Skocz do zawartości

Golonki wędzone


wosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem dostałem golonki i chcę je uwędzić.Mam zamiar podgotować je w wywarze z warzyw i dopiero wędzić.Czy golonki trzeba zapeklować, igotować w niesłonym wywarze czy nie peklować tylko gotować w osolonym wywarze a później wędzić.Podałem ten temat na oliwce i jarek zielona pietruszka doradza mi żeby zapeklować i wędzić a póżniej parzyć. No dobra jak długo peklować jak długo wędzić i w jakich temperaturach,no i jak długo parzyć? Czy można parzyć w wywarze z warzyw,czy lepiej nie.Podajcie mi jakiś dobry przepis na taką golonkę.
Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
A może ktoś by coś napisał o tych golonkach, traf chce że mam w zamrażarce kilka dużych golonek i bardzo chętnie zrobił bym z nich użytek ale nie wiem jak... :sad:
Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ja polecam swój przepis:

golonkę peklujemy 7 dni : do mieszanki sól 50 %+ peklosól 50% (20g/1kg wagi) dodaję 2-3 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie (po 3-4 ziarna) mała łyżeczka tymianku i 1/2 łyżeczki magi. Wszystko w kąpieli wodnej (40% obj = 1kg golonki)

suszenie: każdy wie jak, więc tu pomijam opis

wędzenie: 3-4 h w temp 40-50 C. Dobrze aby był gesty dym.

parzenie: 100 C 10min, potem w 85 C przez 20 min.

studzimy i możemy schować do lodówki ,

a następnego dnia Finał:

pieczenie w 200 C 15-20 min (tutaj podlewamy piwem)

podajemy z chrzanem i dobrym, mocnym piwem

tak wygląda

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak mam dużą golonkę (ok 2kg), to robię nastrzyk, ale tylko sama mieszanka sól+peklosól, wówczas nie zapycha się igła.

 

Ale najlepsze są golonki ok 1 kg. Wówczas nie robię nastrzyku.. w smaku są idealne.

Smak niepowtarzalny.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Jedna uwaga.Nie powinno się piec mięs peklowanych.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja bym proponował wrzucić goloneczke albo dwie do gara, najlepiej z rana przed śniadaniem,

gar stawiamy oczywiście na najmniejszym palniczku i co jakiś czas pilnujemy temperatury, nie więcej jak 80 stopni, jak przekroczy to gasimy ogien i za 30 minut odpalamy

po 7-8 godzinach goloneczke:

- wrzucamy w kapuste i w rękawie zapiekamy

- na dno półmiska żaroodpornego kładziemy pokrojone w talarki ziemniaczki, na to mięsko, na to albo ziemniaczki albo kapustke i pieczemy aż ziemniaczki będa idealne

- wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie mocno rumieniąc i zapiekamy polewając piwkiem

- robimy wg własnego widzimisię

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

może ktoś doda coś ciekawego o wędzonych golonkach ?

Są bardzo smaczne. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mi chodzi o przepis na wędzone napisany prostym językiem dla laika

Golonkę wędzi jak inne wędzonki.Skorzystaj z informacji na str.głównej, temat wędzonki i będziesz zapewne zadowolony z zawartych tam informacji.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie wątpię w to jadłem podobnie przygotowanego tylko mi chodzi o przepis na wędzone napisany prostym językiem dla laika

Nie chcę być złośliwy, ale cztery posty nad Twoim pisze jak byk:

 

Ja polecam swój przepis:

golonkę peklujemy 7 dni : do mieszanki sól 50 %+ peklosól 50% (20g/1kg wagi) dodaję 2-3 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie (po 3-4 ziarna) mała łyżeczka tymianku i 1/2 łyżeczki magi. Wszystko w kąpieli wodnej (40% obj = 1kg golonki)

suszenie: każdy wie jak, więc tu pomijam opis

wędzenie: 3-4 h w temp 40-50 C. Dobrze aby był gesty dym.

parzenie: 100 C 10min, potem w 85 C przez 20 min.

studzimy i możemy schować do lodówki ,

a następnego dnia Finał:

pieczenie w 200 C 15-20 min (tutaj podlewamy piwem)

podajemy z chrzanem i dobrym, mocnym piwem

Pieczenie możesz pominąć, golonki po sparzeniu są gotowe do spożycia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie możesz pominąć, golonki po sparzeniu są gotowe do spożycia

miro czy aby na pewno?
Na pewno.

Golonka jest uwędzona i sparzona, gotowa do spożycia.

Jej "wadą" będzie miękka skórka, a ostateczna obróbka ma za zadanie upieczenie skórki i ewentualnie dodanie smaku piwka.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.