karolszymczak Opublikowano 7 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 7 Września 2012 Ja wypraktykowałem w ten sposób że posypuję dosyć mocno solą i pieprzem ze wszystkich stron i wstawiam na sitach do wędzarni i wychodzą wspaniałe. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 8 Września 2012 Jestem w trakcie wędzenia płatów łososia na zimno w temperaturze około 25 st. C chcę wykorzystać przestrzeń w wędzarce i dym i włożyć serki typu włoskiego.Czy serkom wystarczy taka temperatura?Jak długo je wędzić? Łosoś w sumie będzie się wędził dziś i jutro około 20 godzin. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 8 Września 2012 Pewnie, że wystarczy. Akurat z serami to lepiej jak temperatura nie jest za wysoka bo jak podskoczy to może ser popłynąć (roztopi się). Więc wędź i się nie przejmuj. Jak będzie ładny kolor to i smak pewnie będzie ok. Ja sery wędzę w temp ok 40 st ale i przy 25 pewnie się zrobią - w bacówkach jak wiszą wysoko to też temp taka jak u Ciebie. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 8 Września 2012 Dzięki Jojo, serki siedzą w wędzarce. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 9 Września 2012 Jak mówiłem tak zrobiłem . Serki wyszły wyśmienite nawet śmiem twierdzić , że jeśli druga połówka nie przepada za wędlinami to pilos typu włoskiego uwędzony z przyprawami może stać się narzędziem w naszych rękach aby ją przekonać do naszej pasji w wędzeniu . Ja wprawdzie takich problemów nie mam ale serki rozchodzą się jak świeże bułeczki . Zrobiłem w ostrej papryce , słodkiej papryce , pieprzu kolorowym , ziołach prowansalskich , czosnku granulowanym i czyś jeszcze już nie pamiętam ( kombinowałem :grin: ) . Miałem problem z osuszaniem bo wędziłem razem z kiełbasą która domagała się już dymu a serki były jeszcze mokrawe ale wybrałem mniejsze zło i poszedł dym :wink: . Widać na zdjęciach , że nie zaszkodził on serkom . Są soczyste w środku i bardzo apetyczne , zrobiłem 9 szt wieczorem już 3 znikły :thumbsup: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 9 Września 2012 Adek, ja jeszcze robię wersję z przewagą kminku :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 10 Września 2012 To był mój pierwszy raz . Następnym razem włączę ostro kombinatora :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 12 Września 2012 Debiutuję i mam problem. Zasoliłem dwa serki, wyjąłem, włożyłem w siatki, suszą się pod nawiewem z wentylatora i cały czas są wilgotne. Czy one powinny być suche, czy też mogę takie wilgotne wkładać do wędzarni? Bo dym juz poszedł, wędzą się szynki i balerony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 12 Września 2012 Wkładaj do wędzarni Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 12 Września 2012 Arkadiuszu, skoro starszy każe, to wkładam :-) Temperatura 45-50 stopni. Ile wędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 12 Września 2012 Do koloru.możesz osuszyć ręcznikiem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darhel Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 12 Września 2012 czy też mogę takie wilgotne wkładać do wędzarni?Moje zawsze były wilgotne, ale nie kapało z nich Wychodziły ok. Cytuj "Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 12 Września 2012 Temperatura 45-50 stopni. Ile wędzić?W mojej beczkowej wędzarni siedzą ok 3 godzin. Powodzenia Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 12 Września 2012 Tak, wkładaj, ew nie na górze, aby nie kapały na mięsko. Ja staram się wędzić w niższej temperaturze, ok 30/35 st, nawet do 8 godz, tak robiłem ostatnio i wbrew temu co niektórzy twierdzą, ser biały Pilosa, tłusty, nie kruszy się. Ostatnio wędziłem ok 3 tyg temu i serki nadal mogę kroić w cienkie, całe (niepokruszone) plasterki. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 12 Września 2012 Dziadku Maćku, a masz ty siatki metalowe (półki siatkowe) do małego Borniaka?Ja robię z twarogu CAPRI. Pilosa u mnie nie mogę dopaść :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 12 Września 2012 TeBe i capri i pilos wytwarzany jest przez OSM Sierpc,to jest ten sam serek tylko w różnych opakowaniach. :smile: Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 12 Września 2012 Hmm, opakowań nie mam, ale następnym razem sprawdzę. To ciekawe co piszesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nemo19788 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 12 Września 2012 Polecam jeszcze z sierpca ser żółty królewski z dziurami w zeszłym tygodniu kupowałam w mleczarni w Sierpcu po 15 zł a za kilogram a w Warszawie ten sam ser już 28zł . :shock: ładna przebitka .W smaku też już niestety nie to samo . Cytuj Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 12 Września 2012 Beata może mieć rację bo właśnie chciałem pisać, że jak robiłem Capri to był jak Pilos. Ja najpierw osuszam kilkakrotnie papierowymi ręcznikami i później dodaję przypraw i jak już z nich nie cieknie to wędzę. Wędziłem już niecałe 3 godz ale i czasami 5 godzin trzymam w wędzarni. Wczoraj wędziłem ok 5 h i wyszły tak https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8305&postdays=0&postorder=asc&start=75 Kontroluje tylko co jakiś czas kolor i ich konsystencje bo jak temp skoczy to mogą popłynąć. Ale z tego co kojarzę to ty masz Borniaka więc Tobie nie skacze temperatura. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 12 Września 2012 A ja nie osuszałem ręcznikami, tylko dołożyłem do szynek i baleronów :-) Wyjdzie co wyjdzie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beata13 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 12 Września 2012 http://www.niam.pl/pl/ots/2244-serek_typu_wloskiego http://osm-sierpc.maxtrader.pl/pl/1,2,1,14954,3,0,-1,-1,0,5555,0/Serek+Capri+(typu+wloskiego).html Cytuj Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 12 Września 2012 Też jestem ciekawy bo być może ja za bardzo je osuszam, a nie jest to aż tak konieczne jak przy wędlinach. Myślę, że jeszcze dzisiaj przed północą zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 12 Września 2012 Zaiste ten sam :-) No to wędzę :-) [ Dodano: Sro 12 Wrz, 2012 20:20 ]Jojo, mój wyjdzie z wędzarni o 22:45. Zdjęcia pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 12 Września 2012 Wyjdzie co wyjdzieWyjdzie na pewno smaczny serek, a jakich użyłeś przypraw? Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 12 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 12 Września 2012 Zbig, zgodnie z decyzją Małgosi debiut został zrobiony bez przypraw, czyste wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.