Misiekk85 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Odnośnie stosowania przypraw stosuję standardowe ilości przypraw:na 1kg szynkę daję 2 ziela angielskie i pół listka laurowego (takiego małego)To wszystko gotuję razem w wodzie i wlewam wszystko do solanki (oczywiście po odjęciu wody w której robiłem esencję).Poprzednio dawałem jeszcze goździk ale tutaj to 1 na 2,5 kg mięsa... aczkolwiek nie każdy lubi posmak tejże przyprawy. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Dzięki za rady z tego co przeczytałem wnioskóję że jak zrobię tak będzie dobrze . Nie pozastaje mi nic innego jak śledzić dalej forum i się uczyć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Grudnia 2011 Nie pozastaje mi nic innego jak śledzić dalej forum i się uczyć. :clap: ..i to jest słuszna koncepcja :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lalunia37-71 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Grudnia 2012 witam czy mozecie mi podac madra marynate do karczku z gory dziekuje Cytuj lalunia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Grudnia 2012 http://pl.wikipedia.org/wiki/Marynata Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Października 2014 http://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin/238-marynata-szynka-wiejska-05kg.html A może próbował ktoś ? Jak walory smakowe ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychu... Opublikowano 2 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Listopada 2014 najlepszy aromat daje ziele,piersz i liść laurowy dodany do zalewy. Przed wędzeniem boczek lekko posypuję majerankiem i czosnkiem, szynkę i baleron tymiankiem i czosnkiem a polędwicę słodką papryką i cukrem pudrem. Nic nie zmieniam ,nie kombinuję ,bo wszystkim smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karp42 Opublikowano 13 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Witam ,chce zapytać czy do peklowania na mokro można dodawać pieprz czarny niemielony. Edytowane 13 Grudnia 2014 przez karp42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Grudnia 2014 zbychu... a mozna cos wiedziec o ilosciach tych przypraw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Mam pytanie odnośnie uzywanej wody do peklowania.Podajecie żeby używać "kranówki", a czy nie lepiej i bezpieczniej jest dać wodę źródlaną, taką z pojemników 5l za 2zł w markecie? Chyba to trochę pewniejsze niż chlorowane ścieki Edytowane 29 Stycznia 2015 przez jack78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zależy, co ta marketowa woda zawiera. Zawsze przecież możesz wodę przegotować i ostudzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Te studzenie mnie denerwuje, bo zawsze czasu brakuje a w lecie trwa to wieki :-) Wysyłane z mojego Lenovo S750 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 30 Stycznia 2015 jack78 przecież jak wodę masz gorszego gatunku w kranie to kto Ci zabroni? Nawet w coca-coli może peklować. Ale bardziej zainteresowałbym się ujęciem wody skąd bierzesz wodę i wtedy zdecydować. Może się okazać, że w kranie jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza woda. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Bardziej chodziło mi o chlor zawarty w wodzie miejskiej. Czy on nie jest przeszkodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Woda źródlana z marketu - to rarytas, którego unikam ..... Kran i już - zimna woda - peklosól i gotowe, a na wsi chloru w wodzie niet..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Chlor jest środkiem dezynfekującym i gwarantem mikrobiologicznego bezpieczeństwa wody. Stosowane w wodzie kranowej dawki chloru nie mają szkodliwego działania. Czy można stwierdzić, że chlor pomaga w peklowaniu mięsa? Skopiowane z http://www.mpwik.krakow.pl/upload/Categories/Prawdy%20i%20mity%20o%20wodzie%20kranowej.pdf Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 30 Stycznia 2015 ....wodę w wodociągach obecnie się ozonuje... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 30 Stycznia 2015 lub poddaje działaniu światła UV.... jedyne "cząstki" chloru w instalacji mogą pojawić się ewentualnie podczas czyszczenia odcinków na których wystąpiła awaria....... można by rzec że z "branży" jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 30 Stycznia 2015 No to u nas widocznie mają stare metody bo wali chlorem strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 30 Stycznia 2015 No to u nas widocznie mają stare metody bo wali chlorem strasznie. Nic tylko współczuć i kupować wodę w 5-cio litrowych baniakach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 30 Stycznia 2015 ....wodę w wodociągach obecnie się ozonuje.. We Wrocławiu w zależności od pogody woda w wannie jest niebieska (ozon) lub zielona (chlor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Nic tylko współczuć i kupować wodę w 5-cio litrowych baniakach! A ja muszę gotować, czy można dawać bez gotowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Stycznia 2015 W masarniach wodę do peklowania nie gotowano.Nie wiem jak jest teraz.Jeżeli chodzi o chlor,to w czasie gotowania większość chloru się ulatnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Nic tylko współczuć i kupować wodę w 5-cio litrowych baniakach! A ja muszę gotować, czy można dawać bez gotowania?Ja w takim przypadku bym gotował lub kupował "mineralną " w 5 litrowych baniakach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Chodziło mi o to czy gotować mineralną. Wysyłane z mojego Lenovo S750 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.