Skocz do zawartości

Jak przechowywać mięso po zakupie?


boggi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Jeśli to zły dział , to proszę o przeniesienie do innego .

Kupiłem wczoraj 2 kg karkówki , w sklepie spakowano jak zawsze do reklamówki .Po przyjeździe do domu rozwiązałem reklamówkę z zamiarem porcjowania mięsa , ale zona stwierdziła , że dziś obtoczymy w przyprawach i do piekarnika .

Zdziwiłem się jak dziś otwarłem reklamówkę , otóż mięso było lekko klejące i ma taki lekko nieprzyjemny zapach .

Co mam teraz zrobić , wypłukać ? Pytanie może się wydawać trochę ... ale mam mała panikę i nie chcę zepsuć mięsa .

 

Powiedzcie jak należy przechowywać mięso w lodówce , powiedzmy do 2 dni .Przecież w sklepie leży i nic chyba się nie dzieje.

Z góry dziękuje za pomoc :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdziwiłem się jak dziś otwarłem reklamówkę

Czy przypadkiem nie zaparzyłeś mięsa ?

Raczej nie powinno się trzymać mięsa w reklamówce.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy przypadkiem nie zaparzyłeś mięsa ?

No wiesz nie mam pojęcia , stąd moje pytanie . Zwykle staram się z mięsem coś tam zrobić od razu.

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mięso było lekko klejące i ma taki lekko nieprzyjemny zapach

Prawdopodobnie kupiłeś już nieświeże.

Czy mięso w czasie transportu nie nagrzało się? Chociaż teraz już nie ma upałów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie nie nagrzało się , bo do sklepu mam 2 kilometry , wczoraj padał deszcz i żeby nie parowały szyby miałem włączona klimatyzację w aucie

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdziwiłem się jak dziś otwarłem reklamówkę , otóż mięso było lekko klejące i ma taki lekko nieprzyjemny zapach .

 

Nigdy nie przechowuję mięsa w reklamówce w lodówce . Wykładam na większy talerz lub miseczkę i przykrywam papierem pergaminowym względnie ręcznikiem lnianym .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No tak teraz to będę już wiedział , zastanówmy się jak przywrócić mięsko do użytku

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

najpierw dokładnie umyj i oceń czy ma jakiś zapach (najlepiej lekko naciąć) - drobna, powierzchowna oślizgłość jeszcze nie skazuje mięsa na śmietnik , oczywiście dokładna obróbka termiczna
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem płuczemy w zimnej wodzie .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Darino, nie róbmy tutaj teraz zadymy :rolleyes:

kolega ma kawał mięsa które mu lekko "złapało" - jeśli zapach po dokładnym umyciu nie będzie budził zastrzeżeń to nie widzę problemu....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mięso wypłukałem a raczej wymyłem 2 razy w zimnej wodzie . Po wysuszeniu ściereczkami lnianymi czuć lekko ale to już nie jest to co wcześniej , na szczęście w porę poczułem , nawet przebarwień nie ma :)

 

Dziękuję za pomoc :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim, którzy kupują mięso gdziekolwiek pragnę przypomnieć, że mięso lubi chłód.

Jeśli kupujecie opakowane to, spójrzcie na etykietę, gdzie powinno być napisane w jakim zakresie temperatur powinno być przechowywane. Następnie zmierzcie temperaturę w swojej lodówce na półkach.

Sprawdźcie, jaką temperaturę posiada mięso na powierzchni i wewnątrz, które wkładacie do lodówki. Z reguły kładzie się tam, gdzie jest wolne miejsce.

Wszystkie folie typu PE itp należą do izolatorów ciepła, natomiast przepuszczają tlen, który sprzyja rozwojowi bakterii, zatrzymują wodę, która jest potrzebna "mikrobom" do życia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiem że mięso w biedronce czy lidlu pakowane, mają lepszej jakości i swieżości niż w małym mięsnym sklepiku. Nigdy nie zdażyło się jeszcze aby takie mięso z marketu zepsuło się czy było coś nie tak z nim. A kilka razy kupowałem w takim sklepie i mięso potrafiło smierdzieć, poprostu chamstwo sklepikarzy którzy trzymają jak najdłużej żeby tylko tego nie wyrzucić. Do niedawna jeszcze mięso na szynki kiełbasy brałem w takim sklepiku ale potrafili np. mięso z czwartku trzymać do wtorku i mówić że to jest swieże, wygląd też nie zachecał do kupna, szynka ze skóra czy też boczek która była żle opalona, smierdziała :shock: :sad: Teraz kupuję w firmowym sklepie lokalnej masrani gdzie jest duży wybór, wszystko ładne i zachecające do kupna i nie ma obaw że jak poleży pare dni to zacznie się psuć.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bedac w kraju rowniez zakupilem karkowke miala byc na grila na drugi dzien.

Niestety po wyjeciu z lodowki i odpakowaniu niespodzianka :devil:

Kierowniczka sklepu powiedziala tylko ze zaraz mi wyplaci pieniazki :rolleyes:

A na pytanie czy maja moze jakies swieze mieso :rolleyes: odpowiedziala po krötkiej konsultacji ze sprzedawczynia z dzialu miesnego za NIE :rolleyes:

Wczesniej oddawalem juz szkielety i udka z kurczaka.

Nic wiec zirytowany zadzwonilem do ubojni i zamowilem sobie poltusze :grin:

Niekupujemy miesa w sklepach :devil:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobrym rozwiązaniem problemu przeterminowanego mięsa jest stoisko z wyrobami po przeróbce termicznej. Nie trzeba wtedy sprzedawać śmierdzących mięs czy wędlin.

Najlepiej wyposażone stoisko odwiedziłem w Chorwacji w sklepie Konzum(wiadomo że na południu wszystko łatwo się psuje.)

Można było kupić kurczaki, golonka, szynki, balerony, kotlety itd. i nawet różne ryby świeżo upieczone.

Powiem że ludzie dobrze kupowali co pokazywała długa kolejka :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za pomoc.

Karkóweczka poszła w ręce mojej żony , przyprawiła ją , następnie ja dokończyłem , czyli obwiązałem i włożyłem w rękaw do pieczenia i siup do piekarnika na dwie godziny.

http://i51.tinypic.com/1zb4e13.jpg

 

Nie wiem jaka była temperatura , bo piecyk taki metalowy zielony , identyczny jak mieliście na V zlocie , więc nie mam pojęcia jaką temperaturę daje taki gadżet a odpowiedniego termometru nie posiadam .

Tak wyglądało po pieczeniu :)

 

http://i56.tinypic.com/ao3viv.jpg

Pychota palce lizać . Wczoraj żona pokroiła w grubsze plastry i było na obiad z sosem i ziemniakami .

A docelowo mamy welinkę do chlebusia :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
ja kupuję mięso w hurtowni, na paragon, bez żadnych obniżek cenowych, ale nigdy nie zdarzyło się aby coś z nim było nie tak. Po kilku zakupach i małych pogawędkach z obsługą - zaznajomiliśmy się i teraz nawet zamawiają mi mięso jakiego potrzebuję, myślę że w każdym mieście znajdują się takie hurtownie i że warto tam kupować, pozdrawiam Marek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
Sama mam podobny problem.Przedwczoraj kupilam karkowke (w sklepie gdzie kupuje zawsze)i zapakowali mi to mieso w cienki woreczek.Dałam na połké w lodowce i ugrillowałam wczoraj wieczorem w piekarniku.Po wystudzeniu na chlodnym parapecie o polnocy przez 2godziny dalam do lodowki. Dzis pojawiły sie watpliwosci czy jesc to mieso bo lezalo w woreczku bez dostepu powietrza przez cała dobe. Zawsze otwieram woreczek. Woreczek nie był napuchniety a miesa nie bylo niczym czuc ale boje sie jadu kiełbasianego. Jest niedziela,nie mam gdzie kupic nowego a dziecko upomina sie bo mu zapachniało jak odgrzewałam. Na razie zjedlismy ziemniaki z surowka.:( Niestety nikt mnie nie nauczył odrożniania takich rzeczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przesadzaj, mięso jest dobre.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.