Skocz do zawartości

lamerskie pytania


dylemat

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to nie są woreczki tzw. jednorazowe ?

Zmierz szerokość woreczka na płasko i podaj wymiar.

Jak wrócę do domu z pracy, to zmierzę i podam.

Dodam, że woreczek ma średnicę większą od średnicy szynkowaru, a z jednej strony jest zgrzany.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 220
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Skoro twierdzisz, że średnica jest większa niż szynkowar, to jest OK.

 

Zapytam jeszcze, czy najpierw wkładasz woreczek do szynkowara, napełniasz farszem a potem wiążesz u góry, czy napełniasz woreczek, wiążesz i wkładasz do szynkowra ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy najpierw wkładasz woreczek do szynkowara, napełniasz farszem a potem wiążesz u góry, czy napełniasz woreczek, wiążesz i wkładasz do szynkowra ?

Robiłem tak i tak. Wczoraj akurat najpierw napełniłem woreczek i dopiero włożyłem do szynkowaru. Wiążę oba końce.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiążę oba końce.

Jak wiążesz i pozostanie na górze powietrze woreczek pęknie.

Włóż do szynkowaru, skręć woreczek jak przy cukierku i dociś deklem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i zmierzyłem. Woreczek złożony na pół, ma szerokość 17.5 cm.

Małe sprostowanie dot. wiązania. Jak robiłem pierwszy raz to nie wiązałem dołu związałem górę i woreczek pękł z boku. Przy kolejnych razach wiązałem dół, a górę skręcałem tak jak mówi miro, woreczek pęka na boku.

No ale przecież woreczek nie może się rozejść bardziej niż pozwala na to szynkowar. Skoro jest wypełniony na tyle, na ile pozwala szynkowar i jeszcze jest pomarszcony bo jest większy od szynkowaru, to dlaczego pęka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrzucisz zdjęcie woreczka, to może więcej się wyjaśni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woreczki to jedna sprawa,ale czy farsz nie jest za chudy ?

Też tak pomyślałem, jednak po obejrzeniu zdjęcia w większej rozdzielczości chyba nie tu jest problem.

W jakiej temperaturze parzysz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem, po wyjęciu z parzenia, a podczas studzenia, dociągnij sprężyny na maksa i tak pozostaw do rana.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja radzę odwrotnie .... ściągnąć docisk po parzeniu, żeby mięsko miało możliwość wciągnięcia soków.

Ale jak guru pisze na maxa dociągnąć to ja wymiękam. :grin: i zajmę się może jednak pisaniem FB ..... tam ma większe doświadczenie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro, to jest technologia parzenia i studzenia prasek stosowana przez dziesięciolecia. Luknij choćby na zbiory receptur. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak prawdę mówiąc, to jak dotychczas, w każdym przypadku jak robiłem wyroby z szyn kowaru, to pozostawiałem sprężynę dociśniętą aż do chwili wystudzenia i wyjęcia wsadu.

Może następnym razem spróbuję zrobić tak, jak radzi miro.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak około 70-80C.

Szczerze, mierzysz czy nie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej gdy dociśniemy wsad od razu tak by było już dobrze. Dociskanie wyrobu po obróbce termicznej w prasach, wskazane jest jest przy produktach składanych z kilku kawałków mięsa i zależy nam o jak najlepsze ich scalenie w jeden blok. Przy wsadach mielonych nie ma takiej potrzeby by nie pogarszać soczystości takiego wyrobu.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak około 70-80C.

Szczerze, mierzysz czy nie ?
No mierzę takim termometrem bimetalicznym.

Dołączona grafika

Sprawdzałem go miernikiem elektronicznym i wyszło, że 5°C zaniża. To tak utrzymuję w granicach 70 do 80°C.

Podgrzewam wodę do około 40°C, wkładam szynkowar, podganiam temp. do żądanej i tak utrzymuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie, w trakcie parzenia. Właśnie robiłem mielonkę i znowu pękło. I co ciekawe zawsze na boku. Tak myślałem, że może za duży docisk. Chyba wytnę z 1 zwój sprężyny.

może warto przerobić szynowar na regulowane śrubami, wtedy masz docisk zmienny.
Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.