malaksera Zelmer. Można wykorzystać stare radzieckie maszynki do koktajli być może można kupić na rynkach za parę groszy. Osobiście używam stary elektryczny młynek do kawy do mielenia przypraw.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam starego, dokręcanego do miksera Zelmer

Czytając forum, to jest nas znacznie więcej, którzy robią podobnie jak Ty i ja. w moim egzemplarzu "rozsypuje się" obudowa, a poza tym staruszek jeszcze nieźle kręci. Przy niezbyt długim jednorazowym używaniu potrafi wspaniale wykutrować farsz (stosując metodę Dziadka).
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Abratek, Bagno, jaką ilość mięsa w rozsądnym czasie, bez zbytniego zagrzania, da radę skutrować taki zelmerek? Zrobi 1kg parówek?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadając Maad`owi oraz innym, którzy posiadają podobny sprzęt, a nigdy nie używali go do kutrowania mięsa, chciałbym powiedzieć, że jeden kilogram parówek można spokojnie wykonaćw przeciągu pół godziny, chociaz nigdy nie mierzyłem czasu w trakcie pracy miksera.

Oczywiście mięso musi być wcześniej rozdrobnione na najmniejszej siatce jeden raz, a naklepiej dwukrotnie oraz bardzo ważne jest aby poźniej mięso miało około 0 stopnia C. w trakcie kutrowania należy poruszać końcówką tnącą po całym mięsie gdyż bardzo łatwo podnosi się temp. farszu. Istotną rzecza jest jakośc miesa, najlepiej gdy odpowiednio dojrzałe i upeklowane.

Spróbuj wykonać farsz z dodatkiem piersi kurczaka, a zobaczysz jakie właściwości wiążące ma taki farsz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Jak w temacie pytanie do fachowcow jakich mikserow/blenderow uzywacie do miksowania miesa? niesety moj nowo zakupiony blender nie radzi sobie i z wysilku az sie dymi :grin:

 

[ Komentarz dodany przez: abratek: Czw Paź 11, 2007 3:07 pm ]

Post scalony z istniejącym wcześniej tematem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ja używam Brauna ale wcześniej mielę mięso podmrożone na sitku fi 4 następnie malakser( 10 letni zelmer z misą 2,5 litra) , a na bardzo drobno blender mięso cału czas podmrożone. Braun 600 w potrafi rozbić kostki lodu.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Ja używam blendera BRAUN MR 6550 MCA o mocy 600 W i 15 prędkościach obrotowych plus funkcja turbo. Sprzęt sprawuje się świetnie. Wczoraj wykorzystując pojemnik do rozdrabniania warzyw przerobiliśmy 5 kg. jabłek (spadów) na przecier, który lekko się podgotowało (nie trzeba długo bo jabłka były bardzo rozdrobnione) potem do słoiczków i co otrzymaliśmy - przecier jabłkowy bez konserwantów.

Maad, jeśli potrzebujesz więcej info na ten temat to wejdź na stronkę BRAUNA a tam będzie tego multum.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zetes, ja też zdecydowałem się na Brauna. Wybrałem model MR 6550 CA. Używam go od pół roku i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń. Naprawdę ułatwia pracę w kuchni.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Używam malaksera Ronic Partner:

 

http://www.svet-nakupu.cz/FotoCache/prirodnileciva-cz-fotoadd-ronic-partner-1-jpg-detail-600-1000.jpg

 

moc - 500W, 4000 obr./min.

 

Radzi sobie jako tako z mięsem z dodatkiem 25% wody (lodu).

Wodę dodaję jedynie do mięs, tak więc jest mu trochę łatwiej, a tłuszcz miksuję bez użycia wody.

 

Niestety jednorazowy wsad, to 250-300g mięsa :(

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio nabylem takie cos.

http://kitchen.cookery-guide.info/images/content/brands/kenwood-fp920-food-processor.jpg

Moc 1000 W, robilem serdelki 2 razy, raz wyszly dobrze, raz "kaszka" ale chyba przegrzalem mieso przy mieleniu przez sitko 2.5mm.

Dodaje lodowatej wody, bo kostek lodu lub zmrozonego miesa boje sie dodac ze wzgledu na noze.

Wsad jednorazowy 600-700g miesa.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam

Mam zamiar zakupić taką maszynkę chcę popełniać parówki i mortadel na którą nie mogę znaleść przepisu

http://www.allegro.pl/item536318238_solidny_blender_reczny_bosch_msm_67pe_olszty.html

co o tym myślicie czy warto?

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra marka a może by tak Polski produkcik w ramach redukcji kryzysu gospodarczego :)

 

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=543997083

i się jeszcze kręci misa

albo takie cudo

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wosiu popierałabym rzeczywiście polską produkcję, najlepiej malakser zelmera ew MPM produkt typ Krystynka ( takowy ozywam od lat , malakser miksuje na pastę wszystko co się da po pięciu latach zmieniłam tylko nóż - a używam go do mięsa i niejednokrotnie miksuję zamrożone owoce na desery.

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wosiu, w kwestii mortadeli, to wejdź na stronę główną, wciśnij taki czerwony "Szukaj" i dostaniesz kilka wyników z przepisami na mortadelę, m.in.:

 

ART: mortadela włoska

Autor: jacek Woś - Ligawa...

 

ART: mortadela parzona

2005-02-18 22:13:44 · dodał: Maxell

 

ART: mortadela wołowa

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wosiu nie koniecznie mam blender też i powiem ,że mięso mam lepiej skutrowane malakserem niż blenderem , ale to kwestia wyboru :grin: a tutaj do mięsa wrzucam parę kostek lodu i bez problemu mięso nie przegrzane a pięknie skutrowane

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wosiu mam podobne urządzenie jak ten:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283

 

jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy.

Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża.

A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Mam zamiar zakupić taką maszynkę chcę popełniać parówki i mortadel na którą nie mogę znaleść przepisu

http://www.allegro.pl/item536318238_solidny_blender_reczny_bosch_msm_67pe_olszty.html

co o tym myślicie czy warto?

Pzdr.Wosiu

Blender OK. jeżeli chodzi o moc, pamiętaj tylko że to moc szczytowa przez 5 min, potem musi ostygnąć 30 min.

Nie wiem ile chcesz tych parówek popełniać jednorazowo, więc weź to pod uwagę.

 

 

 

natomiast ten sprzęt - jego silnik nie jest tak mocno wyzyłowany (większe gabaryty) wiec i może trochę dł. pracować.

 

Wosiu mam podobne urządzenie jak ten:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=542364283

 

jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza z jego mocy.

Bardzo dobrze się sprawuje a i misa jest w miarę duża.

A to że mogę wymienić przystawki i zrobić coś innego to moim skromnym zdaniem zaleta a nie wada.

Jak zwykle wybór należy do kupującego.

A i ww powody należy wziąść pod uwagę.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.