wosiu Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2006 Mam problem dostałem golonki i chcę je uwędzić.Mam zamiar podgotować je w wywarze z warzyw i dopiero wędzić.Czy golonki trzeba zapeklować, igotować w niesłonym wywarze czy nie peklować tylko gotować w osolonym wywarze a później wędzić.Podałem ten temat na oliwce i jarek zielona pietruszka doradza mi żeby zapeklować i wędzić a póżniej parzyć. No dobra jak długo peklować jak długo wędzić i w jakich temperaturach,no i jak długo parzyć? Czy można parzyć w wywarze z warzyw,czy lepiej nie.Podajcie mi jakiś dobry przepis na taką golonkę. Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2006 Odpowiedź masz na http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=8310 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kermit Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Czerwca 2010 A może ktoś by coś napisał o tych golonkach, traf chce że mam w zamrażarce kilka dużych golonek i bardzo chętnie zrobił bym z nich użytek ale nie wiem jak... :sad: Cytuj Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Kermit, z dużych golonek możesz zrobić: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5717&highlight=rolada Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Czerwca 2010 Ja bym polecił ten przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4746&highlight=golonka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lipca 2010 Ja polecam swój przepis: golonkę peklujemy 7 dni : do mieszanki sól 50 %+ peklosól 50% (20g/1kg wagi) dodaję 2-3 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie (po 3-4 ziarna) mała łyżeczka tymianku i 1/2 łyżeczki magi. Wszystko w kąpieli wodnej (40% obj = 1kg golonki) suszenie: każdy wie jak, więc tu pomijam opis wędzenie: 3-4 h w temp 40-50 C. Dobrze aby był gesty dym. parzenie: 100 C 10min, potem w 85 C przez 20 min. studzimy i możemy schować do lodówki , a następnego dnia Finał: pieczenie w 200 C 15-20 min (tutaj podlewamy piwem) podajemy z chrzanem i dobrym, mocnym piwem tak wygląda Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lipca 2010 Biotit czy robisz jeszcze nastrzyk czy tylko same peklowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lipca 2010 Jak mam dużą golonkę (ok 2kg), to robię nastrzyk, ale tylko sama mieszanka sól+peklosól, wówczas nie zapycha się igła. Ale najlepsze są golonki ok 1 kg. Wówczas nie robię nastrzyku.. w smaku są idealne.Smak niepowtarzalny. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Lipca 2010 Akurat mam dwie takie duże to zrobie z nastrzykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Lipca 2010 Ok, jak zrobisz to pochwal się smakiem. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lutego 2012 może ktoś doda coś ciekawego o wędzonych golonkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lutego 2012 Jedna uwaga.Nie powinno się piec mięs peklowanych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lutego 2012 ja bym proponował wrzucić goloneczke albo dwie do gara, najlepiej z rana przed śniadaniem, gar stawiamy oczywiście na najmniejszym palniczku i co jakiś czas pilnujemy temperatury, nie więcej jak 80 stopni, jak przekroczy to gasimy ogien i za 30 minut odpalamypo 7-8 godzinach goloneczke:- wrzucamy w kapuste i w rękawie zapiekamy- na dno półmiska żaroodpornego kładziemy pokrojone w talarki ziemniaczki, na to mięsko, na to albo ziemniaczki albo kapustke i pieczemy aż ziemniaczki będa idealne- wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie mocno rumieniąc i zapiekamy polewając piwkiem- robimy wg własnego widzimisię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lutego 2012 przepis ciekawy tylko mi chodzi o wędzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lutego 2012 może ktoś doda coś ciekawego o wędzonych golonkach ?Są bardzo smaczne. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lutego 2012 nie wątpię w to jadłem podobnie przygotowanego tylko mi chodzi o przepis na wędzone napisany prostym językiem dla laika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lutego 2012 mi chodzi o przepis na wędzone napisany prostym językiem dla laika Golonkę wędzi jak inne wędzonki.Skorzystaj z informacji na str.głównej, temat wędzonki i będziesz zapewne zadowolony z zawartych tam informacji. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lutego 2012 czyli tak jak szynkę z kością bo o golonkach niewiele jest na stronie głównej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Lutego 2012 nie wątpię w to jadłem podobnie przygotowanego tylko mi chodzi o przepis na wędzone napisany prostym językiem dla laikaNie chcę być złośliwy, ale cztery posty nad Twoim pisze jak byk: Ja polecam swój przepis: golonkę peklujemy 7 dni : do mieszanki sól 50 %+ peklosól 50% (20g/1kg wagi) dodaję 2-3 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie (po 3-4 ziarna) mała łyżeczka tymianku i 1/2 łyżeczki magi. Wszystko w kąpieli wodnej (40% obj = 1kg golonki) suszenie: każdy wie jak, więc tu pomijam opis wędzenie: 3-4 h w temp 40-50 C. Dobrze aby był gesty dym. parzenie: 100 C 10min, potem w 85 C przez 20 min. studzimy i możemy schować do lodówki , a następnego dnia Finał: pieczenie w 200 C 15-20 min (tutaj podlewamy piwem) podajemy z chrzanem i dobrym, mocnym piwem Pieczenie możesz pominąć, golonki po sparzeniu są gotowe do spożycia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Lutego 2012 Pieczenie możesz pominąć, golonki po sparzeniu są gotowe do spożyciamiro czy aby na pewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Lutego 2012 przepis ciekawy tylko mi chodzi o wędzone Jaki Cię interesuje cała , trybowana bez lub ze skórą , bez skóry w pęcherzu/osłonce, czy bez Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Lutego 2012 Pieczenie możesz pominąć, golonki po sparzeniu są gotowe do spożyciamiro czy aby na pewno?Na pewno. Golonka jest uwędzona i sparzona, gotowa do spożycia. Jej "wadą" będzie miękka skórka, a ostateczna obróbka ma za zadanie upieczenie skórki i ewentualnie dodanie smaku piwka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Lutego 2012 Golonka jest uwędzona i sparzona, gotowa do spożyciapo 30min. parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boli glowa Opublikowano 26 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Lutego 2012 przepis ciekawy tylko mi chodzi o wędzone Jaki Cię interesuje cała , trybowana bez lub ze skórą , bez skóry w pęcherzu/osłonce, czy bezmyślałem bez kości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekqba Opublikowano 27 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Lutego 2012 myślałem bez kości ale dalej jaką 1. ze skórą i tłuszczem, 2. bez skóry i tłuszczu w osłonce ( coś w rodzaju grubej kiełbasy nie rozdrabnianej) 3. bez skóry i tłuszczu bez osłonki ( wygląda jak mała szyneczka)? Cytuj Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.