Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiedy parzymy szynkę po wędzeniu?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3854 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 02 lip 2010 - 06:08

Witam.


3. Gotowanie.

W między czasie, w wielkim garze, przygotowałem wodę i na życzenie, parzę wyjętą wcześniej polędwicę w temperaturze 80 st.C. przez 10 min. Czas w zupełności wystarczający, ponieważ polędwica jeszcze gorąca, prosto z wędzarni została włożona do wody.
Pozostałe w wędzarni wędzonki maja już odpowiedni kolor i wędrują do gotującej się wody, o temp. ok. 100 st.C. Wrzucenie szynek na gotującą wodę ma na celu natychmiastowe ścięcie białka na ich powierzchni, co nie pozwoli na wypływanie soków z wewnętrznych mięśni szynki, a uczyni ją bardziej soczystą. Zalecany czas gotowania szynek, to okres do 15 min. Ja ten czas skracam do 10 min., ponieważ do wrzątku wkładałem szynki jeszcze gorące, prosto z wędzarni. Po 10 minutach obniżam temperaturę wody do 82 st.C., dolewając do garnka z wędzonkami zimną wodę. W tej temperaturze wędzonki przebywać będą 40 min; a więc łącznie 50 min., czyli tyle, ile zalecają normy gotowania szynek - ok.50 min na 1kg szynki. W tym przypadku wystarczyło by 40 - 45 min., bo cześć szynek jest troszkę mniejsza ok 1 kg.


Pozdrawiam :wink:

#22 Siara

Siara

    Weteran

  • Klub Przyjaciół Prosiaczka
  • 1281 postów
  • MiejscowośćBelgia/Płock

Napisano 06 lip 2010 - 07:25

Sznowni forumowicze, przez udzielanie odpowiedzi nie na temat, wprowadzacie nie tylko bałagan w tematach, ale utrudniacie szukanie odpowiedzi. Temat ten, wydzieliłem z tematu "Prośba do początkujących zadymiaczy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!".
Jako początkujący, na pewno nie szukałbym tam porad o parzeniu czy peklowaniu.
Wyniki szukania "po temacie", też nie dadzą nam rezultatów.
Proszę zastanówcie się choć chwilkę zamim odpowiecie. Jeśli w/g Was post jest nie na temat, można go zgłosić do moderatora, który post przeniesie, lub wydzieli nowy temat.
W ten sposób, wszyscy możemy mieć wpływ na przejrzystość Naszego forum.
Lepiej założć nowy temat, niż pisać w jednym na wiele.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#23 Malinowy Bzyk

Malinowy Bzyk

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 214 postów
  • Miejscowośćcentrum i mazury

Napisano 06 lip 2010 - 14:03

Zimnym dymem wędzimy wędzonki trwałe, spożywane na surowo.


Niekoniecznie.

Jeśli wiem że po wędzeniu będę parzył, to wędzę tylko w celu uzyskania pożądanego zapachu i wyglądu.
Woda i jej temperatura załatwi resztę.
Przyznasz rację, że przy zimnym wędzeniu ubytek wody jest mniejszy a co za tym idzie wyrób ma większą soczystość ?


a ja na ten temat zacytuje tylko jedna sentencje
,, lepiej nie mówić nic i wydać sie głupim niż odezwać i wszystko wyjdzie na jaw"




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych