Skocz do zawartości

Rolada lazdijajska


beiot

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Trza mi było zostać do niedzieli. Tyle wspaniałości mnie znowu ominęło. Odnośnie Sp-ni NEPTUN, pytanie do P. Prezesa. Czy można zostać członkiem korespondencyjnym ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pytanie do P. Prezesa. Czy można zostać członkiem korespondencyjnym ???

A co to za czort ten członek ? :grin: I to korespondencyjny :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedys słyszałem o korespondencyjnych członkach Polskiej Akademii Nauk i tak jakoś mi się skojarzyło.

Bo są jeszcze członkowi rzeczywiści PAN.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak w temacie rolady to jeden z degustatorów stwierdził że taka dobra że sam musi koniecznie zrobić tą lesbijską roladę :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak w tym sous vide coś jest :cool:

tusiaczku a jakie zastosowałeś temperatury? - czy było to tylko parzenie w próżni czy pełne sous vide?

 

wczoraj robiłem "pełnym" sposobem karkówkę - nie do końca jestem zadowolony ale podejrzewam jakość mięsa :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak w temacie rolady to jeden z degustatorów stwierdził że taka dobra że sam musi koniecznie zrobić tą lesbijską roladę :grin:

Jam ci to powiedział , bo po litewsku ni kija nie kumam - smak pyszny i golonka czeka na drugą parę bo samotna zniknie migusiem .

abratek, O ile dobrze pamiętam , to temp. tradycyjna ok 70 C i parzenie 5 godz.

Myślę że jako nie posiadam pakowarki próżniowej , to będę parzył w foli przeznaczonej do mikrofalówek .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tusiaczku a jakie zastosowałeś temperatury? - czy było to tylko parzenie w próżni czy pełne sous vide?

A pełne to znaczy jak? Zapakowałem próżniowo do woreczka i parzyłem jakieś 5 godzin w temperaturze 75`.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają oczywiście wspaniale, ale pytanie, które mnie nurtuje, to jej, tej golonki, wymiary. Czy jest to 6 x 9, czy 12 x 19 cm ???? :grin: :grin: :grin:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mimo że lubię jeść tłusto, to według moich obserwacji, skórę lepiej się zjada jak jest starannie pozbawiona tłuszczu i tkanki łącznej

drobno pokrojony lub zmielony tłuszcz lepiej "ukryć" w farszu

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pełne to znaczy jak? Zapakowałem próżniowo do woreczka i parzyłem jakieś 5 godzin w temperaturze 75`.

znaczy w niższej temperaturze.... :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No klasycznie sous vide podaje dla mięsa czerwonego temperaturę 70` ale jakoś tak wolałem w 75. Pamiętam jak Heston Blumenthal tłumaczył kiedyś że łańcuchy kolagenowe w golonkach rozplątują się coś tak koło 73` więc jakoś tam było mi bardziej po drodze :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś zakupiłem tylne ,waga całości po trybowaniu 1,65 kg.Mają trochę mało sköry i będzie problem z nadzianiem.Normalnie kupuję przednie,wtedy łatwiej nadziać i uformować.Peklosöl jak napisał Gonzo 17g/ kg,jutro dodam przyprawy( jeszcze nie wiem jakie..). i do wędzarki na 8 godzin,potem parzenie wg przepisu 4 godz., ja parzę ok.7 godz.(jest bardziej miękka) i do prasy do wystygnięcia.Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

klasycznie sous vide podaje dla mięsa czerwonego temperaturę 70`

oj chyba ciutkę mniej :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

klasycznie sous vide podaje dla mięsa czerwonego temperaturę 70`

oj chyba ciutkę mniej :cool:
Chyba nie :grin:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Sous-vide

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tusiaczku, wikipedia to nie wyrocznia :rolleyes: - pisza tam ludzie nie koniecznie do końca znający tematy....

przejrzyj sobie różne źródła a zobaczysz te subtelne różnice....

inna sprawa że niską temperaturą ciężko atakować kolagen....

 

PS

70°C dla mięsa czerwonego

- spróbuj zawodowemu kucharzowi zlecić obróbkę wołowiny do tej temperatury...... a przecież to niewątpliwie czerwone mięco :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra, niech będzie Niewierny Tomaszu :grin: - tutaj masz dokładne temperatury :cool:

 

http://www.gotujmy.pl/sous-vide-czyli-metoda-dlugiego-gotowania-,artykuly,10426.html

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tutaj masz dokładne temperatury :cool:

 

wołowina 58 – 60 stopni

wieprzowina 65 – 66 stopni

no... i jednak mniej prawda? :tongue:

z tym że wołowina zaczyna się jeszcze niżej :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak obiecałem.Napiszę tak.Smak rewelacyjny proponuję niech każdy zrobi to się przekona Przyprawy to peklosól pieprz i majeranek Parzenie 7 godzin w tem.80 stopni bardzo miękka i soczysta Polecam.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.